Blog
High Zonder Cannabis
3 min

Hoe Word Je High Zonder Cannabis

3 min

Dankzij het endocannabinoïde systeem reageert ons lichaam op signalen van verschillende stoffen die we vinden in de bladeren van een plant tot in een plakje kaas. Net als cannabis kunnen deze stoffen verschillende effecten op ons lichaam hebben, variërend van een euforisch en diep kalm gevoel tot het bestrijden van een ziekte.

Cannabis is over de hele wereld geliefd om haar veelzijdige en ontspannende high maar er zijn meer kruiden die een vergelijkbaar effect geven. We bekijken een paar alternatieven voor cannabis en hoe ze het menselijk lichaam beïnvloeden.

KANNA

Kanna, of "Sceletium tortuosum", werd waarschijnlijk duizenden jaren geleden al gebruikt als mentale oppepper door jager-verzamelaars in Zuid Afrika. De naam betekent "iets om op te kauwen" en Kanna wordt gewoonlijk ook op die manier genuttigd. Een andere methode is snuiven.

De psychoactieve effecten van deze plant zijn divers, je kunt verschillende effecten ervaren afhankelijk van hoe veel je ervan gebruikt. Dit kan variëren van euforie, een aangeschoten gevoel, een actief of juist een verdoofd gevoel. Kanna staat er ook om bekend dat het het effect van andere psychoactieve substanties zoals cannabis een boost geeft.

Sceletium tortuosum - KannaProducten bekijken

De concentraties van de actieve stoffen in kanna variëren van seizoen tot seizoen. In de zomer en de lente, wanneer de concentraties actieve alkaloïden het hoogst zijn, wordt kanna geoogst.

Traditioneel werd kanna gefermenteerd of gedroogd voor consumptie. Tegenwoordig wordt de plant verwerkt in tincturen, gel capsules en kruidenthee.

Gerelateerd artikel

Top 3 Krachtigste Kanna Producten

WILDE DAGGA

Een inheemse Zuid Afrikaanse plant, wilde dagga (Leonotis leonurus), ook bekend als "Lion's tail" is een grote evergreen die gevonden wordt in rotsige gebieden en graslanden. Het is een mooie plant met goud oranje bloemen die in clusters rondom de stengel groeien. De plant bevat verschillende soorten eigenschappen wat het onder de Zuid Afrikaanse bevolking een geliefd kruid maakt.

Wilde dagga heeft een vergelijkbare, maar mildere werking dan cannabis. Het heeft een duidelijk verdovende en ontspannende werking op het lichaam en kan gevoelens van euforie opwekken. Rokers melden lichte stemmingsverbeteringen, verhoogde visuele perceptie en een kalme geest.

Traditioneel werd de plant decennia lang door de Zuid Afrikaanse bevolking als de Zulu en de Khoikhoi gebruikt, en ook vandaag nog wordt wilde dagga nog gebruikt. In de meeste landen is het legaal en kun je zelfs je eigen plant laten groeien! De plant kan goed tegen droogte en produceert een fijne nectar voor vogels en vlinders. De plant gedijt het beste in een Mediterraan of subtropisch klimaat.

Leonotis LeonurusProduct bekijken

CHOCOLADE

Chocolade

Heb je je ooit afgevraagd waarom je je zo goed voelt door chocolade? Dat komt niet alleen door de heerlijke smaak. Chocolade bevat een hoop chemische stoffen die op je endocannabinoïde systeem inwerken. De voornaamste is het FAAH enzym. FAAH helpt bij de afbraak van anandamide, terwijl andere stoffen in chocolade juist de anandamide niveaus in je lichaam verhogen.

Deze stoffen werken op dezelfde manier als CBD en andere cannabinoïden, terwijl de afbraak van anandamide hetzelfde werkt als THC. Daarom maakt chocola ons zo vrolijk en relaxt. De manier waarop chocola op het endocannabinoïde systeem inwerkt, is aanzienlijker dan je zou denken, al is het effect veel milder dan bij cannabis.

Gerelateerd artikel

Waarom Zijn Chocola En Cannabis Zo’n Geweldige Combinatie?

RENNEN

Rennen

Onderzoek met muizen die in een rad rennen laat zien dat rennen het niveau endorfine en endocannabinoïden in het lichaam verhoogt. Uit de studie bleek dat deze muizen minder angstig waren en beter bestand tegen pijn. Hiermee wordt het gevoel van een "runner's high" verklaard.

De muizen lieten geen verschil in gedrag zien wanneer hun endorfine receptoren geblokkeerd werden. Maar wanneer hun endocannabinoïde systeem werd geblokkeerd lieten de resultaten hoge angst en lage pijn tolerantie zien. Zou het endocannabinoïde systeem een verklaring kunnen geven voor de "runner's high"? Het onderzoek bij het Central Institute of Mental Health aan de universiteit van Heidelberg in Duitsland liet zien dat muizen die vijf kilometer per dag renden minder angstig gedrag lieten zien.

Wetenschappers geloven dat deze resultaten ook voor mensen kunnen gelden omdat "We geëvolueerd zijn om te jagen op snelle dieren en te ontsnappen aan net zulke snelle roofdieren." Theoretische natuurkundige en kosmoloog Marcelo Gleiser zegt "Zulke lange stukken rennen is vermoeiend en pijnlijk. Als we een beloning krijgen voor het harde werken is de kans groter dat we langer en sneller zullen rennen. En daarmee stijgt onze kans op overleving."

Dus als je op zoek bent naar een natuurlijke high ga dan rennen! Je bent een efficiënt geëvolueerde renner en je lichaam zal je ervoor belonen door endorfine en endocannabinoïden in je systeem vrij te laten. En het houdt je als bonus in goede conditie!

LIEFDE

LIEFDE

Wetenschappers ontdekten dat oxytocine endocannabinoïde anandamide in je lichaam vrijlaat als je gevoelens van liefde en compassie ervaart. Anandamide hecht, net als THC, aan je cannabinoïde receptoren en activeert ze. Dit wekt motivatie en plezier op. Oxytocine speelt een belangrijke rol in sociale interacties van hechting tot geboorte, van seksuele aantrekking tot voortplanting.

Liefde reikt dus ver. Het stimuleert je brein en geeft je hetzelfde fijne gevoel dat je kunt ervaren wanneer je je favoriete cannabis soort rookt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken