Blog
Cannabis Versterkt 'Ruis In De Hersenen' - Waar Of Niet?
2 min

Cannabis Versterkt 'Ruis In De Hersenen' - Waar Of Niet?

2 min

De rechtse media is weer bezig en gebruikt bangmakerij om de groeiende steun voor gelegaliseerde cannabis onderuit te halen. Dit keer kan een halve joint al psychose-achtige effecten opwekken. We leggen uit waarom dit onjuist is.

Volgens nieuwe verslagen uit mediakanalen zoals de Daily Mail, kan slechts een halve joint genoeg neurale activiteiten veroorzaken in de hersenen dat ze overeenkomen met symptomen van schizofrenie. Dit nieuws is gebaseerd op onderzoek van Yale University, waar werd ontdekt dat "psychose-achtige effecten en versterkte neurale geluiden bij mensen werden geproduceerd, na het injecteren van pure THC in een dosering die grofweg overeenkomt met een halve of een enkele joint.

En dit niet alleen, maar de redacteur van het tijdschrift, waar het in gepubliceerd werd, zegt ook nog dat dit onderzoek een nuttig onderdeel is om het debat voor legalisatie te beoordelen.

DE FOUTEN

Allereerst twijfelen we niet over de daadwerkelijke bevindingen van dit onderzoek. Er is een goede kans dat het injecteren van pure THC, zelfs het equivalent van een halve joint, het brein mee kan voeren naar een ongekend niveau van neurale activiteit, in het nadeel van de gebruiker. Wat de meeste sensationele mediakanalen echter negeren, is het feit dat dit absoluut niet relevant of overdraagbaar is op daadwerkelijk cannabis gebruik.

De grootste fout in dit onderzoek is dat er absoluut niemand is die pure THC zal injecteren, of elk ander product dat van cannabis is afgeleid.

Pure THC? Pardon?

Laten we eerst kijken naar het eerste deel van de fout. Niemand gebruikt pure THC. Cannabis bevat grofweg 111 cannabinoïden en een groot aantal andere bestanddelen die allemaal invloed hebben op de manier waarop cannabinoïden op het lichaam werken. Veel ervan, zoals CBD, passen de werking van THC aan en gaan dit zelfs tegen, waardoor een plezierige high ontstaat zonder deze "waanzin". Zelfs cannabis concentraten, die speciaal zijn geproduceerd om extreem veel THC te bevatten, komen niet in de buurt van puur en hebben altijd een inhoud die tegenwicht biedt.

Suggereren dat iedereen die cannabis gebruikt te maken krijgt met dezelfde neurale reacties als diegenen in het onderzoek, is niet alleen misleidend maar ook onverantwoordelijk. Dat zou hetzelfde zijn als beweren dat je dood gaat van een glas bier omdat je van een glas pure alcohol ook overlijdt.

Injecteren van stoners

Het tweede deel van deze enorme fout draait om de gebruikte methodes. Injecteren is niet iets dat voorkomt als het gaat om cannabis; het wordt ofwel geïnhaleerd of ingeslikt. Door het injecteren van deelnemers, is het voor de onderzoekers wel heel lastig om hun bevindingen toepasbaar te maken op praktijksituaties, omdat er onvoorziene variabelen kunnen zijn.

EEN KLEINE TEKORTKOMING

Een ander gebrek in dit onderzoek, is dat er slechts 25 deelnemers zijn gebruikt. De resultaten van zo'n kleine groep kunnen niet meer zijn dan een basis voor verder onderzoek. Het feit dat er ook grovere fouten zijn begaan in dit onderzoek, maakt dit punt bijna irrelevant, omdat het toch niet serieus kan worden genomen. Maar het onderzoek verder niet gebrekkig had geweest, zou het een reden zijn om dieper na te denken over de resultaten.

DE WETENSCHAP ZEGT NEE, CANNABIS VEROORZAAKT GEEN SCHIZOFRENIE

Als het gaat om het daadwerkelijk beoordelen van de effecten van cannabis op de geest, zijn er veel meer uitgebreide en diepgaande onderzoeken, die allemaal concluderen dat er geen verband is tussen cannabis en schizofrenie. Het is opvallend dat je dit nooit in het nieuws ziet. Er zijn onderzoeken van de Universiteiten van HarvardOxford en Calgary.

EER VOOR DE ONDERZOEKERS

Hoewel dit onderzoek zeker gebrekkig is, zijn er in het onderzoek zelf geen fouten gemaakt, maar wel in de manier waarop de resultaten zijn geïnterpreteerd en gebruikt. Vanuit een academisch oogpunt is het natuurlijk interessant om te ontdekken wat pure THC kan doen in de hersenen en het kan nieuwe onderzoeken stimuleren om onze kennis te verbeteren over schizofrenie en de manier waarop de hersenen werken. Als niet wordt geprobeerd de bevindingen toe te passen om standaard cannabis gebruikers, dan zijn de gebreken niet van toepassing en is het onderzoek behoorlijk goed. Het is waarschijnlijk dat de onderzoekers dit ook van plan waren en dat het nooit de bedoeling was dat het onderzoek uit zijn verband werd gerukt en toegepast op praktijksituaties, zoals de media en zelfs de redacteur van het tijdschrift, duidelijk wel hebben gedaan. Een ding is echter zeker, als de wetenschap de mogelijkheden van cannabis wil beoordelen, dan moet ook echt cannabis worden gebruikt en geen geïsoleerd bestanddeel. Zodra dit wel gebeurt, is het absoluut geen onderzoeksartikel over cannabis meer.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken