Zelf pepers kweken, is een zeer lonende bezigheid die je relatief weinig inspanning kost. Er zijn maar weinig hobby's zo bevredigend als je eigen peperplanten kweken. Het proces begint al bij het kiemen, helemaal tot aan de oogst, om ze daarna in je eigen heerlijke gerechten te verwerken. Maar welke producten heb je nodig voor het beste resultaat? En welke pepers zijn het meest populair?
Er is tegenwoordig ontzettend veel keus en dat maakt het behoorlijk lastig om te ontdekken wat het beste bij jou past. Als je pepers gaat kweken, moet je allereerst specifieke zaden kiezen en je hebt bijvoorbeeld ook meststoffen of plantenvoeding nodig. Om je een handje te helpen, hebben we een top 10 samengesteld met de favoriete producten uit de Pepershop van Zamnesia. Daarmee krijg je zeker de nodige inspiratie voor je volgende kweekproject. Voor je het weet, ben je lekker pittig aan het koken!
'De heetste peper ter wereld'. Meer hoef je eigenlijk niet te weten over de Carolina Reaper. Met een score van tussen de 1,5 en 2,2 miljoen eenheden op de schaal van Scoville zijn deze pepers belachelijk en gevaarlijk heet. Wees dus voorzichtig!
Bosaardbei (Fragaria vesca) houdt van de volle zon of halfschaduw, hoewel bij hitte volledige schaduw aan het eind van de dag gewenst is. Toch produceert de plant meer fruit op lichte, zonnige locaties. Kweek Fragaria vesca in goed doorlatende, vruchtbare en vochtige grond. Bosaardbeien hebben een sterke smaak en kunnen zowel vers als geconserveerd worden gegeten.
Als je serieuze hitte zoekt, gaat er weinig boven de Dorset Naga Black peper. Deze peper scoort wel 800.000 eenheden op de schaal van Scoville en is daarmee zo heet dat het ronduit gevaarlijk is voor leken! Kan het jou niet heet genoeg en wil je je ervaring naar een hoger niveau tillen? Zoek niet verder!
Mad Dog 357's Hete Saus is te zien in Hot Ones en een extreem sterke chilisaus, gemaakt in Sudbury, Massachusetts. Met een Scovillewaarde van 357.000 is deze saus serieus heet en exclusief voor de ware peperfan. Probeer een aanbevolen dosis van één druppel en bereid je voor op vuur in je mond en rillingen over je hele lichaam.
Net als normale basilicum kun je Dark Opal basilicum het best binnen zaaien. Laat de zaailingen op een warme vensterbank hun wortels en eerste blaadjes ontwikkelen. Halverwege/eind van de lente buiten zetten. Basilicum gedijt in luchtige grond en gedeeltelijke schaduw/volle zon. Geef zuinig water ('s ochtends zodat de wortels kunnen drogen). Gebruik het in gerechten en als natuurlijke...
Absintalsem zaden kun je in het vroege voorjaar in een propagator kiemen. In een tuinbed kun je halverwege de lente of in de vroege zomer zaaien. Dun je planten uit en kweek in de volle zon in aarde met goede drainage. Vermijd overbewatering; Artemisia absinthium tolereert droogte gemakkelijk. Gebruik het om drankjes op smaak te brengen, ongedierte te bestrijden en kruidentonicums te maken.
Bhut Jolokia (Ghost Pepper) was ooit de heetste peper ter wereld. Met een beoordeling van ongeveer 1 miljoen eenheden op schaal van Scoville, moet je behoorlijk stevig in je schoenen aan. Kun jij de hitte behappen? Koop ze vandaag nog!
Deze chilipepers zijn behoorlijk heet, maar niet overdreven. Perfect om je maaltijd extra pit en smaak te geven. Deze bijzonder gevormde pepers zijn onderaan mild en worden bovenaan steeds heter. Er is dus voor elk wat wils!
Deze Cayenne Long Slims zijn erg populair om mee te koken. Ze zijn veelzijdig, verrukkelijk en gemiddeld heet; ongeveer 30–50K op de schaal van Scoville. Bovendien is het kweken heel eenvoudig. Je behaalt geweldige opbrengsten onder uiteenlopende omstandigheden.
Oorspronkelijk komen Thai Pink Egg Cocktailtomaten uit Thailand, waar ze gewild zijn vanwege hun lichtrode kleur en heerlijk zoete vruchtvlees. Hoewel Thai Pink Egg groeit zoals andere (Solanum lycopersicum) tomatensoorten, zijn ze beter bestand tegen regen en hitte. Als je de planten regelmatig snoeit en bemest, oogst je tomaten in overvloed.