Blog
Cannabis Tolerantie
3 min

Cannabis Tolerantie: Wat Is Het En Wat Doe Je Er Tegen?

3 min
How To News

Continu wiet roken kan ervoor zorgen dat er een tolerantie wordt opgebouwd, waardoor meer wiet nodig is om dezelfde high te bereiken. De wetenschap krijgt door hoe dit werkt en geeft inzichten in hoe dit te verslaan.

Voor sommigen is een cannabis tolerantie irritant, terwijl het voor anderen een teken van eer is. Ongeacht hoe jij je erover voelt, cannabis tolerantie is iets waar elke regelmatig gebruiker op de een of andere manier mee te maken krijgt. Het goede nieuws is dat je het kan verslaan, dus laten we eens kijken wat het is en hoe je ervan af komt.

TOLERANTIE OPBOUWEN: WAT IS HET?

Is het je ooit opgevallen dat je mettertijd iets meer cannabis moet roken om dezelfde high te bereiken? Dit is cannabis tolerantie. Als we cannabis gebruiken, bouwt het lichaam er een lichte weerstand tegen op, wat inhoudt dat we onze joints iets beter moeten vullen of een extra dab moeten nemen. In tegenstelling tot andere drugs, moet cannabis extreme niveaus binnen het lichaam bereiken om giftig te worden; we hebben het hier over honderden kilo's wiet in een tijdskader van 15 minuten.

Dus cannabis tolerantie, en de noodzaak meer te gebruiken, is niet gevaarlijk, het slaat alleen een grotere deuk in je portemonnee of stash. Ook moet opgemerkt worden dat een cannabis tolerantie niet groter wordt of uit de hand loopt; je kan je leven lang dezelfde hoeveelheid wiet roken en nog steeds high worden, maar de high is dan misschien niet meer zo krachtig als de eerste paar keren dat je rookte.

Tot voor kort, wist niemand eigenlijk zeker wat de tolerantie tegen marihuana veroorzaakt. We weten dat het gebeurt en er was wat goed geïnformeerde speculatie, maar de exacte mechanica is ons ontgaan. Nou, Deepak Cyril D'Souza, een cannabis expert van Yale School of Medicine, heeft dit veranderd en de oorzaak ontdekt. Door PET scans te gebruiken op de hersenen van mannelijke deelnemers (leeftijd 18-35), was Deepak in staat te observeren hoe de CB1 receptoren in de hersenen mettertijd veranderen; cannabis werkt voornamelijk samen met de CB1 receptoren in het lichaam.

Bij dagelijkse rokers werd ontdekt dat de beschikbaarheid van CB1 receptoren in de hersenen daalde, waardoor het lastiger werd voor de cannabinoïden om met ze te werken. Ook werd ontdekt dat, na slechts twee dagen onthouding, deze CB1 receptoren weer beschikbaar werden en na vier weken keerden ze weer terug naar hun normale niveau. Het is de moeite van het vermelden waard dat meer onderzoek nodig is, vanwege de groepsgrootte en aard van de gebruikte monsters.

Allereerst maakt de kleine groep het lastig om de basislijn van de beschikbaarheid van CB1 receptoren te beoordelen. Ook kunnen reacties op THC verschillen bij vrouwen, vanwege een ietwat andere opmaak van receptoren. Vanwege het gebrek aan vrouwelijke deelnemers wordt de reikwijdte van de bevindingen verminderd (een groep van uitsluitend mannen werd gebruikt om de variabelen in dit initiële onderzoek te verkleinen).

HET VERSLAAN VAN CANNABIS TOLERANTIE

We weten dus nu dat de tolerantie, die wiet liefhebbers opbouwen, veroorzaakt wordt omdat de CB1 receptoren minder beschikbaar worden in de hersenen. De enige manier om dit ongedaan te maken, is een periode van onthouding in te lassen, tot wel vier weken; een tolerantie pauze of t-pauze, als je het zo wil noemen.

GERELATEERD ARTIKEL
8 Tips Bij Het Nemen Van Een Cannabis Tolerantie Onderbreking

Af en toe tijdelijk stoppen met cannabis is helemaal niet zo verkeerd. Je verlaagt je tolerantie weer tot bijna nul. Hier volgen 8...

Het is jammer, maar het is de enige manier om de weerstand ongedaan te maken die het lichaam opbouwt. Als je wil dat je cannabis weer harder inslaat, dan kan je dit het beste bereiken door je wilskracht te gebruiken en een t-pauze te nemen. Er zijn echter stappen die je kan zetten om de tolerantie te vertragen, als je er niets voor voelt om wiet een tijdje op te geven. Dit houdt in dat je moet minderen. Je kan bijvoorbeeld minder vaak roken, roken met kleinere vloei om de gebruikte hoeveelheid te verminderen en concentraten even negeren.

Het belangrijkste hier is de frequentie, dus de receptoren in je hersenen niet blootstellen aan een constante toevoer van cannabinoïden. Het roken van een one-hit wonder kan een optie zijn, omdat je dit minder vaak zal roken. Wie weet, als je drastisch mindert, kan je in staat zijn de tolerantie te verlagen zonder daadwerkelijk te stoppen.

Als je al die moeite doet om te minderen om de tolerantie te vertragen, kan misschien net zo goed een pauze inlassen. Minderen om de tolerantie te verlagen kost veel moeite, waarbij weinig voordeel te halen valt. Daarnaast zullen de bizarre hits en rips die je krijgt, na het inlassen van een pauze, de moeite van een korte periode van onthouding absoluut waard zijn!

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
How To News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken