Blog
Cannabis gebruik verhoogt niet het risico op een angststoornis of depressie
2 min

Cannabis gebruik verhoogt niet het risico op een angststoornis of depressie

2 min
Nieuws Onderzoek
Nu onderzoek aantoont dat er geen verband is tussen cannabis gebruik en een verhoogde kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen, kan onze geliefde plant in feite zorgen voor een positieve impact in plaats van een negatieve?

De stereotiepe lethargie en het gebrek aan motivatie, dat vaak wordt afgebeeld in combinatie met cannabis gebruik, lijkt een onwaarschijnlijke partner om problemen met de geestelijke gezondheid te bestrijden. Het stigma rond cannabis gebruik verdeelt in feite vaak de meningen over de zaak, waarbij wordt beweerd dat de natuurlijke plant in feite bij kan dragen aan geestelijke stoornissen, zoals depressie en gebrek aan energie en motivatie. Zou dit fel besproken onderwerp nu eindelijk worden gesloten, nu in recent onderzoek geen waarneembaar verband kon worden aangetoond tussen cannabis gebruik en het verhoogde risico op het ontwikkelen van stemmings- of angststoornissen?

Wat is depressie?

Als je overweegt dat de Wereldgezondheidsorganisatie inschat dat 350 miljoen mensen wereldwijd aan depressie lijden, kan het alleen maar goed nieuws zijn voor het stereotype dat cannabis gebruik omhult. Depressie komt in vele vormen en geen twee mensen worden er op dezelfde manier door beïnvloed. Veelvoorkomende symptomen variëren van gevoelens van hopeloosheid en lethargie, maar ook niet in staat zijn te concentreren of negatieve gedachten te onderdrukken. Dit zijn slechts enkele van de symptomen van depressie en de vele vormen maken behandeling ongelooflijk moeilijk en uniek voor de persoon die eraan lijdt. Nu het nieuwste onderzoek geen verband aantoont tussen cannabis en depressie, kunnen de cannabinoïden in cannabis dan worden gebruikt om depressie daadwerkelijk te behandelen?

Geen verhoogd risico op angststoornissen

In een onderzoek, dit jaar uitgevoerd door Columbia University, werden gegevens gebruikt van een groep van 35.000 Amerikaanse volwassenen om vast te stellen wat de effecten van cannabis waren over een periode van 3 jaar. Het verslag werd gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry en observeerde het gebruik van cannabis in hun "golf 1" kandidaten (2001-2002) om gangbare psychiatrische stoornissen te volgen in "golf 2" (2004-2005). De samenvatting van het onderzoek toonde aan dat "cannabis gebruik niet geassocieerd kon worden met een toegenomen risico op het ontwikkelen van stemmings- of angststoornissen."

Hoewel dit onderzoek de link tussen cannabis gebruik en het ontwikkelen van geestelijke aandoeningen teniet doet, was dat niet zonder ander type verhoogd risico. Dit verhoogde risico was de latere verslaving aan alcohol, cannabis of andere drugs en hoewel het bevestigd werd dat er een verband was, kon de kracht van de relatie tussen de twee niet worden vastgesteld, uitsluitend dat er een bestond. Wederom een geval van correlatie, geen causaliteit.

Positieve gevolgen van cannabis gebruik

Stress is een van de hoofdoorzaken van depressie en beïnvloedt het endocannabinoïdensysteem. Het endocannabinoïdensysteem is het netwerk van receptoren in onze lichamen die samenwerkt met cannabis en helpt de eetlust, pijnsensaties en stemming te beheersen. In een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift European Neuropsychopharmacology, werd ontdekt dat wanneer geconfronteerd met negatieve stimuli, THC's interactie met dit systeem bijdraagt aan het verminderen van de nauwkeurigheid van de signalen van de hersenen. Hierdoor werden reacties op negatieve invloeden beperkt. Wanneer dit werd toegepast op positieve stimuli, werd niet dezelfde reductie in nauwkeurigheid gezien en werd er feitelijk een toename in emotionele verwerking gezien. Het suggereert dat cannabis, en de manier waarop cannabis het endocannabinoïdensysteem manipuleert, wellicht relevant is in de toekomstige behandeling van psychiatrische aandoeningen zoals ernstige depressie.

Hoewel het bemoedigend is om wederom een onderzoek te zien, waarin het ontbreken van een negatieve invloed van cannabis op psychische stoornissen als depressie wordt verdedigd, is er nog een lange weg te gaan voor we de complexe interacties helemaal begrijpen. We moeten de positieve effecten die cannabis kan hebben op de behandeling van psychische stoornissen, zoals depressie, veel grondiger onderzoeken. Een ding is zeker, het stigma dat rond het gebruik van cannabis hangt, wordt langzaam verwijderd, terwijl wordt begonnen met ontdekken welke positieve impact het kan hebben. Alleen tijd en meer onderzoeken zullen duidelijk maken hoeveel voordelen cannabis daadwerkelijk kan hebben.

 

         
  Lucas  

Geschreven door: Lucas
Lucas is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken