Blog
Cannabis verhoogt het risico op longkanker niet
1 min

Cannabis verhoogt het risico op longkanker niet

1 min
News Research

En alweer een cannabis mythe ontkracht: Zelfs langdurig cannabis roken, zal het risico op longkanker niet verhogen.

Je kan de feiten niet verbergen: Cannabis is een medicinale plant. Het roken van het kruid is natuurlijk niet de meest gezonde keus; iets verbranden creëert mogelijk gevaarlijke en giftige bijproducten. Het vermijden van deze ellende is precies waarom vaporizers steeds populairder worden. Maar ondanks de vermeende gevaren van het roken, lijkt het erop dat het inhaleren van verbrande cannabis niet het risico op longkanker verhoogt. Volgens samengevoegde gegevens uit de VS, Canada en Nieuw Zeeland, is er geen verband tussen het gebruik van cannabis en het risico op longkanker.

De gegevens werden verzameld uit zes individuele onderzoeken, waar meer dan 2000 longkanker gevallen bij betrokken waren en meer dan 3000 controles. Deze meta-analyse van een grote hoeveelheid gegevens zocht naar een verband tussen regelmatig cannabis gebruik en de ontwikkeling van longkanker, maar er kon geen verband worden gevonden. In de woorden van het onderzoeksteam: "Resultaten van onze samengestelde analyse leveren weinig bewijs voor een verhoogd risico op longkanker bij regelmatig of langdurig roken van cannabis."

Dit wordt ondersteund door verder onderzoek, die in 2013 in het tijdschrift Annals of the American Thoracic Society werd gepubliceerd. Het onderzoek concludeerde dat het regelmatig roken van marihuana geen aanzienlijke abnormaliteiten in de longen leek te veroorzaken en een veel lager risico vormde dan tabaksrook.

Waarom is de rook van cannabis minder gevaarlijk dan de rook van tabak?

Er wordt veel gespeculeerd over de redenen achter het beperkte risico van cannabis rook en er zijn inmiddels een aantal theorieën. Allereerst, roken cannabis gebruikers veel minder cannabis dan de roker van sigaretten met tabak doet. Het is niet ongebruikelijk dat de gemiddelde tabak gebruiker meer dan 20 sigaretten per dag opsteekt, maar de gemiddelde cannabis gebruiker komt hier niet eens bij in de buurt. Daarnaast barst tabak meestal van een groot aantal chemicaliën om de smaak te verbeteren en de verbrandingssnelheid te beheren.

Daarnaast is er overweldigend bewijs dat THC, en de andere cannabinoïden, anti-tumor eigenschappen hebben, die actief de groei van kankercellen remmen. Opgemerkt moet worden dat het roken van cannabis kanker niet voorkomt, in tegenstelling tot de Rick Simpson olie. Roken is geen vervanging voor een zeer geconcentreerd extract, maar aangenomen zou kunnen worden dat de anti-tumor eigenschappen van de cannabinoïden in de rook nog steeds het risico op de ontwikkeling van longkanker verminderen.

Het roken van ons favoriete kruid levert dus geen enorm risico voor de gezondheid en dat is goed nieuws. Maar het roken van iets levert gifstoffen, ook cannabis. De beste manier om mogelijke gezondheidsrisico's, die met roken worden geassocieerd, te vermijden is over te schakelen op een vaporizer. Er komen absoluut geen bijproducten vrij van verbranding en daarnaast gaat dezelfde hoeveelheid kruid veel langer mee, omdat er geen cannabinoïden worden vernietigd door de hitte. Meer informatie over de voordelen van vaporizers, kan je ook lezen in ons blog artikel: "De 5 grootste voordelen van vaporiseren."


Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken