Blog
Oogsten En Manicuren Van Cannabis
2 min

Het Oogsten En Manicuren Van Cannabis

2 min

Manicuren doe je niet alleen bij je nagels. Het is een belangrijke stap in de voorbereiding van je cannabis op het proces van drogen en curen. Daarnaast zullen je toppen er goed gevormd en professioneel uitzien.

Het manicuren van cannabis is niet slechts een esthetische behandeling. Door de toppen van de bladeren te scheiden, zal de kwaliteit van het product enorm verbeteren. Het wordt aangeraden je toppen te manicuren voor het drogen, maar sommige kwekers doen dit het liefst andersom. Wij vonden het proces veel gemakkelijker met een verse plant.

Allereerst is het aan te raden altijd je cannabis te oogsten in de morgen, voordat de lichten aangaan (of de zon opkomt). Dit omdat de planten in de nacht suikers en zetmeel opslaan in de wortels. Zodra het licht wordt, worden deze voedingsstoffen naar de plant getransporteerd om deze voor te bereiden op de dag. Je wil dit echter vermijden, omdat de suikers de rook ruwer maken. Je kan de opwaartse beweging eenvoudig vermijden door eerst alle stengels aan de bodem te knippen als je begint met oogsten. Zodra dit gebeurd is, kan je de lichten aandoen en verder werken.

Zodra je de plant hebt geoogst, is het tijd deze naar de droogruimte te verplaatsen voor het manicuren. Het is goed om een goed geventileerde ruimte te hebben en een schone omgeving, waar je direct je geknipte planten in kwijt kan. Dit zorgt ervoor dat al het plantenmateriaal schoon blijft. Zwarte, plastic zakken zijn geweldig voor dit doel. Ook is het aangeraden latex handschoenen te dragen, zodat je handen niet bedekt worden met hars.

Start met het verwijderen van de grote waaierbladeren onderin. Je kan dat met je vingers doen, omdat ze gemakkelijk breken. Hierna start je met het verwijderen van de secundaire bladeren en plaats deze op een andere stapel. Zodra je dit verwijderd hebt, zal je plant er behoorlijk kaal uitzien.

Het manicuren van je toppen: Aan de slag

Nu heb je toegang tot een aantal van de te trimmen bladeren, die je kunt verwijderen. Investeer zeker in een goede trimschaar voor deze klus omdat deze het werk aanzienlijk vergemakkelijkt. Als je merkt dat je schaar bedekt raakt met hars, kan je wat alcohol gebruiken om het schoon te maken.

Om te beginnen met dit delicate klusje, neem je je eerste plant en verwijder de takken, bladeren of overtollige blaadjes, die je eerder wellicht vergeten bent. Deze verdeel je in stapels voor later gebruik. Knip de resterende takken en stelen in handzame stukken. Dit zal de volgende stap vereenvoudigen. Herhaal dit proces voor al je cannabis.

Nu neem je een resterende tak en knip de primaire toppen van de steel. Het is een veel meer precieze fase, waarin je het goede spul van de rest kan scheiden. Het is het beste om te knippen tussen de top en takken, waarbij je de bladeren onderaan ook wegknipt. Als je niet onderaan het blad kan komen, knip je zoveel mogelijk van het blad weg als mogelijk. De steel en bladeren dichtbij de top worden bedekt met, met hars bedekte, trichomen. Dit is dus het beste knipmateriaal en perfect voor het maken van hasj of als onderdeel van je gedroogde rookmateriaal. Gooi dit geknipte stuk zeker niet weg.

Hoeveel je uiteindelijk verwijdert, hangt af van het feit of je op zoek bent naar kwantiteit of kwaliteit. Als je alles, behalve de primaire top, verwijdert, heb je de best mogelijke wiet. Laat je geknipte bladresten bij de toppen zitten, zal je de algemene kwaliteiten verminderen, maar de hoeveelheid na het curen vermeerderd zijn. Natuurlijk heb je ook nog al je knipresten om mee te spelen. Zodra dit allemaal netjes gemanicuurd is, hoef je het alleen nog maar naar je droognetten te verplaatsen.

Extra tip

Probeer hars, dat achterblijft op je gereedschap, handschoenen en plastic zakken, te redden. Hars kan worden ingevroren om later te worden verbrijzeld en afgeschraapt. Dit is eersteklas, krachtig spul en een geweldige aanvulling op je pijp. Het is het best om dit in een plastic zakje te doen voor het invriezen, zodat de hars niet in aanraking komt met ijs.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken