Blog
Alles Wat Je Over Aromatherapie Moet Weten
5 min

Alles Wat Je Over Aromatherapie Moet Weten

5 min

Aromatherapie is een eeuwenoude holistische methode. Het doel ervan is het bevorderen van je gezondheid door het gebruik van etherische olie. Ontdek hier meer over de voordelen, veiligheidsrisico's, toepassingen, geschiedenis, en meer!

We onderschatten vaak hoe geur ons dagelijks leven beïnvloedt. Sommige aroma's roepen bepaalde herinneringen op, die op hun beurt weer tot sterke emoties leiden. Maar dit is nog lang niet alles; heb je wel eens van aromatherapie gehoord? Dit concept gaat duizenden jaren terug en is gebaseerd op het gebruik van aromatische preparaten om je gezondheid te verbeteren.

Hieronder bespreken we de belangrijkste beginselen van aromatherapie, evenals de voordelen, mogelijke toepassingen en de veiligheid ervan.

Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

In principe is aromatherapie een methode waarbij je etherische olie benut om je fysieke, maar ook je mentale en emotionele gezondheid te bevorderen. Meestal inhaleer je deze oliën via een diffuser die er damp van maakt. Je kunt ze echter ook verdunnen met een dragerolie en op de huid aanbrengen. Aromatherapie wordt als een 'alternatieve vorm van kruidengeneeskunde' beschouwd. Dit houdt in dat de wetenschap het niet altijd erkent. Toch heeft dat mensen er niet van weerhouden om etherische oliën te benutten om hun gezondheid te versterken.

Voor aromatherapie kun je een hele reeks etherische oliën gebruiken, die allemaal weer andere toepassingen hebben. Hoewel onderstaande lijst niet definitief is, is hier een aantal populaire opties:

Voordelen van aromatherapie

Als we het hebben over de mogelijke voordelen van aromatherapie, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Allereerst kun je bij aromatherapie verschillende preparaten gebruiken om verschillende effecten teweeg te brengen, wat betekent dat er geen universele aanpak bestaat. Mocht je dus bepaalde voordelen willen ervaren, dan moet je eerst weten welke preparaten je het beste kunnen helpen.

Daarnaast zijn veel van de mogelijke voordelen niet wetenschappelijk onderbouwd, zoals eerder vermeld. Gebruik dus altijd je gezonde verstand.

Stress

Stress

Verreweg de meesten zoeken hun heil in aromatherapie om stress aan te pakken. Onze wereld is druk en hectisch, dus het is niet gek dat sommige mensen op zoek gaan naar natuurlijke, niet-farmaceutische en niet-psychoactieve producten om de scherpe randjes eraf te halen. Kleinschalige klinische onderzoeken hebben ook geconcludeerd dat aromatherapie gunstig kan zijn om stress te verlichten. Een van deze studies, uitgevoerd in 2009, concludeert dat aromatherapie met name voor middelbare scholieren nuttig kan zijn (Seo, 2009).

Als je spanning ervaart, kun je uit meerdere etherische oliën kiezen. Zo zijn lavendel-, bergamot- en citroengrasolie populaire opties.

Slaap

Slaap

Slaap is belangrijk voor een goede gezondheid, maar veel mensen komen elke nacht uren tekort of hebben andere slaapproblemen. Ook hier lijkt aromatherapie te kunnen helpen, vooral bij het in slaap vallen. Lavendelolie biedt op dit gebied tevens uitkomst; het kan helpen om spanning los te laten, waardoor je de rust kunt vinden om te slapen. Kamilleolie is een andere optie, vanwege de frisse en warme geur. Perfect in combinatie met een heerlijk kopje kamillethee!

Interessant genoeg zijn de voordelen van aromatherapie op dit gebied ook in een klinische context vastgesteld. Zo is in 2021 een review en meta-analyse van dertig onderzoeken uitgevoerd, waarbij men vaststelde dat het een statistisch significant effect had op de slaap bij volwassenen en ouderen (Her en Cho, 2021). Hoewel deze studie niet doorslaggevend is, biedt het wel reden tot meer onderzoek.

Gerelateerd artikel

Waarom Slaap Essentieel Is Voor Je Hersenen

Stemming

Stemming

Er zijn ook veel mensen die aromatherapie inzetten om hun stemming te verbeteren. Een meta-analyse uit 2017 vergeleek twaalf onderzoeken naar het effect van aromatherapie op depressie, maar de resultaten waren niet eenduidig. Daarbij suggereren de auteurs dat aromatherapeutische massage mogelijk effectiever is om de stemming te verbeteren dan inhalatie van olie (Sánchez-Vidaña et al., 2017).

Kun je wel een betere stemming gebruiken? Dan kun je citrus-, pepermunt- of rozemarijnolie proberen. Al deze oliën kunnen verkwikkend werken, wat niet alleen je humeur verbetert, maar ook je energieniveau.

Immuunsysteem

Immuunsysteem

Tegenwoordig kampen steeds meer mensen met een verzwakt immuunsysteem of ontstekingsziekten. En veel van die mensen zoeken hun heil in natuurlijke manieren om ontstekingen te verlichten en hun weerstand te bevorderen.

Er is een aantal etherische oliën dat "de immuunfunctie [lijkt] te versterken" of op dit gebied "balancerende" effecten lijkt te hebben. Dit blijkt uit een review uit 2019 naar het effect van dergelijke oliën op het immuunsysteem. De auteurs vermelden daarbij twee specifieke oliën: eucalyptus- en gemberolie (Peterfalvi et al., 2019).

Andere mogelijke voordelen

Het bovenstaande is slechts een greep uit de mogelijke voordelen van aromatherapie. Andere voorlopige onderzoeken en verhalen wijzen erop dat essentiële oliën ook heilzaam zijn voor:

 • de spijsvertering
 • fysieke spanning en ongemak
 • de cognitieve functie
 • de bloedsomloop
 • pijn bij de bevalling

Hoe kun je aromatherapie gebruiken?

Hoe kun je aromatherapie gebruiken?

Aromatherapie is een veelzijdige behandelmethode die meerdere werkwijzen en toepassingen kent. We stipten het eerder al aan, maar het inhaleren van damp is misschien wel het populairst. Er bestaan echter ook andere manieren om aromatherapie te benutten!

 • Verneveling

Deze klassieke methode combineert etherische oliën met een diffuser. Zo'n apparaat zet olie om in fijne damp die je kunt inademen. Diffusers zijn er in allerlei prijsklassen en je kunt er verschillende soorten olie mee vernevelen, afhankelijk van wat je wilt bereiken.

 • Massage

Aromatherapeutische massage heeft een uitgebreid aantal toepassingen. Sommigen beschouwen dit als de effectiefste vorm van aromatherapie om zowel de fysieke als mentale gezondheid te verbeteren.

Wierook is in meerdere vormen verkrijgbaar, zoals in de vorm van stokjes of kegels, en verspreidt een heerlijke geur. Je kunt hiermee meditatie verdiepen, het slapen bevorderen of simpelweg een relaxte sfeer creëren. Je kunt allerlei soorten wierook voor aromatherapie kopen, zowel online als in de winkel.

 • Bad

Een warm bad is altijd een goed idee, maar wist je dat je de ervaring met aromatherapie kunt verbeteren? Kies uit verrijkte bruisballen, badzout en kruiden om een nieuw niveau van ontspanning te ervaren!

 • Huid

Je kunt etherische oliën ook op je huid aanbrengen, maar je moet hiervoor nooit pure olie gebruiken! Verdun ze altijd eerst met een dragerolie. Zodra je dit gedaan hebt, kun je de olie op bepaalde plekken op je lichaam aanbrengen om van de verkwikkende of verzachtende impact te profiteren.

De geschiedenis van aromatherapie

De geschiedenis van aromatherapie

Het gebruik van aromatherapie is te herleiden tot ten minste 3500 v.C., hoewel sommige bronnen beweren dat het veel verder teruggaat. Hoe dan ook was aromatherapie vrij gangbaar in verschillende culturen, van de oude Egyptenaren tot de Grieken. Hippocrates, 'de vader van de moderne geneeskunde', was groot voorstander van het gebruik van holistische preparaten, waaronder aromatische kruiden.

De aromatherapie die we vandaag de dag kennen, werd echter pas in de 20ste eeuw in de westerse wereld geïntroduceerd, namelijk in 1935. Hiervoor mogen we de scheikundige René-Maurice Gattefossé bedanken. Hij ontdekte de antimicrobiële voordelen van etherische lavendelolie toen hij in 1910 zijn handen verbrandde (René-Maurice Gattefossé, z.d.). Zijn kennis, maar ook die van anderen, maakte de weg vrij voor het moderne tijdperk van aromatherapie.

De etherische oliën die we tegenwoordig voor aromatherapie gebruiken, maakt men over het algemeen met stoomdestillatie. Er zijn echter ook andere typen extracten verkrijgbaar, gemaakt met oplosmiddelen of koude persing; afhankelijk van het type plantmateriaal en het eindproduct.

Veiligheid

Veiligheid

Er zijn een paar belangrijke veiligheidsdingetjes waar je bij aromatherapie rekening mee moet houden.

Het allerbelangrijkste is dat je nooit onverdunde etherische olie op je huid moet smeren! Etherische oliën zijn supergeconcentreerde destillaten en daarmee zijn het agressieve stoffen, ondanks hun 'natuurlijke oorsprong'. Als je etherische olie op je huid wilt smeren, moet je het dan ook altijd verdunnen om huidirritatie te voorkomen. Kies hierbij een geschikte dragerolie, zoals arganolie of jojobaolie. Vaak hoef je maar enkele druppels aan de dragerolie toe te voegen, waarna je het op je huid kunt aanbrengen. Houd een maximale concentratie van 5% aan, dan blijf je altijd aan de veilige kant.

Daarnaast is het belangrijk er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent voor de ingrediënten in je etherische olie voordat je het royaal op de huid aanbrengt. Doe daarom altijd eerst een patchtest: breng een kleine hoeveelheid van de verdunde olie (twee keer de sterkte die je normaal zou gebruiken) aan op een klein stukje huid en wacht minimaal 24 uur om te zien of je een reactie krijgt.

In sommige gevallen kunnen etherische oliën een interactie hebben met medicijnen en bepaalde symptomen of klachten verergeren. Overleg dus altijd met je (huis)arts als je een bepaalde aandoening hebt!

Houd er ook rekening mee dat je etherische olie niet kunt innemen. Dit kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat de kwaliteit en de samenstelling van aromatherapie-producten sterk kunnen variëren. Er zijn nauwelijks kwaliteitseisen, waardoor fabrikanten soms producten op de markt brengen die helemaal geen etherische oliën zijn. Ook zijn er onzuivere producten in omloop die gevaarlijk kunnen zijn als je ze inademt of op je huid smeert. Koop je etherische olie dan ook altijd bij een betrouwbare leverancier.

De aromatherapiewereld is werkelijk verademend

De aromatherapiewereld is werkelijk verademend

Na het lezen van dit artikel is het vast wel duidelijk: de wereld van aromatherapie is erg uitgebreid. Als je het zelf eens wilt proberen, onderzoek dan goed welke etherische oliën en methodes het meest geschikt voor je zijn. Verzeker ook dat je je producten koopt bij een betrouwbare winkel, zoals Zamnesia. Zo kun je erop vertrouwen dat je geen schadelijke stoffen gebruikt. Per slot van rekening draait het bij aromatherapie om het verbeteren van je welzijn!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Bronnen
 • Agnes Peterfalvi, Eva Miko, Tamas Nagy, Barbara Reger, Diana Simon, Attila Miseta, Boldizsár Czéh, & Laszlo Szereday. (2019, December). Much More Than a Pleasant Scent: A Review on Essential Oils Supporting the Immune System - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Dalinda Isabel Sánchez-Vidaña, Shirley Pui-Ching Ngai, Wanjia He, Jason Ka-Wing Chow, Benson Wui-Man Lau, & Hector Wing-Hong Tsang. (2017). The Effectiveness of Aromatherapy for Depressive Symptoms: A Systematic Review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Her J, & Cho MK. (2021 Aug). Effect of aromatherapy on sleep quality of adults and elderly people: A systematic literature review and meta-analysis - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • René-Maurice Gattefossé. (-). Fondation Gattefossé - https://www.fondation-gattefosse.org
 • Seo JY. (2009 Jun). [The effects of aromatherapy on stress and stress responses in adolescents] - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken