Blog
Wat Je Over Stevia Zou Moeten Weten
4 min

Wat Je Over Stevia Zou Moeten Weten

4 min

Stevia is makkelijk te kweken, en de blaadjes kun je gebruiken als biologische zoetstof. Dat kan heel interessant zijn als je bijvoorbeeld gezonder wilt eten en/of diabetes hebt. Lees er hier meer over, ontdek wat het nut ervan is en hoe je het zelf kunt kweken.

Ken je stevia of heb je het al eens geproefd? Hieronder lees je er alles over, bijvoorbeeld hoe je het zelf makkelijk kunt kweken.

Wat is stevia?

Wat Is Stevia?

Stevia (Stevia rebaudiana) behoort, net als het madeliefje, tot de composietenfamilie. Het is een kruidachtige, vaste en meerjarige plant, die populair is om haar zoete bladeren. Een steviablad smaakt zelfs zoeter dan kristalsuiker, terwijl er weinig calorieën in zitten. Stevia is dan ook een perfecte vervanger van suiker of andere zoetstoffen. Bovendien smaakt het een beetje naar zoethout, wat het best lekker maakt.

Stevia groeit compact en bloeit aan het eind van de zomer. De bladeren zijn langwerpig en gekarteld, en de bloemen fijn en wit. De bloemen moeten er bij het kweken van de plant echter worden afgeplukt om te voorkomen dat de blaadjes bitter worden.

Je kunt stevia het beste in het najaar laten afsterven en in het voorjaar opnieuw kweken.

Waar komt stevia vandaan?

Waar Komt Stevia Vandaan?

Tamelijk ver hiervandaan, in landen als Brazilië en Paraguay, is stevia een inheemse plant. Het is dan ook geen wonder dat de plant dol is op een warme en vochtige omgeving.

Stevia wordt al eeuwen door mensen gebruikt. De Guaraní bijvoorbeeld gebruiken het al 1500 jaar als zoetstof. En in 1931 isoleerden twee Franse scheikundigen de glycosiden die de bladeren zo zoet maken.

Hoe kweek je stevia?

Hoe Kweek Je Stevia?

Stevia is een makkelijke plant die in het algemeen van warmte en zonlicht houdt en van temperaturen niet kouder dan 7°C.Houd je de temperatuur en het licht beide constant, dan kost het kweken je geen moeite. Stevia is over het algemeen ook goed bestand tegen ziekten en plagen en heeft dus maar weinig verzorging nodig.

Stevia is een makkie om te kweken als je al bekend bent met het telen van basilicum. Zo niet, lees dan vooral verder.

Gerelateerd artikel

Top 10 Makkelijk Te Kweken Kruiden

1. Kies de juiste plek

Kies De Juiste Plek

Je kunt stevia het beste buiten kweken, maar in een bloempot op een vensterbank met veel zonlicht (en genoeg ruimte) kan net zo goed.

In de volle zon gedijt stevia het best. Maar als het te heet wordt en de zon te fel schijnt, kun je de plant beter op een (licht) beschaduwde plek zetten.

2. Prepareer de aarde

Stevia houdt van een goed doorlatende, leemachtige bodem. Voor je gaat planten kun je het beste wat compost of biologische mest aan de aarde toevoegen. Bij een bodem-pH van 6,7-7,2 groeit de plant perfect!

3. Ontkiem de zaden

Ontkiem De Zaden

Stevia houdt niet van de kou. Ontkiem de zaden daarom bij stabiel, warm weer en wanneer het niet meer vriest. Een temperatuur van 21°C is voor het ontkiemen perfect. Je kunt er ook binnen mee beginnen en de zaailingen in de buitenlucht zetten zodra ze robuust genoeg zijn. Het moet buiten sowieso eerst warm genoeg en de nachtvorst voorbij zijn. Bij aanhoudende koude loont het om de planten eerst af te harden en daarna pas naar buiten te brengen.

Direct buiten zaaien is ook een optie. Maar om niet verrast te worden door de kou, kun je er het beste mee wachten tot de nachtvorst minstens twee weken voorbij is.

Het ontkiemen van de zaden duurt één tot drie weken.

Druk de zaden een beetje de grond in (zonder ze te bedekken). Zaai ze om de 20-30cm en geef ze zo de ruimte, want de planten groeien vrij weelderig.

4. Verzorg je planten

Als stevia eenmaal aanslaat, zorgt de plant goed voor zichzelf en heb je er weinig omkijken naar. Het enige wat je hoeft te doen, is de nieuwe scheuten bijsnoeien, zodat de plant compact blijft.

Zoals gezegd, houdt stevia van een vochtige omgeving. Zorg er daarom voor dat de bodem altijd vochtig is. Bij sommige planten kan de bodemlaag na het geven van water gerust uitdrogen. Maar bij stevia niet, want dan verwelkt de plant. Je kunt dus het beste regelmatig een beetje water geven om zo de bodem voortdurend nat te houden.

Geef de plant ook om de twee weken biologische mest (zo vermijd je schadelijke chemische stoffen in je lichaam). Begin met bemesting zodra het zomer is (maar wees er wel zuinig mee).

5. Oogst de bladeren

Zodra de plant 15cm groot is, kun je de bladeren gaan oogsten. Ben je een zoetekauw, doe het dan 's morgens vroeg, want dan is het suikergehalte het hoogst. Gebruik een schaar of snoeischaar en knip daarmee de blaadjes af.

Als de plant bloemen ontwikkelt, worden de bladeren bitter en zijn ze eigenlijk niet meer te gebruiken. Oogst de blaadjes daarom voordat de bloemen open gaan. Iets om rekening mee te houden aan het eind van de zomer.

Hoe prepareer je de blaadjes?

Hoe Prepareer Je De Blaadjes?

Je kunt de verse bladeren in je thee doen of in wat je ook maar aan het eten bent, maar ze ook eerst drogen en bewaren.

Vooral bij droog en warm weer drogen de bladeren snel. Leg ze op een dienblad of draadgaas, dan zijn ze al binnen een dag droog. De droge bladeren stamp je fijn in een vijzel en het poeder kun je bewaren. Mocht je er zin in krijgen, dan gebruik je het poeder in je maaltijd of drankje!

Het nut van stevia

Het Nut Van Stevia

Het belangrijkste voordeel van stevia is dat het geen calorieën bevat, zeker als je, om wat voor reden dan ook, geen suiker of andere zoetstoffen gebruikt. Bijvoorbeeld als je gezonder wilt eten of diabetes hebt. Uit onderzoek blijkt dat stevia, vergeleken met suiker, significant minder glucose en insuline in je bloed oplevert (Anton, 2010).

In dat opzicht maakt een keertje stevia gebruiken niet zo'n groot verschil. Bij dagelijks gebruik neemt men echter aan dat het wel nut kan hebben.

Is stevia de perfecte vervanger van suiker?

Is Stevia De Perfecte Vervanger Van Suiker?

Stevia is een goede vervanger van suiker. Maar, zoals bij alle dingen in het leven, het is niet perfect. In de eerste plaats smaakt het weliswaar ongelooflijk zoet, maar niet helemaal zoals suiker. Daarom is het misschien niet de perfecte vervanger van suiker, maar kan het wel lekker in een drankje of maaltijd smaken.

Hoewel stevia met betrekking tot glucose en insuline in het bloed gunstig lijkt te werken, bestaat er ook bewijs van negatieve effecten op 'gunstige darmflora' (Nettleton, 2019). Stevia is dus niet alleen maar nuttig. Lees je voordat je het als vervanger gebruikt daarom eerst goed in.

Stevia: FAQ

🦷Is stevia slecht voor je gebit?
Nee, stevia is niet slecht voor je gebit.
⛑Is stevia gezond?
Stevia bevat geen calorieën en voor het glucose- en insuline-gehalte is het beter dan gewone suiker. Maar dat betekent niet meteen dat het 'gezond' is, want het kan ook nadelige effecten hebben.
➗Hoeveel stevia mag je per dag gebruiken?
Er is weinig onderzoek naar de juiste dosering van stevia gedaan.
✅Is stevia veilig om te gebruiken?
Ja, in het algemeen kan stevia veilig gebruikt worden. Maar je moet er wel bij stilstaan dat het bepaalde effecten kan hebben.

Stevia: goed voor je tuin en je voedingspatroon

Stevia: Goed Voor Je Tuin En Je Voedingspatroon

Stevia is zeker de moeite waard om in je tuin of op je balkon te zetten, want de plant is makkelijk te kweken en brengt veel zoetstof op. Het is bovendien een veelzijdige plant die mogelijk goed voor je gezondheid is. Kortom, reden genoeg om het eens uit te proberen!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Bronnen
  • Anton, S. D., Martin, C. K., Han, H., Coulon, S., Cefalu, W. T., Geiselman, P., & Williamson, D. A. (2010/08/01). Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels - https://www.sciencedirect.com
  • Nettleton, Jodi E., Klancic, Teja, Schick, Alana, Choo, Ashley C., Shearer, Jane, Borgland, Stephanie L., Chleilat, Faye, Mayengbam, Shyamchand, Reimer, & Raylene A. (2019/6). Low-Dose Stevia (Rebaudioside A) Consumption Perturbs Gut Microbiota and the Mesolimbic Dopamine Reward System - https://www.mdpi.com
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken