Blog
Film Beoordeling: Orange Sunshine
2 min

Film Beoordeling: Orange Sunshine

2 min
Lifestyle Nieuws
Het is moeilijk een voorstelling te maken van de massaproductie van drugs, zonder rijkdom of macht te begeren. Er bestond een groep die dit stereotype ontkrachtte en simpelweg liefde wilde brengen aan iedereen.

De jeugd van nu kan zich maar moeilijk voorstellen dat er een tijdperk was waar LSD in eerste instantie niet illegaal was. Hoewel LSD moeilijk te verkrijgen was, stonden de jaren '60 synoniem aan zelfontdekking en de popularisatie van de term hippies. De hippie cultuur kreeg door de jaren heen te maken met de gevolgen, vanwege hun idealen.

Lang voor het agressieve standpunt over drugs, die veel overheden nu hebben ingenomen, was er een groep personen met een simpel ideaal: Het brengen van liefde en welzijn aan iedereen. Hoe ze dit deden? Door alle mannen en vrouwen te voorzien van de geestverruimende drug LSD of, in hun geval, Orange Sunshine. Hun eigen, in massa geproduceerde, LSD die de drug zou worden die een tijdperk definieerde.

De film "Orange Sunshine" gaat terug naar een periode in de geschiedenis waar spirituele revolutie boven rijkdom en geld ging. De film, geregisseerd door William Kirkley, gaat over een groep die bekend zou worden als de "Brotherhood of Eternal Love, een ietwat bonte verzameling mensen, verenigd door een visie. Deze film in documentaire stijl gebruikt een mix van beeldmateriaal in interview stijl van de oprichters, maar ook beelden en reconstructies van evenementen door acteurs. Allemaal samengevat door een 8mm stijl filter, dus het resultaat is een levendige en esthetisch aantrekkelijke film van 93 minuten, die ongeveer verteld op de wijze van een zonnige retro thriller.

Het verhaal centreert zich rond John en Carol, een jong stel die na het ervaren van hun eerste trip hun conventionele levensstijl van werk, hypotheek en kinderen omgooien om te gaan wonen in een gemeenschap met gelijkgestemden. Ze laten hun kinderen niet echt achter maar, je snapt het wel, ze worden gedreven door wat John beschrijft als "goddelijkheid die door hem stroomt", samen met zijn beste vriend Michael Randall, broers Rick en Ron Bevan en eigenaar van een surfwinkel Travis Ashbrook. Verenigd onder de titel "Brotherhood of Eternal Love", voert hun reis hen door heel Amerika met als enige doel het verlichten van de massa of " to turn on the world", een term die vaak gebruikt wordt door de leden. Het idee is dat psychoactieve drugs, namelijk LSD, de ogen van de mensen kan openen en een samenleving kan creëren die veel meer verbonden is.

Hoewel deze film ongelooflijk goed werk levert in het neerzetten van de charismatische leden in het centrum van de brotherhood, gaat het uiteindelijk om de fabricage en distributie van LSD. En hoewel de drug in eerste instantie niet illegaal is, zien we in de film de introductie van de Oorlog tegen Drugs; een oorlog die snel een eind zou maken aan de "swinging sixties". Kijk met ontzag hoe de groep bescherming lijkt te hebben van een of andere goddelijke interventie, net als de pelgrimstocht die ze beweren uit te voeren, terwijl blunder na blunder ze uit de handboeien houdt. Dit ongelooflijke geluk lijkt af en toe onwerkelijk, maar wordt nog opvallender wanneer de film een interview met de hoofdagent laat zien die toentertijd de zaak beoordeelde. Zo'n 50 jaar later is hij nog steeds niet geamuseerd en sterk tegen de activiteiten van de groep, ondanks hun streven naar het doel van massa-verlichting in plaats van winst of hebzucht.

Samengevat duikt deze film terug in een tijd die veel simpeler was. Je hoeft maar een paar van de interviews te kijken om te zien dat de originele leden nog steeds geloven in het mantra van hun brotherhood, zelfs na een gevangenisstraf. Gebonden door iets dat sterker is dan bloed, was "turn on the world" echt het doel na de bijna bijbelse trips op LSD. Orange Sunshine had vroeger een legendarische status en deze film vangt deze zuiverheid op geweldige wijze, terwijl ook het verhaal op meeslepende wijze wordt verteld. Zelfs als de drugscultuur niet je ding is, kan je nog steeds van deze film genieten, vanwege de inkapseling van menselijke geest en het verlangen om de wereld ten goede te veranderen. De swinging sixties zijn dan al lang voorbij, maar het verlangen naar een betere, meer open en meer begripvolle wereld bestaat nog steeds.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken