Blog
Cannabis verandert de hersenen niet. Dank je wel, wetenschap!
1 min

Cannabis verandert de hersenen niet. Dank je wel, wetenschap!

1 min
Er is altijd een zorg geweest dat chronisch gebruik van cannabis de compositie van de hersenen letterlijk verandert. Volgens de wetenschap is deze zorg ongegrond.

Een nieuw, zeer gedetailleerd en gecontroleerd onderzoek naar de effecten van cannabis gebruik op de hersenen van volwassenen en minderjarigen werd recent gepubliceerd in The Journal of Neuroscience. Raad eens? Cannabis verandert niet de hersenen, zoals voorheen werd gedacht.

EERDER ONDERZOEK ONJUIST

Dit nieuwe onderzoek volgt op eerder onderzoek, waarin ontdekt werd dat cannabis de hersenen lijkt te veranderen. Nu werd er rekening gehouden met bepaalde factoren, die in eerder onderzoek niet zijn onderzocht, om de fouten aan te tonen. Wat was deze over het hoofd geziene, maar blijkbaar heel belangrijke factor? Alcohol gebruik! Oeps.

Je leest het goed. De veranderingen in de hersenen, waarvan eerst werd gedacht dat ze het resultaat waren van cannabis gebruik, worden nu toegeschreven aan alcohol. Typisch toch? Een zeer giftige stof, die helemaal legaal is komt hiermee weg, maar als iemand denkt dat een veel veiligere plant deze schade maakt, wordt er moord en brand geschreeuwd. Het toont de tegenstrijdigheden weer eens aan tussen het huidige drugsbeleid en de publieke opinie.

HET ONDERZOEK

Het onderzoek in kwestie maakte zeer gedetailleerde hersenscans van 29 volwassen gebruikers en 29 volwassen niet-gebruikers; maar ook 50 minderjarige gebruikers en 50 minderjarige niet-gebruikers. Bij het vergelijken van meerdere gebieden in de hersenen, vooral die gebieden waarvan eerst werd gedacht dat ze veranderden door cannabis gebruik, ontdekten ze absoluut geen verschillen tussen de twee groepen.

Het toont het belang aan van het onderscheiden van verband en oorzaak. Wanneer alcohol uit de vergelijking wordt gehaald, wordt een hele nieuwe set resultaten verkregen. Dus kom maar op met de boe-roepers! Dit onderzoek heeft het precedent geschept, waarin andere onderzoeken kunnen volgen.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken