Blog
Weegschalen
3 min

Hoe Kies Je Een Gram- Of Milligramweegschaal?

3 min

Met zoveel weegschalen, kan het lastig zijn om er eentje te vinden die aan jouw behoeften voldoet. Gelukkig maken wij dit een stuk eenvoudiger. Lees verder om erachter te komen hoe je de juiste weegschaal kunt vinden.

Weegschalen zijn niet alleen voor dealers. Als je een cannabisliefhebber bent, maakt een weegschaal het gemakkelijker om bij te houden hoeveel je gebruikt. Ben je een hobbykweker, dan stel je ermee vast welke kweektechnieken de beste resultaten opleveren. Ook bij microdoseren is een weegschaal onmisbaar. Bovendien heb je er een nodig als je edibles en concentraten maakt.

WAAR MOET JE AAN DENKEN VOORDAT JE EEN WEEGSCHAAL SCOORT?

VOORDAT JE EEN WEEGSCHAAL SCOORT

Of je nu een liefhebber bent van goede wiet of wacht tot je paddo's klaar zijn voor de oogst, een weegschaal maakt je leven een stuk eenvoudiger. Maar voordat je er eentje aanschaft, dien je te weten dat niet alle weegschalen voor elk doel geschikt zijn. Soms hebben ze verschillende eigenschappen waarvan je je niet direct bewust bent. Dus hoe weet je nu welke weegschaal het meest geschikt voor je is? Hieronder staan een paar zaken waar je rekening mee moet houden alvorens je er eentje aanschaft.

1. Nauwkeurigheid

Als je een weegschaal selecteert, is de nauwkeurigheid waarschijnlijk de belangrijkste factor. Een gewone keukenweegschaal is maar tot op de gram nauwkeurig. Daar heb je dus niets aan als je toppen tot op 1/10de gram (0,1g) wilt afwegen. Of zelfs nog nauwkeuriger, tot op 1/100ste gram (0,01g). Een goede vuistregel is een weegschaal te kopen die ten minste tot op 0,1g, en beter nog, tot op 0,01g nauwkeurig is.

Doorgaans is het zo dat weegschalen die preciezer afmeten minder kunnen wegen. Dat brengt ons bij onze tweede belangrijke factor die je zou moeten overwegen als je een weegschaal wilt kopen.

2. Weegcapaciteit

Met de meeste digitale zakweegschaaltjes die tot op 0,1g of 0,01g nauwkeurig zijn, ben je in staat maximaal 100g af te wegen. Een paar hebben een maximum van 200-500g. Als je alleen een weegschaal nodig hebt om af te wegen wat je wilt roken, is een kleine precisieweegschaal tot maximaal 100g wellicht voldoende. Maar als je grotere hoeveelheden wilt afwegen, zoals je totale oogstgewicht, dan is het beter voor een model met een hogere weegcapaciteit te kiezen.

Gerelateerd artikel

Hoe Weeg Je Psychedelica Af Voor Veilig Gebruik?

3. Kwaliteit

Een goede weegschaal is een precisie-instrument, samengesteld uit kwaliteitsonderdelen. Weegschalen zouden goed gemaakt, afgesteld en gekalibreerd moeten zijn, zodat de metingen betrouwbaar zijn. De kans is echter aannemelijk dat een goedkoop weegschaaltje van een paar euro niet de meest betrouwbare resultaten oplevert. En als je de resultaten niet kunt vertrouwen, heb je er niets aan. Omdat weegschalen zowel voor gebruikers als kwekers belangrijk zijn, is het verstandiger wat meer geld te investeren in een betrouwbare weegschaal van een gerenommeerde fabrikant.

De kwaliteit van je weegschaal speelt ook een rol als je deze op reis mee wilt nemen. Eentje van kwaliteitsmateriaal, zoals een model met een mooi, stevig reisetui, is een betere investering dan een prullerig weegschaaltje van 5-10 euro. De kans is groot dat die al breekt bij de eerste de beste gelegenheid.

4. Kalibreren

Goedkope weegschaaltjes zijn meestal niet gekalibreerd. Wel is het vaak mogelijk ze zelf te kalibreren. Om dat te doen, heb je een setje ijkgewichten nodig, die je nog extra moet aanschaffen. Het kalibreren van je weegschaal kan echter riskant zijn omdat dit fout kan gaan. Een foutje betekent dat je onnauwkeurige resultaten krijgt. Duurdere weegschalen zijn in de fabriek gekalibreerd. Daarmee zijn de resultaten direct bij het gebruik betrouwbaar. Dat is natuurlijk een stuk makkelijker dan een weegschaal die je zelf nog moet kalibreren.

DE DIVERSE SOORTEN WEEGSCHALEN

Er zijn verschillende soorten weegschalen op de markt. Die hebben zo allemaal hun eigen voor- en nadelen. Het soort weegschaal dat je nodig hebt, is afhankelijk van wat je ermee van plan bent te doen. Dit zijn de meest gebruikelijke soorten weegschalen:

ZAKWEEGSCHALEN

ZAKWEEGSCHALEN

Zakweegschaaltjes worden het vaakst gebruikt, omdat ze ideaal zijn voor hobbykwekers. Deze weegschalen die op een batterij werken, passen doorgaans makkelijk in je zak. Toch zijn ze een goed compromis wat betreft accuraatheid, weegcapaciteit en gebruiksgemak. Over het algemeen ben je ermee in staat 50-500g met een nauwkeurigheid van 0,1g tot 0,01g mee af te wegen. Zakweegschaaltjes hebben vaak een beschermend dekseltje dat eraf kan en als weegbakje gebruikt kan worden. Als je slechts een paar wietplanten kweekt, is een zakweegschaaltje meestal voldoende.

Voordelen:

 • Klein en compact, dus makkelijk mee te nemen
 • Gebruiksgemak
 • Accuraat
 • Betaalbaar

Nadelen:

 • Werken op een batterij
 • Beperkte maximale weegcapaciteit
 • Klein weegplatform

PLATFORMWEEGSCHALEN ("KEUKENWEEGSCHALEN")

PLATFORMWEEGSCHALEN (

Platformweegschalen zijn groter dan zakweegschaaltjes, dus is het mogelijk er grotere hoeveelheden wiet mee af te wegen. Ze hebben een groter weegoppervlak, er past een schaaltje op en je weegt er meer mee af. Platformweegschalen zijn vaak wel minder nauwkeurig dan zakweegschaaltjes en de nauwkeurigheid is slechts tot op 1 of 0,1g. Meer accurate exemplaren zijn soms best duur.

Voordelen:

 • Grotere weegcapaciteit
 • Groter weegoppervlak
 • Gebruikt netstroom

Nadelen:

 • Wellicht een beetje teveel van het goede voor hobbykwekers
 • Niet bepaald onopvallend
 • Minder nauwkeurig
 • Groter, dus niet handig mee te nemen
 • Hogere aanschafkosten

GADGETWEEGSCHALEN

GADGETWEEGSCHALEN

Gadgetweegschalen zijn in principe zakweegschaaltjes die er als een gadget uitzien. Bijvoorbeeld in de vorm van een aansteker, boek of cd-hoesje. Ze zijn perfect als je onder de radar wilt blijven, bijvoorbeeld voor op vakantie.

Voordelen:

 • Bijzonder onopvallendheid
 • Dezelfde nauwkeurigheid en capaciteit als de meeste zakweegschaaltjes
 • Klein en makkelijk mee te nemen

Nadelen:

 • Werken op een batterij
 • Zijn mogelijk minder goed en nauwkeurig vanwege het heimelijke ontwerp

POEDERWEEGSCHALEN

POEDERWEEGSCHALEN

Poederweegschalen zijn de meest precieze weeginstrumenten, omdat ze vaak milligrammen (1/1000ste gram) aangeven. Dat maakt ze geschikt voor het wegen van concentraten, een portie kief of andere doeleinden. Toch heb je er niet veel aan voor je toppen, want de weegcapaciteit is zeer beperkt.

Voordelen:

 • Bijzonder nauwkeurig
 • Voorzien van een kommetje, waarmee ze geschikt zijn voor concentraten

Nadelen:

 • Niet handig om toppen mee af te wegen
 • Hoge investeringskosten
 • Werken op batterijen

Vind jouw perfecte weegschaal — The “weight” is over

Of je nu op zoek bent naar de perfecte hoeveelheid kruiden, paddo's of concentraten, of microdosing wilt proberen, er is voor elke behoefte wel een geschikte weegschaal te vinden. Houd simpelweg rekening met de punten die we naar voren hebben gebracht en het moet je zeker lukken een weegschaal te scoren die bij jou past. Je kunt het jezelf echter ook makkelijker maken door de weegschalen te bekijken die in de Zamnesia Headshop worden aangeboden!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken