Blog
Digitale Precisieweegschalen
4 min

Hoe Kies Je De Juiste Weegschaal?

4 min
Headshop Producten

Zou je graag je gebruik willen bijhouden, of de opbrengst van een paar planten? Dan heb je wat weegschalen nodig.

Denk nu niet dat weegschalen typisch iets voor dealers zijn. Als je een cannabisliefhebber bent, maakt een weegschaal het gemakkelijker om bij te houden hoeveel je gebruikt. Ben je een hobbykweker, dan stel je ermee vast welke kweektechnieken positieve resultaten opleveren. Ook bij het microdoseren is een weegschaal praktisch onmisbaar. Bovendien heb je er een nodig als je edibles en concentraten maakt.

Video id: 370314820

WAAR MOET JE AAN DENKEN VOORDAT JE EEN WEEGSCHAAL SCOORT?

VOORDAT JE EEN WEEGSCHAAL SCOORT

Of je nu een liefhebber bent van puike wiet of wacht tot je paddo's geoogst mogen worden, een weegschaal maakt je leven een stuk eenvoudiger. Maar voordat je eentje aanschaft, dien je te weten dat niet alle weegschalen voor elk doel geschikt zijn. Sommige belangrijke kenmerken verschillen. Daar zou je echt rekening mee moeten houden. Dus hoe weet je nu welke weegschaal het meest geschikt voor je is? Hier zijn een paar zaken die je zou moeten overwegen alvorens je eentje aanschaft.

1. Nauwkeurigheid

Als je een weegschaal selecteert, is de nauwkeurigheid waarschijnlijk de belangrijkste factor. Een gewone keukenweegschaal is maar tot op de gram nauwkeurig. Daar heb je dus niets aan als je toppen tot op 1/10de gram (0,1g) wilt afwegen. Of zelfs nog nauwkeuriger, tot op 1/100ste gram (0,01g). Een goede vuistregel is een weegschaal te kopen die ten minste tot op 0,1g en beter nog tot op 0,01g nauwkeurig is.

Doorgaans is het zo dat weegschalen die preciezer afmeten minder kunnen wegen. Dat brengt ons bij onze tweede belangrijke factor die je zou moeten overwegen als je een weegschaal wilt kopen.

2. Weegcapaciteit

Met de meeste digitale zakweegschaaltjes die tot op 0,1g of 0,01g nauwkeurig zijn, ben je in staat maximaal 100g af te wegen. Een paar hebben een maximum van 200-500g. Als je alleen een weegschaal nodig hebt om af te wegen wat je wilt roken, is een kleine precisieweegschaal tot maximaal 100g wellicht voldoende. Maar als je grotere hoeveelheden wilt afwegen, zoals je totale oogstgewicht, dan is het beter voor een model met een hogere weegcapaciteit te kiezen.

3. Kwaliteit

Een goede weegschaal is een precisie-instrument, samengesteld uit kwaliteitsonderdelen. Weegschalen zouden goed gemaakt, afgesteld en gekalibreerd moeten zijn, zodat de metingen betrouwbaar zijn. Een goedkoop weegschaaltje van een paar euro's levert waarschijnlijk niet de meest betrouwbare resultaten op. En als je de resultaten niet kunt vertrouwen, heb je er niets aan. Omdat weegschalen zowel voor gebruikers als kwekers belangrijk zijn, is het verstandiger wat meer geld te investeren in een betrouwbare weegschaal van een gerenommeerde fabrikant.

De kwaliteit van je weegschaal speelt ook een rol als je deze op reis mee wilt nemen. Eentje van kwaliteitsmateriaal, zoals een model met een mooi, stevig reisetui, is een betere investering dan een prullerig weegschaaltje van 5-10 euro. De kans is groot dat die al breekt bij de eerste de beste gelegenheid.

4. Kalibreren

Goedkope weegschaaltjes zijn meestal niet gekalibreerd. Wel is het vaak mogelijk ze zelf te kalibreren. Om dat te doen, heb je een setje ijkgewichten nodig, die je nog extra moet aanschaffen. Het kalibreren van je weegschaal is soms echter riskant als je het fout doet. Een foutje betekent dat je onnauwkeurige resultaten krijgt. Duurdere weegschalen zijn in de fabriek gekalibreerd. Daarmee zijn de resultaten direct bij het gebruik betrouwbaar. Dat is natuurlijk een stuk makkelijker dan een weegschaal die je zelf nog moet kalibreren.

DE DIVERSE SOORTEN WEEGSCHALEN

Er zijn verschillende soorten weegschalen op de markt. Die hebben zo allemaal hun eigen voor- en nadelen. Het soort weegschaal dat je nodig hebt, is afhankelijk van wat je ermee van plan bent te doen. Dit zijn de meest algemene soorten weegschalen:

ZAKWEEGSCHALEN

ZAKWEEGSCHALEN

Zakweegschaaltjes worden het vaakst gebruikt, omdat ze ideaal zijn voor hobbykwekers. Deze weegschalen die op een batterij werken, passen doorgaans makkelijk in je zak. Toch zijn ze een goed compromis wat betreft accuratesse, weegcapaciteit en gebruiksgemak. Over het algemeen ben je ermee in staat 50-500g met een nauwkeurigheid van 0,1g tot 0,01g mee af te wegen. Zakweegschaaltjes hebben vaak een beschermend dekseltje dat eraf kan en als weegbakje gebruikt kan worden. Als je slechts een paar wietplanten kweekt, is een zakweegschaaltje meestal voldoende.

Gerelateerd artikel

Onze Top 3 Zakweegschalen

Voordelen:

 • Klein en compact, dus makkelijk mee te nemen
 • Gebruiksgemak
 • Accuraat
 • Betaalbaar

Nadelen:

 • Werken op een batterij
 • Beperkte maximale weegcapaciteit
 • Klein weegplatform

PLATFORMWEEGSCHALEN ("KEUKENWEEGSCHALEN")

PLATFORMWEEGSCHALEN (

Platformweegschalen zijn groter dan zakweegschaaltjes, dus is het mogelijk er grotere hoeveelheden wiet mee af te wegen. Ze hebben een groter weegoppervlak, er past een schaaltje op en je weegt er meer mee af. Platformweegschalen zijn vaak wel minder nauwkeurig dan zakweegschaaltjes en de nauwkeurigheid is slechts tot op 1 of 0,1g. Meer accurate exemplaren zijn soms best duur.

Voordelen:

 • Grotere weegcapaciteit
 • Groter weegoppervlak
 • Gebruikt netstroom

Nadelen:

 • Wellicht een beetje teveel van het goede voor hobbykwekers
 • Niet bepaald onopvallend
 • Minder nauwkeurig
 • Groter, dus niet handig mee te nemen
 • Hogere aanschafkosten

GADGETWEEGSCHALEN

GADGETWEEGSCHALEN

Gadgetweegschalen zijn in principe zakweegschaaltjes die er als een gadget uitzien. Bijvoorbeeld in de vorm van een aansteker, boek of cd-hoesje. Ze zijn perfect als je onder de radar wilt blijven, bijvoorbeeld voor op vakantie.

Voordelen:

 • Bijzonder onopvallendheid
 • Dezelfde nauwkeurigheid en capaciteit als de meeste zakweegschaaltjes
 • Klein en makkelijk mee te nemen

Nadelen:

 • Werken op een batterij
 • Zijn mogelijk minder goed en nauwkeurig vanwege het heimelijke ontwerp

POEDERWEEGSCHALEN

POEDERWEEGSCHALEN

Poederweegschalen zijn de meest precieze weeginstrumenten, omdat ze vaak milligrammen (1/1000ste gram) aangeven. Dat maakt ze geschikt voor het wegen van concentraten, een portie kief of andere doeleinden. Toch heb je er niet veel aan voor je toppen, want de weegcapaciteit is zeer beperkt.

Voordelen:

 • Bijzonder nauwkeurig
 • Voorzien van een kommetje, waarmee ze geschikt zijn voor concentraten

Nadelen:

 • Niet handig om toppen mee af te wegen
 • Hoge investeringskosten
 • Werken op batterijen

Stel dat je een hobbykweker bent of dat je de opbrengst van je paddo's wilt vaststellen, dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een zakweegschaal. Maar nogmaals, soms zijn andere soorten weegschalen net zo handig.

Gerelateerd artikel

Hoe Oogst Je Paddo's?

TOP 3 DIGITALE WEEGSCHALEN

TOP 3 DIGITALE WEEGSCHALEN

Nu je weet welke soorten weegschalen er bestaan en wat de verschillen zijn, zou je in staat moeten zijn je ideale weegschaal uit te kiezen. Hier volgen een paar digitale weegschalen die we aanbevelen.

• Dipse 420

De digitale weegschaal Dipse 420 ziet er als een typische weegschaal uit. Dit is misschien wel het ideale exemplaar voor wietliefhebbers. Deze kwaliteitsweegschaal ("Hergestellt in Deutschland") van Dipse heeft een accuratesse van 0,01g en een weegcapaciteit van 100g. Het blauwe LCD-display is makkelijk af te lezen. Wat de Dipse 420 onderscheidt van andere zakweegschaaltjes is het extra grote, ronde weegplatform van duurzaam roestwerend staal. De weegschaal wordt geleverd met een rond beschermingshoesje dat tevens dienst doet als weegbakje.

Scale Dipse 420bekijk Dipse 42

• Justice Scales JS-100MS

De JS-100MS heeft meer te bieden dan het grote weegplatform waarmee je eenvoudig je oogstgewicht vaststelt. De weegschaal die werkt op batterijen, heeft ook een makkelijk afleesbaar LCD-scherm en sluit door het stevige deksel als een oester. De JS-100MS is geschikt voor maximaal 100g en tot op 0,01g nauwkeurig. Een ander pluspunt is de garantie van 3 jaar die op de weegschaal zit.

Justice Scales JS-100MSbekijk Justice Scales Js-100Ms

• Proscale "Snake-Eyes"

De betrouwbare Proscale 111 is een fantastische keus als je een makkelijk mee te nemen en betrouwbaar weegschaaltje zoekt. De weegschaal is discreet en zo klein dat deze makkelijk in je zak glijdt. Dankzij het stevige dekseltje komen er geen deuken in en kan de Proscale 111 dus gerust in je tas. Toch biedt de weegschaal een accuratesse van 0,01g en een totaalcapaciteit van 111g. De Proscale 111 is al gekalibreerd, dus direct na ontvangst te gebruiken.

Proscale bekijk Proscale "Snake-Eyes"

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken