Blog
De Nederlandse Edible Cannabis Renaissance
2 min

De Nederlandse Edible Cannabis Renaissance

2 min

Cannabis edibles worden steeds populairder – de opkomst van medicinale wiet in de VS heeft tot een soort culinaire renaissance geleid, terwijl moderne extractietechnieken koks in staat stellen om een breed assortiment eetbare traktaties te creëren, en het consumenten mogelijk maken om hun dosering gemakkelijk te controleren.

Het is natuurlijk veel gezonder om marihuana te eten dan om het te roken, en het eten lijkt ook effectiever te zijn bij het behandelen van fysieke klachten – eetbare marihuana betekent dat patiënten met chronische aandoeningen (zoals kanker) de hoge dosis kunnen gebruiken die ze nodig hebben, zonder dat ze hoeven te inhaleren. We hebben sinds de bescheiden spacecake een lange weg afgelegd, maar een legale situatie in Nederland betekent dat dingen snel moeten veranderen.

De Nederlandse wet rondom spacecake is een beetje vreemd – cannabiscake mag alleen verkocht worden als het hoofdingrediënt pure, gemalen marihuana is.

Het traditionele recept voor spacecake schrijft natuurlijk voor dat je boter in een pan smelt en daar je plantenmateriaal aan toevoegt, zodat je het THC extraheert. De boter wordt vervolgens gebruikt bij het bakken. THC is in Nederland echter geclassificeerd als een harddrug – wat voor een ongemakkelijke situatie zorgt en maakt dat spacecake het enige eetbare product is dat in Nederlandse coffeeshops beschikbaar is.

Moderne edibles in de VS zijn gemaakt van concentraten – er wordt een gas zoals koolstofdioxide gebruikt om alleen de cannabinoïden en terpenoïden van de plant te extraheren, zodat het chlorofyl en de vervelende plantresiduen die de smaak en textuur van het eetbare product beïnvloeden, worden geëlimineerd.

Deze extracten (en de eetbare producten die ervan worden gemaakt) zijn in Nederland natuurlijk zeer illegaal, ondanks het feit dat cannabisbladeren makkelijk te verkrijgen zijn in coffeeshops. Het is een achterhaalde, tegenstrijdige wet die de toegang van consumenten tot medicijnen die zij nodig hebben, blokkeert, en hen dwingt om andere, minder gezonde manieren te kiezen (zoals roken).

Ryan van Golden Green Bakery hoopt dit alles te veranderen – in navolging van het voorbeeld van Amerika, waar een uitgebreid assortiment gereguleerde, krachtige eetbare cannabisproducten voor de kritische consument is gecreëerd. Golden Green Bakery heeft een rijk assortiment aan smakelijke edibles gecreëerd – van gummybeertjes en witte chocola tot snacks met rice krispies. Elk product heeft een strikt gecontroleerde dosering van 10 mg THC.

“We proberen de consumenten vaak te vragen waar ze nou echt behoefte aan hebben, niet alleen qua smaak maar ook wat betreft dosering.”

Het professioneel creëren van cannabis edibles is geen simpel klusje – verschillende soorten marihuana bevatten verschillende types terpenen, die het de specifieke geuren en smaken geven. De cannabis-strain die je gebruikt voor extracties zal natuurlijk zowel de smaak als het effect van het eindproduct beïnvloeden en het is dus belangrijk dat zorgverleners de juiste planten gebruiken om hun patiënten te geven wat ze nodig hebben.

“Cannabisconcentraten kunnen een vrij sterke smaak hebben. Wij moesten bedenken hoe we daarmee om zouden gaan”, zei Ryan, die benadrukt hoe belangrijk het voor de medicinale markt is om onderzoek te doen naar terpenoïden. Eetbare cannabis is een relatief nieuwe industrie en begint zich net te ontwikkelen. De gemeenschap moet nodig wat betrouwbare kennis over het onderwerp verzamelen.

Misschien komt er in de toekomst wel een synergie tussen de edible-cannabismarkt en de voedselindustrie.

We wensen Ryan en iedereen van Golden Green Bakeries veel succes met hun ondernemingen – wie weet zal de wet binnenkort veranderen en zullen hun producten in Nederlandse coffeeshops verschijnen. Tot die tijd houden we het op spacecake en hopen we op de dag dat eetbare THC en CBD in hoge dosissen in een prettige, gevarieerde en relatief gezonde manier door het publiek geconsumeerd kunnen worden.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken