Blog
Vaporshop
4 min

Droge Kruiden Of E-liquids Vapen: De Grote Verschillen

4 min

Het vapen van droge kruiden is iets anders dan het inhaleren van e-liquids. Hoogwaardige toppen bevatten geen additieven, gevaarlijke chemicaliën en andere vervuilende stoffen. Dat is een heel ander verhaal met e-liquids. Lees er hier alles over.

Vapen staat volop in het nieuws omdat honderden mensen ten prooi vallen aan een geheimzinnige longziekte. Wat de ziekte precies veroorzaakt, is vooralsnog onbekend. Toch hebben de autoriteiten een waarschuwing doen uitgaan waarin mensen het advies krijgen met vapen te stoppen. Het verdampen van droge kruiden heeft met al dat gedoe echter niets te maken. Alle slachtoffers inhaleerden namelijk e-liquids.

Gerelateerd artikel

De Beste Vaporizers Voor Het Roken Van Droge Kruiden

HET PROBLEEM MET E-LIQUIDS

E-liquids staan niet altijd correct op het etiketje vermeld en vaak hebben ze in de VS geen FDA-goedkeuring. Dat verhoogt het risico op vervuilende producten en daaruit voortvloeiende ziektes. Bovendien is het zonder laboratoriumanalyse onmogelijk de bestanddelen te bepalen. Droge kruiden zijn echter een transparantere optie. Hoogwaardige toppen kun je makkelijk herkennen en zijn van betere kwaliteit omdat de productievereisten hoger zijn.

Verschillende landen en grote steden zijn van plan de verkoop van e-liquids te verbieden vanwege de recente gezondheidsklachten. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) onderzoeken de oorzaak hiervan. Mensen melden klachten als kortademigheid, vermoeidheid, pijn in de borststreek en braken.

Los van deze tragische gevallen, blijken e-liquids ook op de lange termijn ongezond te zijn. Ooit werden ze beschouwd als een gezonder alternatief voor roken, maar inmiddels worden e-liquids ook kritisch onder de loep genomen. Cijfers van de WHO (WHO Global Report on Trends in Prevalence of Tobacco Use 2000-2025, Fourth Edition, 2021) laten zien dat, terwijl het aantal rokers wereldwijd daalt, het aantal vapers toeneemt. Waar er in 2011 nog zo'n 7 miljoen vapers waren, was hun aantal in 2018 gestegen tot 41 miljoen.

Deze plotselinge toename werd gedeeltelijk veroorzaakt door onderzoek dat uitwees dat e-sigaretten gezonder zijn dan het roken van tabak. Anders dan de tabak in een sigaret, verdampt e-liquid met behulp van bijvoorbeeld een vape-pen. De aerosolen bevatten daarbij dan wel geen kankerverwekkende stoffen en giftige chemicaliën, zoals sigarettenrook, maar zijn verre van "onschuldig".

Gerelateerd artikel

Het Verschil Tussen Rook En Damp

Van de damp van e-liquids is inmiddels bekend dat het stoffen bevat die verslavend zijn, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker kunnen veroorzaken. Als je wilt vapen, zijn e-liquids echter niet de enige optie. Vapen is bijzonder populair onder nicotine- en cannabisgebruikers. Tabak wordt echter, in tegenstelling tot cannabis, zelden tot nooit puur gevapet.

Er bestaat een groot verschil tussen het vapen van cannabis-e-liquid, concentraten en toppen. Laten we eens kijken wat de verschillen zijn tussen deze vape-producten en waarom sommige gevaren van e-liquids niet opgaan voor de andere twee.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN HET VAPEN VAN DROGE KRUIDEN EN E-LIQUIDS?

Wat Zijn De Verschillen Tussen Het Vapen Van Droge Kruiden En E-liquids?

E-liquids gebruik je met behulp van speciale vaporizers. Deze apparaatjes verhitten de e-liquid en zetten deze om in damp. In tegenstelling tot gerookte producten komt er geen verbranding aan te pas. Dat heeft als voordeel dat er geen teer of koolmonoxide vrijkomt - schadelijke bijproducten van roken.

E-liquids bevatten uiteenlopende stoffen. Doorgaans zijn ze op basis van propyleenglycol en/of plantaardige glycerine. Producenten voegen vervolgens een reeks bestanddelen toe, zoals terpenen, cannabinoïden en nicotine.

Het vapen van droge kruiden behelst het verdampen van de toppen van de cannabisplant. Je vermaalt de toppen daarbij vaak voordat ze in de hittekamer van een desktop- of mobiele vaporizer gaan.

Vaporshop

Koop hier de beste portable en desktop vaporizers van de beste fabrikanten ter wereld!

View category

Afhankelijk van het apparaat, verdampen de kruiden bij een bepaalde temperatuur, waarbij je profiteert van bijzondere cannabinoïden en terpenen uit de toppen. Vaporizers voor droog materiaal werken op diverse manieren om toppen te verhitten. Bij convectievaporizers circuleert hete lucht door het plantaardig materiaal, maar bij vaporizers op basis van conductie komt het verhittingselement direct in contact met de kruiden. Als je droge toppen vapet, komt er vrijwel geen verbranding bij kijken, waardoor je gevrijwaard blijft van teer, koolmonoxide en andere schadelijke bijproducten.

DE RISICO'S VAN E-LIQUIDS GELDEN NIET VOOR DROGE KRUIDEN

De Risico'S Van E-liquids Gelden Niet Voor Droge Kruiden

Het vapen van droge kruiden is relatief onschuldig als je het vergelijkt met e-liquids. Mits je toppen niet vervuild zijn met pesticiden profiteer je van een schonere hijs cannabinoïden.

Als je kijkt naar de bestanddelen van e-liquids wordt het een heel ander verhaal. Hoewel de basis doorgaans hetzelfde is, proppen producenten ze vol met smaakstoffen en andere additieven. Uitvoerige laboratoriumanalyses zijn de enige manier om de ingrediënten te achterhalen. Dat impliceert dat mensen die e-liquids vapen, overgeleverd zijn aan de eerlijkheid van de producent.

E-liquids zijn praktisch nooit voorzien van uitvoerige informatie betreffende de ingrediënten en hebben bijna nooit een kwaliteitswaarborg. Zelfs als een product uitvoerig getest en gecertificeerd is, mag je deze claims alsnog met argusogen bekijken.

Sommige e-liquids hebben propyleenglycol als basis, een chemische verbinding die je longen irriteert. Andere bevatten plantaardige glycerine. De Amerikaanse FDA heeft beide veilig verklaard als voedingsadditieven, maar hoe safe ze zijn om te inhaleren, weten we niet.

Hoewel er met e-liquids geen verbranding aan te pas komt, komen er wel degelijk giftige stoffen vrij als je ze verhit. Een van die stofjes is formaldehyde, een kankerverwekkende stof die in bouwmaterialen zit. Nog zo'n gevaarlijke verbinding is acroleïne; dat beschadigt de longen en kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Er worden verschillende chemicaliën aan de basisvloeistof toegevoegd om het product te verbeteren, zoals cannabinoïden (CBD en THC), terpenen en nicotine. Daarbij wordt het verrijkt met honderden smaakadditieven om bepaalde smaken te genereren, maar over de veiligheid van deze toevoegingen tast iedereen nog in het duister. Bij toevoeging aan de basisvloeistoffen van hierboven, ondergaan sommige smaakmakers een chemische verandering, waarvan bekend is dat die schadelijk is voor je longen.

WELKE ANDERE PRODUCTEN ZIJN GESCHIKT VOOR JE VAPORIZER?

Droge kruiden zijn niet het enige alternatief als je de risico's van e-liquids wilt vermijden. Er zijn ook speciale vaporizers voor het vapen van cannabisconcentraten, zoals wax en olie.

VAPORIZERS VOOR WAX/CONCENTRAAT

Vaporizers Voor Wax/concentraat

Cannabisconcentraten zijn extracten met een hoge concentratie cannabinoïden. Ze zijn er onder meer in de vorm van wax, crumble, budder, shatter en olie. De consistentie van deze extracten heeft niet zozeer te maken met de extractiemethode, maar eerder met de manier waarop het extract na de extractie is verwerkt. Omdat ze vol zitten met cannabinoïden, zijn de effecten van deze concentraten supersonisch sterk.

Extracten zijn zuiver en bevatten geen chlorofyl en ander onaangenaam plantaardig materiaal. Voor het vapen van concentraten heb je de keuze uit desktop- en mobiele vaporizers, met verschillende soorten hardware, zoals temperatuurinstellingen voor de verhittingskamer.

The Peak van Puffco is een schoolvoorbeeld van een vaporizer voor concentraten. Met de fijne afstelling van de temperaturen ben je als gebruiker in staat te profiteren van specifieke cannabinoïden en terpenen. Bovendien gaat de batterij maar liefst 30 dabs mee als deze volledig is opgeladen.

VAPORIZERS VOOR OLIE/PATROONVULLINGEN

Vaporizers Voor Olie/patroonvullingen

Cannabisolie is een ander soort concentraat. Vaporizers voor olie of patroonvullingen werken net als de eerder besproken exemplaren voor cannabis. Ze zijn echter vooral geschikt voor beresterke extracten. Deze vaporizers zijn doorgaans meer basic dan andere; ze zijn voorzien van een hittespoel, ruimte voor de olie, een mondstuk en een verstuiver. Van cannabisolie is het lastiger om de zuiverheid te bepalen dan van toppen en sommige andere extracten. Soms bevat het ook toegevoegde stoffen. Zorg er dus voor dat de olie van een betrouwbare leverancier komt; dan weet je zeker dat het product niet verontreinigd is. Cannabisolie valt echter niet onder de zogenaamde e-liquids! Haal de twee dus niet door elkaar.

De Storm Vaporizer is bijvoorbeeld geschikt voor cannabisolie. De gestroomlijnde en mobiele vape-pen heeft een keramische hittekamer waarin de olie rustig verhit, zodat je in staat bent van alle rijke smaken te genieten.

MULTIFUNCTIONELE VAPORIZERS

Multifunctionele Vaporizers

Multifunctionele vaporizers zijn een uitkomst voor mensen die droge kruiden en extracten graag afwisselen. Deze zijn dusdanig ontworpen dat ze voor beide cannabisproducten te gebruiken zijn. Doorgaans zijn ze makkelijk mee te nemen en je hoeft bovendien niet twee vaporizers aan te schaffen om verschillende producten te vapen.

De Crafty+ van Storz & Bickel is zo'n mobiele, multifunctionele vaporizer. Hij is klein en geschikt voor zowel droge kruiden als concentraten. Kun je niet kiezen wat je vandaag eens wilt vapen? Koop de Crafty+ en beslis later.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
  • WHO. (2021, November 16). WHO global report on trends in prevalence of tobacco use 2000-2025, fourth edition. - https://www.who.int
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken