Blog
Zwitserland Decriminaliseert Het Bezit Van Wiet
2 min

Zwitserland Decriminaliseert Het Bezit Van Wiet

2 min
Nieuws Wetgeving

En alweer sneuvelt een marihuana verbod dankzij de kracht van wetenschappelijk en sociaal onderzoek! Vanaf 1 oktober is het bezit van een kleine hoeveelheid marihuana in Zwitserland gedoogd.

En alweer sneuvelt een marihuana verbod dankzij de kracht van wetenschappelijk en sociaal onderzoek! Vanaf 1 oktober is het bezit van een kleine hoeveelheid marihuana in Zwitserland gedoogd.

Hoewel dit niet een volledige opheffing van het verbod binnen het land betekent, is het wel een stap in de goede richting en kweekt het meer tolerantie bij de lokale bevolking. Nu de nieuwe wetten zijn doorgevoerd, hoeft een ieder met 10 gram of minder cannabis op zak zich geen zorgen te maken over een gerechtelijke procedure. In plaats daarvan krijgt men ter plekke te maken met een boete van 100 Zwitserse Franken (ongeveer 81 Euro), om vervolgens weer de weg te mogen vervolgen. Dit zal ook niet worden toegevoegd aan een eventueel strafblad, waardoor dit geen gevolgen heeft voor de rest van het leven.

We moeten duidelijk zijn over wat decriminalisering werkelijk betekent. Het betekent absoluut (nog) niet dat het legaal is. De consumptie, kweek en bezit is nog steeds illegaal, maar het bezit van kleine hoeveelheden wordt meer getolereerd. Het maakt hulp, voor diegenen die het wensen, meer toegankelijk zonder angst voor vervolging.

Deze verandering is gericht op de Zwitserse jeugd. Een onderzoek, in 2013 gedaan door UNICEF, heeft aangetoond dat meer dan 24% van de 11, 13 en 15-jarige Zwitserse kinderen het afgelopen jaar wiet hebben gerookt. Dit is het tweede hoogste percentage ter wereld. Met de decriminalisatie van wiet, zouden kinderen in staat zijn hulp te zoeken, zonder de gevolgen die ze anders de rest van hun leven zouden kwellen. Wetten zijn ook strenger gemaakt voor iedereen die opgepakt wordt voor verkoop aan jongeren onder de 18, wat het gebruik door minderjarigen moet ontmoedigen. Waarom verkopen aan minderjarigen als je aan volwassenen kan verkopen met minimaal risico?

Hoewel we van de cannabis cultuur houden, is roken in wat voor vorm dan ook door kinderen nooit een goed plan. Cannabis gebruik door kinderen is onverstandig; ze zijn niet oud genoeg om volledig geïnformeerde beslissingen te nemen en bezwijken vaak onder druk. Dit is een extreem verstandige beslissing van de Zwitserse overheid en het zal de jeugd helpen beter ingelicht te worden over de wiet cultuur zonder zware consequenties te vrezen. Zoals we al weten, werken zware straffen hiervoor helemaal niet; je hebt een cultuur van acceptatie nodig om kennis en begrip te laten groeien. Het zal leiden tot een meer objectieve kijk op de drug en hoogstwaarschijnlijk zal het gebruik door minderjarigen afnemen (zoals ook zeer weinig minderjarigen in Nederland drugs gebruiken), terwijl volwassenen discreet, in alle rust, mogen roken.

Het voorstel om cannabis in Zwitserland te decriminaliseren zal ook de overheid en de belastingbetaler geld besparen; gedacht wordt dat het voorstel de hoeveelheid rechtszaken met ongeveer 30.000 zal verminderen en dit betekent dat er minder besteed hoeft te worden aan de vervolging van personen die worden opgepakt voor bezit van marihuana.

Wat de reden ook is, dit is geweldig nieuws voor de cannabis gemeenschap en een stap voorwaarts in de oorlog om het verbod te beëindigen. Goed gedaan, Zwitserland!


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken