Blog
11 Visionaire Kunstenaars Die Je Versteld Doen Staan
7 min

11 Visionaire Kunstenaars Die Je Versteld Doen Staan

7 min

Deze psychedelische kunstenaars nemen ons mee naar fantasierijke werelden vol spiritualiteit en kleur. Ontdek meer over de visionaire kunstbeweging, legale hallucinogenen en cannabis strains die de creativiteit stimuleren.

Wat ligt er achter de horizon van perceptie, achter de fysieke realiteit? Wat kunnen we zien met ons derde oog, aangetrokken door de mystieke werkelijkheid van de geest en verbeelding? Visionaire kunst is in de kern een grondige zoektocht door esoterische vragen en thema’s die de grenzen van culturen, religies en disciplines overstijgen.

WAT IS VISIONAIRE KUNST?

WAT IS VISIONAIRE KUNST?

Visionaire kunst is in zekere zin te vergelijken met het surrealisme en de psychedelische kunst van de swingende jaren zestig. Het gaat vaak over dezelfde metafysische domeinen als in de dichtkunst van William Blake. Als beweging kunnen we visionaire kunst vrijwel direct linken aan de Weense School van het fantastisch realisme. Fantastisch realisme kwam tot stand in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het brengt religieuze en esoterische beelden samen met invloeden die afkomstig zijn uit de psychoanalyse.

Gerelateerd artikel

9 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

De hedendaagse visionaire kunstbeweging put nog altijd inspiratie uit diverse kunsttradities en culturele invloeden. Met het oog op de toekomst, verwerken veel kunstenaars digitale media in hun werk. Lees verder en ontdek onze favoriete visionaire artiesten en hun verbazingwekkende, psychedelische oeuvre.

PSYCHEDELICA EN VISIONAIRE KUNST

PSYCHEDELICA EN VISIONAIRE KUNST

Visionaire kunst houdt zich vooral bezig met een veranderde en verheven staat van bewustzijn. Het is dan ook geen verrassing dat veel visionaire kunstenaars hun inspiratie halen uit psychedelica, zoals LSD, paddo’s, DMT en mescaline cactussen.

Al sinds lange tijd gebruiken kunstenaars en muzikanten hallucinogenen om de creativiteit te stimuleren en om transcendentale ervaringen te genereren. In de jaren zestig voerde men hiernaar onderzoek uit aan de San Francisco State University. Kunstenaars gaven hierbij aan dat LSD hen hielp om ‘het grotere plaatje te zien’. Ook wetenschappers die de Nobelprijs hebben gewonnen, hebben baanbrekende dingen ontdekt onder invloed van LSD. Bovendien is microdoseren een enorme trend in Silicon Valley.

Mensen die graag inspiratie en verlichting willen ervaren door het gebruik van psychedelica, lopen echter vaak tegen anti-drugswetgeving aan. Gelukkig kun je op meerdere manieren trippen. Er zijn zelfs veel legale hallucinogenen die je misschien nog niet kent, elk met unieke eigenschappen.

CANNABIS STRAINS DIE CREATIVITEIT AANWAKKEREN

Psychedelica zijn niet de enige drugs die in staat zijn je een creatieve stimulans te geven. Veel mensen gebruiken ook wiet voor het aanwakkeren van de verbeelding. Het belangrijkste daarbij is dat je de juiste soort kiest. Kies je voor een sterke indica, dan is de kans groot dat je laveloos op de bank belandt, zonder dat je nieuwe existentiële ideeën opdoet. Anderzijds zijn bepaalde sativa-dominante soorten in staat je te inspireren, waardoor je misschien wel je volgende meesterwerk maakt. Je vraagt je misschien af waar je moet beginnen? Wij hebben een complete lijst samengesteld van onze favoriete strains die de creativiteit stimuleren!

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Strains Om Je Creativiteit Te Verbeteren

11 ONGELOOFLIJKE VISIONAIRE KUNSTENAARS

De volgende kunstenaars laten het beste zien van wat de moderne visionaire kunst te bieden heeft. Laat je door hun werk meenemen op een psychedelische reis door fantastische droombeelden.

GEORGE ATHERTON (AKA GEOGLYPHIKS)

GEORGE ATHERTON

George Atherton woont in de Pacific Northwest van Amerika. Misschien ken je hem wel als Geoglyphiks. Zijn psychedelische motto is grofweg te vertalen als ‘symbolen, taal van de aarde’. Het is dan ook geen verrassing dat het werk van Atherton het transformatieve karakter van kunst omarmt. Zowel op persoonlijk als planetair vlak.

Atherton is een globetrotter die zich door verschillende culturele invloeden heeft laten beïnvloeden. Daarnaast is hij een toegewijd yoga-docent en beoefent hij martial arts. Atherton laat zich bij het maken van zijn kunst door deze tradities inspireren. Hij combineert daarbij traditionele technieken met moderne tools. Surfend op digitale golven, creëert hij, alleen met digitale middelen, esoterische meesterwerken. Geoglyphiks gebruikt als transcendentaal ontdekkingsreiziger lucide dromen en meditatie om tot creatieve werken te komen. Het resultaat: een levendige interpretatie van de geest. Zijn digitale droombeelden tonen spirituele thema’s met buitenaardse kleurenpaletten.

FABIÁN JIMÉNEZ

Fabian Jimenez

Fabián Jiménez werd in 1987 geboren in Mexico Stad. Ook hij is een kunstenaar die traditionele en digitale middelen combineert. Hij creëert digitale schilderijen en tekeningen, wandtapijten, psychedelische albumcovers en ingewikkelde 3D-geprinte sculpturen.

Jiménez is geboeid door het verloop van tijd, de verkenning van het innerlijke wezen en de universele eenheid die ons allemaal verbindt. Hij heeft daarbij veel liefde voor de natuur. Dat zie je terug in zijn artistieke stijl. De werken van Jiménez zijn meesterlijke verbeeldingen van symmetrie. Hij verweeft ingewikkelde, vloeiende patronen met adembenemende mandala’s en droombeelden.

MICHAEL DIVINE

Michael Divine

Michael Divine schildert elke dag. Hij is niet formeel opgeleid, maar zijn drijfveer is een blijvende passie voor artistiek creëren. Daarnaast heeft hij een diep verlangen om authentieke menselijke verbindingen te maken. Divine heeft een alledaagse kunstbenadering. Hij maakt kunst voor het volk, niet voor instituten, critici of mensen met aanzien in de kunstwereld. Als hij niet schildert of in de tuin werkt, organiseert hij maandelijkse evenementen. Daarin deelt hij inspiratie met andere kunstenaars.

De stijl van Divine behelst grotendeels traditionele schilderkunst. Daarbij gebruikt hij acryl op canvas, vermengd met diverse media. Hij heeft ook enkele indrukwekkende muurschilderingen gemaakt. Zijn werk ‘Convergence’ is bijvoorbeeld adembenemend kleurrijk. Het is geschilderd op de zijkant van een eeuwenoude kerk. Divine en zijn vrouw wonen in het noorden van Californië. Samen runnen ze de website Ten Thousand Visions. Hun doel: verschillende soorten mensen en gemeenschappen verenigen door de kracht van kunst.

KRYSTLE MARIE SMITH (AKA KRYSTLEYEZ)

Krystle Marie Smith (Aka Krystleyez)

Krystle Marie Smith, ook wel bekend als Krystleyez, komt uit een lange rij van kunstenaars. Allebei haar grootmoeders waren schilders en ze weet nog goed dat ze als kind aan het tekenen was aan de zijde van haar vader, die werkte als architect. Deze architecturale kwaliteit zien we terug in haar werk. Haar schilderijen zijn blauwdrukken van natuurlijke, verenigende patronen, van microscopisch tot kosmisch niveau. Het heilige symbool dat centraal staat in haar werk, is de levensbloem. Dit geometrische patroon van overlappende cirkels vinden we terug bij veel culturen wereldwijd.

Smith is geboren in Amerika en volbracht een Bachelor in de Fine Arts aan de Universiteit van Wisconsin–Madison. Ze woont en werkt momenteel in Milwaukee en je kunt haar bij diverse festivals en concerten over de hele wereld tegenkomen, waar ze live op het podium schildert. Krystleyez heeft ongelooflijke muurschilderingen gemaakt in Chili, Peru en de VS. Een van haar opvallendste werken is de muurschildering ‘Mushroom Café’ in de Chapel of Sacred Mirrors in New York City.

AMANDA SAGE

Amanda Sage

In tegenstelling tot kunstenaars die digitale media gebruiken bij hun werk, richt Amanda Sage zich op traditioneel schilderen. Hoe zij traditionele technieken gebruikt, is echt opmerkelijk als je bedenkt hoe ontzettend gedetailleerd haar creaties zijn. Sage komt van oorsprong uit Denver, Colorado, maar heeft haar vakmanschap verfijnd in Wenen. Daar werkte ze als assistent schilder bij Ernst Fuchs, de grondlegger van het fantastisch realisme. Ze woont en werkt nu in Los Angeles en haar kunst is wereldwijd op exposities te zien. Sage gebruikt haar werk als een pad naar spirituele groei. Haar multidimensionale schilderijen weerspiegelen de inherente verbondenheid van alle dingen.

In 2014 deed Sage een uitstapje naar de wereld van de fashion. Haar samenwerking met designer Shabnam Q heeft geleid tot een collectie draagbare kunst ‘met liefde gemaakt van lichtstralen’. Sage is ook zeer verbonden met haar gemeenschap. Ze is de medeoprichter van de Weense Academie voor Visionaire Kunsten en heeft een aantal baanbrekende schilderretraites georganiseerd. De retraites vinden plaats in ecodorpen — doelbewuste gemeenschappen die zich bezighouden met duurzaamheid in sociaal en milieukundig opzicht. Deze bijeenkomsten zijn op meerdere plaatsen tot bloei gekomen, van Costa Rica tot Australië.

KAMIEL PROOST

Kamiel Proost

Kamiel Proost werd in 1969 geboren in Amsterdam. Het lijkt er daarmee bijna op dat hij is voorbestemd voor de psychedelische wereld. Zijn werken zijn grillig en onverwacht. Creatieve mutaties in stijl benadrukken zijn diverse invloeden en smelten samen tot wat hij ‘een heksenbrouwsel van vele culturen’ noemt. In de ene hoek van zijn oeuvre vind je simpele, maar surrealistische studies van het menselijk lichaam. Getekend in Renaissancestijl, herinnerend aan de Mens van Vetruvius van Da Vinci, bevinden deze oden aan het metafysische menselijk lichaam, zich ergens tussen spiritualiteit en wetenschap.

In de andere hoek vind je zijn populaire serie ‘Art on Money’. Hij beschilderde hiertoe Amerikaanse 1-dollarbiljetten. De foto van de overleden president wordt hierbij omgeven met kleurrijke, psychedelische beelden. In één kunstwerk is George Washington schaamteloos aangekleed als lifter langs een maanverlichte weg. Op een ander biljet rijdt hij op een roze olifant met op de achtergrond een sterrenhemel. Net zo doordacht is de serie ‘Painters in Heaven’. In deze collectie stelt Proost zich voor dat zijn favoriete schilders door een persoonlijk paradijs van gemengde media rijden. Basquiat rijdt bijvoorbeeld op een koelkastraket door een spectaculaire expressionistische kosmos. En een ros met spichtige poten draagt Dalí over de wolken. Zijn snor is daarbij naar de hemel gericht.

JUAN CARLOS TAMINCHI

Juan Carlos Taminchi

De Peruaanse meester en visionair kunstenaar Juan Carlos Taminchi is diep geworteld in het culturele erfgoed uit de Amazone-Andes. Hij is opgeleid aan de Pucallpa School of Arts, waar hij ook lesgaf. Taminchi heeft daarbij exposities gehouden in heel Europa en de Amerika’s. Hij is lid van een vereniging van kunstenaars uit de Amazone, genaamd ONANYATI. Dat betekent in de Shipibo-taal ‘de wijsheid van de ouden’.

De Shipibo zijn een inheems volk dat is gevestigd langs de Ucayali-rivier in het Amazone-regenwoud. Ze hebben een sterke traditie met ayahuasca en Taminichi laat zich inspireren door het krachtige hallucinogeen. Deze thema’s zien we terug in zijn weelderige, kleurrijke werk. Vaak gebruikt hij hierin afbeeldingen die verwijzen naar het Amazone-regenwoud.

PETER WESTERMAN

Peter Westerman

Peter Westerman is de grondlegger en creatief directeur van Threyda, een collectief voor kunst en kleding. Het behelst hier een creatief platform dat is ontwikkeld om kunstenaars te ondersteunen. Dat doet het collectief financieel en door hun werk te exposeren.

Peter maakt voor zijn eigen kunst gebruik van rijke kleurenpaletten. Daarin lopen natuurlijke en kosmische beelden door elkaar. Naast schilderijen maakt hij unieke digitale prints op gestanste aluminium panelen. Dit intrigerende werk doet denken aan steampunk-mandala’s of postindustriële Nautilus-schelpen. We weten niet veel over de achtergrond van Westerman, maar zijn indrukwekkende portefeuille spreekt voor zich.

ANDROID JONES

Android Jones

Android Jones is een befaamd visionair kunstenaar van wie het werk al tientallen jaar indruist tegen het conventionele. We kunnen zijn stijl omschrijven als ‘elektro-mineralisme’. Daarbij combineert hij een klassieke artistieke opleiding met gewaagde digitale technologieën. Gevestigd in Amerika is Jones een doorgewinterd lid van de gemeenschap Burning Man. Hij liep stage bij de Industrial Light & Magic Studio van George Lucas en werkte voor Nintendo, voordat hij zijn eigen bedrijf, Massive Black, oprichtte.

Jones verweeft in al zijn werken een spiritueel element. Geïnspireerd door een veranderde staat van bewustzijn, laat hij zich drijven door de grenzen van het menselijk inbeeldingsvermogen. De creatieve werken van Jones zijn over de hele wereld tentoongesteld. Zijn werk werd zelfs geprojecteerd op het Sydney Opera House en het Empire State Building. De beeltenissen van Jones sieren ook de covers van geprezen rock-, elektronische- en psybient-albums. Een aantal artiesten heeft daarbij het geluk gehad met hem samen te werken. Dat zijn onder andere Papa Roach, Beats Antique en Tipper. Jones is een ware visionair die zich voortdurend in de avant-garde bevindt en onderzoekt nu de vruchtbare wereld van de virtual reality. Zijn meest recente projecten behelzen de creatie van immersieve psychedelische ervaringen in 3D.

OLIVIA CURRY (AKA DREAM NECTAR)

Olivia Curry

Olivia Curry, ook wel bekend als Dream Nectar, is een visionair kunstenaar met een sterke visie. Je zou kunnen zeggen dat haar werk de goddelijke vrouwelijkheid verkent middels een intergalactische lens. Curry groeide op in de bossen in het zuidwesten van Amerika. Ze voelt nog altijd een diepe verbinding met de natuur en dat blijkt ook uit haar creatieve werken. Geïnspireerd door heilige geometrie, verweeft ze organisch licht en natuurlijke vormen met metafysische beelden en sciencefiction-creaties. Haar schilderijen zijn levendig, ingewikkeld en textuurmatig. De compositionele technieken van Curry behelzen vooral symmetrie. Daarbij barsten haar visies uit tot een viscerale explosie van kleur en spiritualiteit.

Curry is van oorsprong een autodidact, maar verbeterde haar werk door een Bachelor of Science in computeranimatie te voltooien aan de Full Sail University. Hoewel ze vooral digitaal kunstenaar is, houdt ze ook van het combineren van en experimenteren met diverse media, waaronder traditioneel schilderen. Curry is gevestigd in Atlanta, Georgia, maar reist veel. Ze omschrijft zichzelf als een ‘digitale nomade’ en toont haar werk op verschillende festivals, kunstexposities en evenementen over de hele wereld. Na jaren van oefening is ze inmiddels een gerespecteerd kunstenaar in de wereld van de visionaire kunst. Wil je je echt laten verrassen? Bekijk dan haar samenwerking met Fabian Jimenez, een van de andere artiesten op deze lijst.

LUKE BROWN (AKA SPECTRALEYES)

Luke Brown

De Canadese kunstenaar Luke Brown, ook wel bekend als SpectralEyes, maakt meeslepende entheogene droombeelden die de heilige symmetrie en het collectief bewustzijn verkennen. Hij heeft gestudeerd aan het Ontario College of Art and Design en les gegeven aan de Academie van Visionaire Kunst in Wenen.

Brown laat zich inspireren door lucide dromen en ervaringen met heilige, medicinale planten. Qua stijl kenmerkt zijn werk zich door extreme aandacht voor detail, met een focus op digitaal schilderen en multimedia. Hij gebruikt de kleinste kwastjes om onmogelijk ingewikkelde ontwerpen te maken. Diepgeworteld in de psychedelische cultuur, kun je hem live-schilderend tegenkomen op diverse festivals en evenementen.

INSPIRERENDE KUNSTENAARS

Of ze nu traditionele verf gebruiken of geavanceerde digitale technieken, bovenstaande kunstenaars inspireren ons met hun visie op het buitenaardse en de innerlijke wereld. We hopen dat hun werk ook jouw creativiteit heeft aangewakkerd!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Nieuws Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken