Blog
Chocola En Cannabis
4 min

Waarom Zijn Chocola En Cannabis Zo’n Geweldige Combinatie?

4 min

In dit artikel onderzoeken we de complexe overeenkomsten tussen cannabis en cacao; het verbaast je hoeveel ze gemeen hebben! Ontdek waarom het combineren van wiet en chocola de effecten van beide substanties een boost kan geven.

Cannabis en chocolade spelen allebei al duizenden jaren een belangrijke rol in de samenleving. Nieuw onderzoek suggereert nu dat ze veel meer gemeen hebben dan alleen de status van een legendarisch gewas. In dit artikel duiken we in de combinatie van cannabis en chocolade; hoe komt het dat de twee zo goed samen gaan?

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Cannabis Chocolade

CANNABIS EN CACAO: TWEE VAN DE OUDSTE GEWASSEN VAN DE SAMENLEVING

Cacaobonen groeien van nature in Amerika. Hier werden ze meer dan 5000 jaar geleden voor het eerst geconsumeerd door inheemse volkeren, zoals de Yucateken, Olmeken en Azteken. In deze culturen werden cacaobonen gebruikt als basisvoedsel en als medicijn. Naar het schijnt gebruikte de Azteekse keizer Montezuma de bonen om zijn seksleven een boost te geven. Hij zou er een paar innemen voordat hij naar de slaapkamer ging.

Cannabis en hennep hebben een vergelijkbaar complexe geschiedenis; beide planten zijn veel gebruikt voor zowel industriële als medicinale doeleinden. Een klassiek Chinees boek uit 2300 v. Chr., bekend als Shu hujing, bevat een van de vroegste vermeldingen van cannabis.

Het boek beschrijft hoe de Chinezen hennep- en cannabisvezels gebruikten om kleren en touw van te maken. De hele plant werd ondertussen gebruikt als medicijn om van alles te behandelen - van reuma tot menstruatiekrampen.

Inmiddels, een paar duizend jaar later, hebben we geleerd dat de overeenkomsten tussen cannabis en cacao verder gaan dan met het blote oog te zien is.

CANNABIS EN CACAO: TWEE VAN DE OUDSTE GEWASSEN VAN DE SAMENLEVING

CHOCOLADE EN CANNABIS: HET PERFECTE CHEMISCHE KOPPEL

Cannabis bevat minstens 113 unieke chemische bestanddelen die bekend staan als cannabinoïden. De meest bekende zijn THC, het voornaamste psychoactieve ingrediënt van de plant, en CBD. Dit is een niet-psychoactief bestanddeel dat geroemd wordt om zijn medicinale eigenschappen.

Wanneer we cannabinoïden consumeren, staan ze in wisselwerking met het endocannabinoïdesysteem (ECS) van het lichaam. Dit systeem komt van nature in ons lichaam voor en bestaat voornamelijk uit twee soorten receptoren die getriggerd worden door cannabinoïden, zoals THC en CBD.

Cannabinoïde receptoren werden in 1988 voor het eerst door wetenschappers ontdekt in een rattenbrein. Gauw daarna ontdekten onderzoekers dezelfde receptoren in het menselijk brein, wat een belangrijke vraag opriep: 'Waarom bevatten zoogdiersoorten receptoren die perfect zijn om de cannabinoïden te ontvangen die cannabisplanten bevatten?'

In 1992 kwam het antwoord op deze vraag, toen een team onderzoekers onder leiding van Dr. Raphael Mechoulam anandamide ontdekte. Dit is een “endocannabinoïde” die van nature geproduceerd wordt door het menselijk brein. In 1995 isoleerden Mechoulam en zijn team van onderzoekers 2-AG, een andere endogene cannabinoïde.

Gerelateerd artikel

De Verrassende Voordelen Van De Combinatie Wiet En Hete Pepers

Nu vraag je je waarschijnlijk af: wat heeft al deze informatie over cannabinoïden te maken met chocola? Volgens een onderzoek uit 1996, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, bevat chocolade mogelijk een aantal van de cannabinoïden die van nature door het lichaam geproduceerd worden.

De onderzoekers die de studie uitvoerden, hadden de volgende theorie: Anandamide is een lipide (een organisch vetzuur); chocola is van nature rijk aan vetten en bevat mogelijk lipiden die chemisch en farmacologisch gezien vergelijkbaar zijn met anandamide. Door deze hypothese te onderzoeken, hoopten de onderzoekers de wetenschap achter “chocoladecravings” beter te begrijpen.

Ze testten daarom de chemische samenstelling van drie verschillende monsters van cacaopoeder, geproduceerd door drie verschillende fabrikanten. Zo konden ze drie hoofdbestanddelen van het poeder isoleren.

Deze bestanddelen waren anandamide, N-oleoylethanolamine en N-linoleoyl ethanolamine. N-oleoylethanolamine en N-linoleoyl ethanolamine werden verder onderzocht. De wetenschappers ontdekten dat deze wellicht dezelfde effecten produceren als sommige cannabinoïden. Dit doen ze ofwel door anandamide te imiteren ofwel door de anandamidegehaltes in het brein te verhogen.

Via ander onderzoek hebben wetenschappers ook ontdekt dat sommige bestanddelen in chocola (zoals theobromine) het brein wellicht kunnen aanzetten tot het produceren van meer anandamide. Hoe kunnen deze bevindingen nu je ervaring beïnvloeden wanneer je cannabis en chocola met elkaar combineert? Dat gaan we uitleggen.

CHOCOLADE EN CANNABIS: HET PERFECTE CHEMISCHE KOPPEL

CHOCOLADE KAN DE EFFECTEN VAN BEPAALDE CANNABINOÏDEN VERSTERKEN

Anandamide is een neurotransmitter die vaak wordt beschreven als het “geluksmolecule”. Het produceert namelijk vergelijkbare effecten als THC, inclusief euforie. En het is niet moeilijk om te zien waarom; anandamide en THC hebben namelijk zeer vergelijkbare chemische structuren en reageren op precies dezelfde receptoren in het ECS (CB1 en CB2).

Het combineren van cannabis en chocola kan de euforische, opbeurende effecten van beide substanties versterken. En wie cannabis medicinaal gebruikt, merkt dat het combineren van chocolade en wiet ook de medicinale effecten van allebei kan bekrachtigen.

Anandamide speelt - net als de cannabinoïden die in cannabis te vinden zijn - een belangrijke rol in het reguleren van pijn, het humeur, de eetlust en meer. Ook blijkt het neurogenese te versterken en heeft het eigenschappen die zowel angst als depressie verminderen.

CHOCOLADE KAN DE EFFECTEN VAN BEPAALDE CANNABINOÏDEN VERSTERKEN

CHOCOLA VERBERGT DE STERKE SMAAK VAN CANNABIS

Patiënten die uit medische overwegingen krachtige concentraten innemen - zoals tincturen; cannabisolie als Phoenix Tears, of rauwe gejuicede cannabis - zeggen waarschijnlijk allemaal hetzelfde: 'wiet is niet bepaald lekker'.

De meeste patiënten die cannabis of concentraten afgeleid van cannabis innemen, zoeken zelfs gezonde manieren om de sterke smaak van de plant te verbergen zonder de effecten ervan te beïnvloeden. Hier komt chocolade in het spel. Het helpt namelijk niet alleen de smaak van medicinale cannabis te maskeren. Want, zoals we al eerder zagen, het kan zelfs het algehele therapeutisch potentieel van de plant een boost geven.

CHOCOLADE EN CANNABIS IN DE SLAAPKAMER

Chocolade staat bekend als afrodisiacum. Lange tijd meenden wetenschappers dat dit kwam door de aanwezigheid van twee chemicaliën in chocolade: tryptofaan (een bouwsteen van serotonine) en fenylethylamine, een chemische stimulant die op amfetamine lijkt.

Recente studies suggereren echter dat chocola slechts kleine hoeveelheden van deze substanties bevat. Het is dus onwaarschijnlijk dat ze merkbare lustopwekkende eigenschappen produceren.

Dus hoe komt het dat zoveel mensen chocola associëren met versterkte gevoelens van liefde en verlangen? Dat weten we nog niet. Wat we echter wel weten, is dat cannabis mogelijk eigenschappen heeft die op dezelfde manier seksueel stimulerend werken.

Veel cannabis gebruikers beschrijven dat cannabis inderdaad het genot van seksuele activiteiten kan verhogen. Anderen zeggen dat ze onder invloed van wiet een grotere neiging hebben tot knuffelen en intimiteit met hun partner.

Gerelateerd artikel

Top 5 Cannabis Soorten Voor Seks

De wetenschap geeft hiervoor, in tegenstelling tot de kwestie rondom chocola, een vrij goede verklaring. Cannabis kan de dopaminegehaltes in het brein tijdelijk verhogen door een neurotransmitter die bekend staat als GABA te blokkeren. Deze zorgt er meestal voor dat het dopaminegehalte een halt wordt toegeroepen.

Deze tijdelijke blokkering van de GABA-functie is de kern van al het recreatieve drugsgebruik. Van tabak en cafeïne tot cocaïne; drugs verhogen tijdelijk de dopaminegehaltes in het brein en vergroten ons gevoel van plezier en beloning.

“De sterke drang naar koffie die je krijgt wanneer je ‘s ochtends vers gezette koffie ruikt - die is te danken aan dopamine. De vreugde die je in je lichaam voelt wanneer je hopeloos en intens verliefd bent? Wederom dopamine”, schrijft arts Amy Banks, onderzoekswetenschapper en co-auteur van Four Ways to Click: Rewire Your Brain for Stronger, More Rewarding Relationships.

Hoewel het geen harde wetenschap is, kan het combineren van chocola met kleine doseringen cannabis de afgifte van dopamine in je brein versterken. Het kan je ervaringen in de slaapkamer of je algehele connectie met je partner indirect verbeteren.

CHOCOLADE EN CANNABIS IN DE SLAAPKAMER

CANNABIS EN CHOCOLA COMBINEREN

Of je nu de effecten van een bepaalde cannabinoïde wilt verbeteren, de smaak van je medicijn wilt maskeren of je liefdesleven een boost wilt geven - het is de moeite waard om cannabis en chocola eens met elkaar te combineren.

Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Een van de meest traditionele methoden is via chocolade-edibles. Als je het geluk hebt om in een gebied te wonen waar cannabisverkoop legaal is, kun je misschien commercieel verkrijgbare varianten, zoals brownies, chocoladerepen, truffels en nog veel meer, verkrijgen.

Zo niet, wees niet bang; chocolade-edibles zijn makkelijk thuis te maken. Je kunt de cannabis zelfs direct decarboxyleren in gesmolten chocolade, wat super makkelijk te bereiden is. Hier zijn een aantal van onze favoriete cannabis-chocoladerecepten: Chocolade Wiet Fudge, Cannabis Chocolade Aardbeien, Cannabis Truffels, Warme Chocolade Met Cannabis en Nutella Met Cannabis.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken