Blog
Top 10 Manieren Om High Te Worden Zonder Drugs
9 min

Top 10 Manieren Om High Te Worden Zonder Drugs

9 min

Wil je zonder drugs high worden? In dit artikel onderzoeken we wat het betekent om 'high te worden' en bespreken we 10 natuurlijke manieren om zonder psychotrope drugs een high te ervaren. Van lucide dromen en binaural beats tot meditatie en voeding, er is genoeg te ontdekken!

Bij high worden denk je automatisch aan drugsgebruik. Maar wat als 'high worden' meer een zoektocht naar verbinding en innerlijke rust betekent? Is het dan ook mogelijk om een "high" te krijgen zonder drugs te gebruiken?

In dit artikel onderzoeken we wat het betekent om high te worden. We werpen daarbij een licht op tien verschillende drugsvrije methoden waardoor je je meer verbonden en op je gemak voelt.

Heroverweging van wat het betekent om ‘high te worden’

Heroverweging Van Wat Het Betekent Om ‘high Te Worden’

Het concept 'high worden' is een beladen term, met vaak negatieve connotaties. Voor veel mensen staat het voor drugsmisbruik, en dan vooral het gebruik van wiet en verschillende andere (il)legale middelen. De term wordt vaak in verband gebracht met sterke geestverruimende gevoelens, psychedelische hallucinaties en een tijdelijk verlies van grip op de werkelijkheid. Bij sommigen roept het zelfs beelden op van mensen die de grenzen van hun psyche op zo’n manier opzoeken dat ze misschien nooit helemaal weer 'terugkeren naar normaal'.

Maar wat als ‘high worden’ iets heel anders zou betekenen? Waarom drink je bijvoorbeeld alcohol? Voor de meeste mensen is alcoholconsumptie een manier om te ontspannen en in de stemming te komen om te socializen. Wietgebruikers kunnen hieraan toevoegen dat hun favoriete drug de zintuigen stimuleert, waardoor ze meer van muziek, films, creatieve activiteiten, eten en zelfs seks kunnen genieten (Deutsche Welle).

Voor psychonauten die zich bezighouden met psychedelica, zoals paddo’s, heeft high worden echter vaak met spiritualiteit en een diepere verbinding met zichzelf en de omgeving te maken.

Ook de etymologische geschiedenis van de term 'high worden' lijkt te suggereren dat het om veel meer gaat dan alleen het gebruiken van een bepaalde stof om bedwelmd te raken. De term ‘high’ heeft sterke Angelsaksische, Germaanse en Noorse wortels die allemaal betrekking hebben op verheffing, extase en filosoferen (Harper, 2022).

Bovendien werden in veel oude culturen door spirituele leiders, zoals sjamanen en medicijnmannen, entheogenen gebruikt (Sessa, 2022). Niet onbelangrijk: we beschouwen entheogenen pas de laatste honderd jaar als ‘drugs’. Het lijkt er dus op dat high worden over veel meer gaat dan alleen het gebruiken van een drug om bedwelmd te raken. Het lijkt er meer op dat we het doen om een verheven en ontspannen gevoel te krijgen, of om boven onze reguliere toestand uit te stijgen.

Gerelateerd artikel

Hoe Word Je High Zonder Cannabis

Waar word je high van?

Waar Word Je High Van?

Ons doel van dit artikel is niet alleen laten zien waarom mensen high worden, maar ook om de fysiologische processen die in je lichaam plaatsvinden uit te lichten wanneer je high wordt. We kunnen niet op elke afzonderlijke drug ingaan, maar wel bespreken hoe drugs over het algemeen te werk gaan.

Drugs bevatten actieve chemicaliën die op receptoren inwerken. Deze receptoren bevinden zich doorgaans op het oppervlak van bepaalde cellen en/of enzymen in ons lichaam. Drugs verhogen of verminderen op deze manier vaak de snelheid van bepaalde chemische reacties.

THC, de belangrijkste werkzame stof in cannabis, werkt bijvoorbeeld door het activeren van CB1-receptoren. Deze receptoren zijn op het oppervlak van een grote aantal cellen verspreid door het hele lichaam te vinden. Hierdoor bevordert of vermindert THC bepaalde chemische processen die door het menselijke endocannabinoïdesysteem worden gereguleerd. En dit resulteert in de talloze effecten die we met een cannabishigh associëren.

Meestal beïnvloeden de actieve verbindingen in drugs de signalering van neurotransmitters als serotonine, adrenaline en noradrenaline, dopamine, glutamaat, GABA en endorfines. Deze verandering in de activiteit van neurotransmitters kan diverse effecten genereren, bijvoorbeeld:

 • Veranderingen in de stemming

 • Verlies van remmingen

 • Veranderde perceptie van tijd en ruimte

 • Verminderde spraak-, geheugen- en motorische vaardigheden

 • Verheven perceptie

 • Meer voldoening uit hobby's en vrije tijd

 • Visuele of auditieve hallucinaties

 • Psychedelische ervaringen met een diepgaande spirituele impact

De drugsvrije methoden om high te worden die we hieronder bespreken, werken op dezelfde manier: biologische processen die leiden tot het verminderen of juist versterken van de activiteit van bepaalde chemicaliën in het lichaam, wat gevoelens activeert die vergelijkbaar zijn met die van een ‘drugshigh’. We benoemen niet alleen elke activiteit, maar leggen ook de fysiologische processen uit die ze beïnvloeden, evenals de effecten.

Let wel: de activiteiten die we hieronder uitlichten, staan over het algemeen niet in verhouding met de effecten van een psychotrope drug. Het effect is veel subtieler.

10 manieren om zonder drugs high te worden

Nu we het proces van high worden zowel vanuit fysiologisch als spiritueel oogpunt hebben uitgelegd, gaan we snel door met onze top 10 drugsvrije manieren om high te worden!

1. Holotropisch ademwerk

Holotropisch Ademwerk

Holotropisch ademwerk (HB) is een techniek die is bedacht door de in Tsjechië geboren, en in de Verenigde Staten gevestigde psychiater Stanislav Grof. Hierbij is sprake van een snelle, gecontroleerde ademhaling en muziek, met als doel een veranderde bewustzijnsstaat teweeg te brengen. Deze bewustzijnsstaat wordt ook wel de 'holotropische staat' genoemd. Grof vergeleek deze met het hindoeïstische concept van Atman-Brahman: de goddelijke, ware aard van het zelf.

Grof ontwikkelde de techniek in de jaren 70 na uitgebreid onderzoek naar psychedelische therapie (die zich vooral richtte op de effecten en therapeutische mogelijkheden van LSD), toen het legale gebruik van LSD in de jaren 60 steeds meer aan banden werd gelegd.

Bij de holotropische ademhaling is er in feite sprake van een gecontroleerde vorm van hyperventilatie, om de balans van koolstofdioxide en zuurstof in het lichaam te beïnvloeden. Deze chemische verandering kan een staat van veranderd bewustzijn veroorzaken, vergelijkbaar met de toestand die je tijdens diepe meditatie of andere spirituele rituelen bereikt. Grof en andere beoefenaars van HB geloven dat dit buitengewoon gunstig is bij stress, angst, depressie en zelfs PTSS. Daarnaast biedt holotropische ademhaling diep inzicht in het ware zelf (Mead, 1994).

Let wel: holotropisch ademhalen kan bepaalde risico's met zich meebrengen voor mensen met hartproblemen of luchtwegaandoeningen. Lijkt het je wat om het te proberen, doe dit dan altijd in een begeleide sessie met een gecertificeerde HB-coach.

2. Hardlopen en intensief sporten

 Hardlopen En Intensief Sporten

Ooit een moment van euforie gehad vlak na het sporten? In de volksmond staat dit ook wel bekend als een 'runner's high'. Zo weten we dat lichaamsbeweging chemische reacties veroorzaakt die een high teweeg kunnen brengen. Deze high wordt gekenmerkt door verminderde angst, een verbeterde stemming of lichte euforie, verminderde pijnsensaties, minder stress en meer. Decennialang werd gedacht dat alleen een piek in endorfine verantwoordelijk was voor dit fenomeen, maar het wordt waarschijnlijk door veranderingen in het endocannabinoïdesysteem veroorzaakt.

Onderzoek geeft aan dat de anandamide-spiegel in het bloed na inspanning piekt. Anandamide is een cannabinoïde die van nature door het lichaam wordt aangemaakt en zich bindt aan CB1-receptoren (dezelfde receptoren waaraan THC zich bindt). Hoewel anandamide een kortere halfwaardetijd heeft dan THC, kan een piek in het bloed effecten produceren die vergelijkbaar zijn met die van een cannabishigh. Denk aan euforie, een verbeterde stemming en een minder zenuwachtig gevoel (Bergland, 2021).

Gerelateerd artikel

De 10 Meest Bizarre Legale Highs

3. Binaurale beats

Binaurale beats

Binaural beats therapie maakt gebruik van geluid om unieke mentale toestanden op te wekken. Deze beats bestaan uit twee licht verschillende tonen die via een koptelefoon naar het linker- en rechteroor worden gestuurd. De kleine toonverschillen creëren een soort auditieve illusie, waardoor je als luisteraar een geheel unieke toon waarneemt. Wanneer iemand bijvoorbeeld een toon van 320hz in het linkeroor en 360hz in het rechteroor hoort, begint hij of zij beetje bij beetje een toon van 40hz waar te nemen. Een veelgehoord voordeel van deze therapie is dat het ervaren van unieke mentale toestanden diepe ontspanning en/of de slaap kan bevorderen. Daarnaast kan het de concentratie of creativiteit verbeteren, en meditatie aanmoedigen.

Binaural beats zijn gebaseerd op de theorie van hersengolf-entrainment (Huang en Charyton, 2008), die voortvloeit uit onderzoek dat aantoont dat blootstelling aan specifieke golven van licht of geluid ervoor kan zorgen dat de hersenen zich op die frequenties afstemmen. Deze golven werken doorgaans met de volgende snelheden:

 • 13–40hz: dit zijn de bèta-hersengolven, en de snelste hersengolven. Ze treden op tijdens alertheid en concentratie, evenals angst.

 • 8–12hz: de alfa hersengolven. Deze golven zijn overheersend tijdens ontspannen alertheid, bijvoorbeeld tijdens meditatie.

 • 5–7hz: theta hersengolven zijn overheersend tijdens diepe meditatie, slaperigheid en dromen.

 • 1,5–4hz: de langzaamste hersengolven, de deltagolven, treden tijdens diepe, herstellende slaap op.

Binaural beats kun je online eenvoudig vinden. Ze zijn ontworpen om je hersenen af te stemmen op de hierboven genoemde frequenties, waardoor onder meer ontspanning en meditatie worden opgewekt.

4. Lucide dromen

Lucide Dromen

Lucide dromen zijn dromen waarbij je je ervan bewust bent dat je droomt. Het heeft behoorlijk aan populariteit gewonnen vanwege de mogelijk spirituele en helende effecten. De absolute expert op het gebied van lucide dromen is dr. Stephen LaBerge. Hij heeft sinds de jaren 70 aan de Stanford University in de Verenigde Staten leidinggegeven aan meerdere vormen van onderzoek naar lucide dromen. LaBerge beschrijft lucide dromen als het hebben van het potentieel om een deur te openen naar je ware aard. Bovendien kan het diepgaande spirituele ervaringen activeren, die ons begrip van de werkelijkheid en onszelf drastisch kunnen beïnvloeden (LaBerge, 2015).

LaBerge heeft ook lucide droomtechnieken ontwikkeld om mensen te helpen hun lucide dromen beter te ervaren en ten volle van de mogelijke spirituele inzichten te profiteren. Enkele technieken die door LaBerge en collega’s zijn bedacht, zijn onder meer:

 • WILD: dit staat voor 'Wake Induced Lucid Dream', en houdt in dat je een hypnagogische hallucinatie hebt die de droomstaat direct vanuit de waaktoestand triggert, om het bewustzijn in de droom te helpen behouden.

 • WBTB: ook wel ‘wake back to bed-techniek' genoemd. Dit komt erop neer dat je een wekker gebruikt om tijdens de slaapcyclus wakker te worden, vervolgens korte tijd wakker blijft en dan weer in slaap valt om de kans op een lucide droom te vergroten.

 • MILD staat voor 'mnemonische inductie van lucide dromen'. Deze techniek werd in 1980 door LaBerge ontwikkeld. MILD houdt in dat je voor het slapengaan een droom die je eerder hebt gehad probeert op te roepen, met als doel een lucide droom op te wekken.

Iedereen kan weer verschillende effecten ervaren van lucide dromen. Voor sommigen kan het bijvoorbeeld vergelijkbaar zijn met een psychedelische ervaring, waarbij het je een diepgaand inzicht in jezelf geeft. Andere veelvoorkomende voordelen zijn het overwinnen van nachtmerries en angst, evenals het versterken van motorische vaardigheden.

5. Seks en tantra

Seks En Tantra

Tijdens een orgasme worden veel delen van de hersenen tijdelijk uitgeschakeld (Le Page, 2005). En het gevoel direct na een orgasme kan worden omschreven als kalm, ontspannend en herstellend. Voor veel mensen is dit gevoel al behoorlijk intens, en vergelijkbaar met een high. Technieken als tantra kunnen dit gevoel echter nog verder versterken.

Tantra is afkomstig uit het India van de 6e eeuw. Het werd lange tijd beschouwd als een revolutionaire spirituele praktijk, die ook haar stempel drukte op andere religies, waaronder het hindoeïsme en het boeddhisme. Tantra is zeer veelzijdig, en omvat een grote verscheidenheid aan tantra's (instructies, vaak geschreven als gesprekken met een god of godin). Deze tantra’s vormen de basis voor rituelen die goden zouden oproepen die naar verluidt tijdelijk bovennatuurlijke krachten en spirituele transformaties kunnen verstrekken.

Tantra-technieken maken vaak gebruik van complexe houdingen die een bepaalde spierinspanning uitlokken. Daarbij helpen ze de ademhaling te richten op een toestand die op diepe meditatie lijkt. Tantra maakt ook gebruik van visualisatie om visuele connecties op te roepen met tantrische godinnen, zoals Kundalini. Het British Museum beschrijft de essentie van tantra als een "transformatie in de wereld, via het lichaam, in plaats van transcendentie ervan" (Ramos, 2020). Vaak wordt een tantrische ervaring of tantrische seks vergeleken met een moment van diepe spirituele verbinding en gelukzaligheid, vergelijkbaar met diepe meditatie. Tantra kan daarbij angst en depressie verminderen en een gevoel van verbondenheid en ontspanning oproepen.

6. Sensorische deprivatie tank en REST

Sensorische Deprivatie Tank En REST

Sensorische deprivatietanks zijn geïsoleerde, donkere, geluiddichte tanks die doorgaans met ongeveer 30cm zout water gevuld zijn. De eerste tank werd in 1954 ontworpen door de Amerikaanse arts en neurowetenschapper John C. Lilly als onderdeel van zijn onderzoek naar bewustzijn in een omgeving die vrij van externe prikkels is. In de jaren 60 begon Lilly met het combineren van het gebruik van LSD en ketamine met sensorische deprivatie.

Tegenwoordig vind je over de hele wereld dergelijke tanks in spa's en speciale floatcentra. De tanks bevatten water dat verzadigd is met bitterzout, waardoor je blijft drijven. Naar verluidt vermindert dit ook pijntjes en kwaaltjes en kalmeert het de huid.

Het idee achter deze tanks is vergelijkbaar met dat achter binaural beats: je drijft in volledige duisternis en isolatie in zout water dat exact dezelfde temperatuur als je lichaamstemperatuur heeft, waardoor je hersenen mogelijk in een staat van diepe ontspanning komen (gekenmerkt door langzame alfa- en thèta-golven). Beweerd wordt dat Flotation-REST diverse korte- en langetermijneffecten heeft, waaronder:

 • Verbeterde creativiteit en focus

 • Minder angst, stress en depressie

 • Minder pijn

 • Goed voor de huid

Sommige mensen ervaren ook hallucinaties tijdens deze therapieën. Studies onderzochten daarnaast de voordelen van REST bij atleten, met name bij het versnellen van herstel. Onderzoek wijst verder uit dat flotatietherapie euforie en een beter humeur kan veroorzaken (Santos-Longhurst, 2020).

7. Meditatie

Meditatie

Er bestaan veel verschillende meditatie-methoden, die allemaal weer op verschillende technieken en doelen gericht zijn. Over het algemeen is meditatie echter bedoeld om je aandacht en het leven in het nu te bevorderen. Meestal ligt de nadruk daarbij op het tijdelijk kalmeren van de eindeloze, verwarrende gedachtestroom in je hoofd. Meditatie is er in vele vormen, waaronder:

 • Mindfulness: de geest concentreren op het heden of op een bepaald object.

 • Ademhalingstechnieken: gecontroleerde, gerichte ademhaling gebruiken om de hartslag te kalmeren en de hersenactiviteit te vertragen.

 • Yoga of andere vormen van gecontroleerde fysieke beweging, zoals Tai Chi.

 • Er zijn legio voordelen van meditatie te vinden in zowel de wetenschappelijke literatuur als in de media. Hoewel de ervaring voor iedereen anders is, zijn dit de meest voorkomende voordelen (vooral bij regelmatige beoefening):

 • Bevordert verbondenheid en mindfulness

 • Vermindert stress en angst

 • Vermindert symptomen van depressie en angststoornissen, zoals piekeren en overdenken

 • Verbetert de slaap

 • Kalmeert stress-symptomen, zoals tachycardie, hyperventilatie, een hoge bloeddruk, hoofdpijn en het prikkelbaredarmsyndroom

Gerelateerd artikel

Droom Yoga: Slaap Meditatie

8. Vasten

Vasten

Hoewel we vasten over het algemeen beschouwen als onderdeel van diëten of detoxen, is het al eeuwenlang een spirituele bezigheid. Een van de bekendste verwijzingen naar vasten in een spirituele context vind je in de Bijbel. Hierin wordt het beschreven als een praktijk om contact te maken met God, evenals nederigheid en vrijheid te beoefenen. Een ander bekend voorbeeld is de Ramadan: in de islamitische cultuur vasten Moslims maar liefst een maand lang. Zij doen dit niet alleen als een daad van toewijding, maar ook om dankbaarheid en nederigheid te tonen.

Ook wat betreft vasten is er geen standaardbenadering. Bij sommige mensen kan het helpen om een diepere verbinding met lichaam en geest te maken, en voor anderen dient het eerder als een soort reiniging. Sommigen gebruiken vasten ook als genezingsmethode bij rouw of een verslaving.

Wanneer je gaat vasten, vinden er in je lichaam enkele drastische veranderingen plaats:

 • Reiniging: vasten helpt je lichaam gifstoffen te verwijderen.

 • Verhoogd metabolisme: omdat je tijdens het vasten geen glucose binnenkrijgt, haalt je lichaam zijn energie uit vetzuren en lactaat (een proces dat bekendstaat als 'gluconeogenese'). Om energie te besparen, wordt je metabolisme ook efficiënter, wat in een lagere bloeddruk en hartslag resulteert.

 • Gewichtsverlies en een betere bloedsuikerspiegel: je lichaam komt in een toestand die bekendstaat als 'ketose'. Dit wil zeggen dat je lichaam zijn vetreserves gebruikt als energiebron. Hierdoor val je af en stabiliseert je bloedsuikerspiegel.

9. Spannende activiteiten

Spannende Activiteiten

Altijd al willen bungeejumpen of downhill mountainbiken? Of heb je dit al eens gedaan? Dan snap je vast wel waarom we dit soort activiteiten op deze lijst hebben gezet. Spannende, halsbrekende activiteiten en avontuurlijke sporten zetten een van de oudste chemische processen in het menselijk lichaam in gang: een adrenalinestoot die door onze natuurlijke 'vecht- of-vluchtreactie' wordt aangejaagd.

Van een klif duiken, op de fiets van een berg af racen, skydiven, abseilen en vele andere extreme sporten activeren allemaal deze reactie. Je ervaart hierdoor een soort natuurlijke high die wordt gekenmerkt door:

 • Hoge bloeddruk

 • Licht gevoel in het hoofd

 • Versterkte zintuigen en alertheid

 • Haarscherpe focus

 • Meer kracht en minder vermoeidheid

 • Energie-uitbarstingen

 • Verminderde pijnsensaties

10. Bepaalde voeding

Bepaalde Voeding

Een natuurlijke high kan soms ook opkomen door een simpel kopje koffie of een hap van natuurlijke cacao. Hieronder vind je een paar voedingsmiddelen die zo'n high kunnen veroorzaken:

 • Koffie: cafeïne is een milde stimulant die de alertheid, focus en je zintuigen stimuleert. Als je op zoek bent naar een lichte buzz, is een lekker bakkie pleur misschien wel precies wat je nodig hebt.

 • Rauwe coca: kauwen op gedroogde cocabladeren (de bladeren die worden gebruikt om cocaïne te maken) is in veel delen van Zuid-Amerika gebruikelijk. Cocabladeren zijn net als koffie een mild stimulerend middel. Coca kan daarbij misselijkheid, hoogteziekte en vermoeidheid verminderen. Daarnaast kan het de stofwisseling en focus verbeteren.

 • Rauwe cacao (ook bekend als 'ceremoniële cacao') is rijk aan theobromine. Natuurlijke cacao drinken of eten produceert een holistische buzz die vergelijkbaar is met die van koffie, maar dan minder rusteloos. In grote doses (840g of meer) kan het een sterke euforie veroorzaken, een beetje zoals de eerdergenoemde runner's high.

 • Hete pepers: hete pepers bewerkstelligen een stroom aan endorfine. Deze neurotransmitter genereert een kortstondige euforie of een stemmingsboost. Hete pepers bevatten ook capsaïcine, een stof die pijnstillende eigenschappen heeft.

Conclusie: hoe je zonder drugs high kunt worden

Al onder de indruk? Je weet nu hoe je een natuurlijke, veilige high na kunt jagen, zonder drugs te gebruiken die bijna overal ter wereld nog steeds illegaal zijn. We hopen dat dit artikel je aan het denken heeft gezet over wat ‘high worden’ allemaal kan betekenen en dat je inziet dat het meer kan zijn dan alleen lachen, gieren, brullen, of dronken worden.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken