Blog
Weet Wie Je Vijanden Zijn: De Tegenstanders Van De Legalisatie
2 min

Weet Wie Je Vijanden Zijn: De Tegenstanders Van De Legalisatie

2 min
Nieuws Wetgeving

Cannabis is niet illegaal omdat het gevaarlijk is. Het is illegaal omdat de winst van diverse bedrijven eronder lijdt.

De Community Anti-Drug Coalition of America (CADCA) is een overkoepelende organisatie, waar meer dan 5000 anti-drug collaties in zijn verenigd en ze zijn ook een van de grootste tegenstanders van legalisatie in de VS. De organisatie houdt jaarlijks een vergadering, dit jaar in de buurt van Washington D.C. Het belangrijkste en openbare agendapunt van de sprekers en conventie is het bestrijden van de cannabis hervormingen, koste wat het kost. De ironie? De hoofdsponsor van het evenement is Purdue Pharma, de fabrikant van het medicijn OxyContin, een zeer verslavend opiaat, waar jaarlijks duizenden mensen aan overlijden. Hoe bedoel je "tegenstrijdige belangen"?

Maar dit is absoluut geen geïsoleerd voorbeeld van de torenhoge hypocrisie. In feite is dit hoe het werkt. Het volgende komt uit een onderzoeksverslag van The Nation:

"The Nation kreeg een vertrouwelijk financieel verslag in handen van de Partnership for Drug-Free Kids, waarin te lezen was dat de grootste donaties komen van onder andere Purdue Pharma, de fabrikant van OxyContin, en Abbott Laboratories, de fabrikant van de opioïde Vicodin. CADCA beschouwt Purdue Pharma als een grote ondersteuning en ook Alkermes, de maker van een krachtige en extreem controversiële pijnstiller met de naam Zohydrol. Het medicijn, die in maart werd vrijgegeven voor het publiek, heeft een wereldwijd protest opgeroepen, omdat Zohydrol naar verluidt tien keer sterker is dan OxyContin. Janssen Pharmaceutical, een dochteronderneming van Johnson & Johnson die de pijnstiller Nucynta produceert, en Pfizer, die diverse opioïde producten fabriceert, zijn ook sponsoren van CADCA."

Een historische vijandigheid

Cannabis werd illegaal om diverse redenen. Racisme was er een van, om de sociale orde te behouden. Maar de belangrijkste redenen waren toen hetzelfde als nu: Geld en macht. Hennepvezels vormden een enorme bedreiging voor de opkomende industriële concerns, gebaseerd op olie en synthetische vezels. Hennep is enorm veelzijdige en goedkoop te produceren; beiden factoren die direct het bedrijfsmodel van bedrijven als DuPont bedreigden. Maar nog belangrijker was dat hennep een ecologische en hernieuwbare bron van brandstof was. Hennepbrandstof bedreigde het bestaan van de olie industrie.

Maar cannabis stond ook al vroeg in de weg van een andere winstgevende branche: De farmaceutische industrie. Tegenwoordig is het niet echt bekend dat cannabis voor het verbod in overvloed verkrijgbaar was in elke apotheek. Extracten en tincturen werden gebruikt om allerlei aandoeningen te behandelen, van huidproblemen tot migraine. Maar het waren juist deze krachtige, medicinale eigenschappen die cannabis doelwit maakte voor een van de meest machtige industrieën. Synthetische pillen verkopen niet echt goed als er een goedkoper, veiliger, beter, natuurlijk alternatief verkrijgbaar is. Dit is, in een notendop, waarom cannabis illegaal is.

In wat een maffia-achtige aanpak kan worden beschouwd, proberen deze bedrijven hun winsten te beschermen, ongeacht de sociale en ecologische schade die zij veroorzaken. De recente, wereldwijde moeite voor legalisatie zal de invloed van deze machten langzaam proberen af te breken, maar misschien schreeuwen de omstandigheden om een ware revolutie.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken