Blog
Hoe cannabis de spijsvertering beïnvloedt: voor- en nadelen
3 min

Hoe cannabis de spijsvertering beïnvloedt: voor- en nadelen

3 min

Cannabis kan spijsverteringsziektes verbeteren of verergeren. Laten we eens nader kijken naar de voor-en nadelen van cannabisgebruik op het spijsverteringsstelsel.

Hoe beïnvloedt cannabis de spijsvertering? Deze vraag heeft vele wetenschappers tientallen jaren beziggehouden. Vele studies hebben bijgedragen aan een beter begrip van de verhouding tussen cannabisgebruik en het lichaam en hoe het gebruik van cannabis kan bijdragen aan het voorkomen of genezen van spijsverteringsproblemen, -symptomen en -ziektes. We zullen hier de voor- en nadelen van het gebruik van cannabis op het spijsverteringsstelsel onderzoeken.

Het endocannabinoïde systeem (ECS) is een groep van endogene cannabinoïde receptoren. Het ECS bevindt zich in de hersenen en in het centrale en perifere zenuwstelsel. Het is met name verantwoordelijk voor het hongergevoel, het lustgevoel, het verzadigingsgevoel, de productie van speeksel en het immuunsysteem. De cannabinoïde receptoren bevinden zich ook in het spijsverteringsstelsel dat direct beïnvloed wordt door cannabinoïde substanties in het lichaam. Het lichaam produceert natuurlijke cannabinoïden, zoals anandamide en 2-arachidonoylglycerol. Bij de consumptie van cannabis komen cannabinoïden vrij die zich hetzelfde gedragen.

IBD (inflammatoire darmziekte) en IBS (prikkelbaar darmsyndroom) zijn veelvoorkomende spijsverteringsziektes. IBD uit zich in ziektes als de ziekte van Crohn, ulceratieve colitis en onbepaalde colitis. Dit zijn chronische ziektes die ontstekingen en chronische zwellingen veroorzaken. IBS wordt niet gezien als een ziekte, maar is meer een stoornis die zeer vergelijkbare klachten kan geven als een IBD.

VOORDELEN

Voordelen

Studies hebben aangetoond dat ECS een belangrijke rol speelt in de aanpassing van het spijsverteringsstelsel. Cannabinoïden kunnen helpen om de bijwerkingen van de ziekte van Crohn of ulceratieve colitis beheersbaar te houden en te verminderen. Denk hierbij aan ontsteking, gebrek aan eetlust, snel gewichtsverlies, moeheid, depressie en pijn. Aangetoond is dat cannabinoïden de bewegingen van de darm kunnen moduleren. Hier kunnen mensen met chronische diarree voordeel van hebben. Zo stelt een studie: “Recent farmacologisch onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat cannabinoïden de gastro-intestinale motiliteit en afscheiding remmen door te reageren op CB1-receptoren die zich bevinden aan de uiteinden van zowel intrinsieke als extrinsieke submucosale neuronen.”

Cannabis stimuleert de eetlust door de aanmaak van een hongergevoel of trekgevoel. Wanneer de maag leeg is, wordt er een hormoon genaamd ‘ghreline’ vrijgegeven die de hypothalamus bereikt waar het hongersignaal wordt afgegeven. Het THC-gehalte in cannabis activeert de ghreline-receptoren, waardoor mensen een hongergevoel ervaren, zelfs als er voedsel in de maag zit. Mensen die aan anorexia leiden of aan een andere aandoening die de eetlust doet afnemen, kunnen daardoor baat hebben bij het gebruik van marihuana.

NADELEN

Nadelen

Veel mensen ervaren een negatief effect op het spijsverteringsstelsel bij het gebruik van cannabis, zelfs al wordt cannabis gezien als een magisch medicijn dat voor velen helpt bij het terugbrengen van ontstekingen, depressie, pijn, etc.

In sommige gevallen ervaren mensen een vermindering aan eetlust door het nuttigen van cannabis. Dit klinkt vreemd, aangezien de THC ghreline laat vrijkomen. Volgens vele onderzoeken gaat het hierbij echter niet om een eenmalige gebeurtenis. De vermindering van eetlust door het gebruik van cannabis kan aan verschillende factoren toegeschreven worden, zoals stress of angst: gevoelens die door het cannabisgebruik vrij kunnen komen. Er is echter nader onderzoek nodig om dit vast te kunnen stellen.

Mensen die lijden aan cannabinoïde hyperemesis kunnen misselijk worden en moeten spugen door cannabisgebruik. Mensen die aan dit syndroom lijden ervaren vaak negatieve effecten na zwaar gebruik van cannabis. Onderzoekers onderzochten deze correlatie en kwamen tot de conclusie dat cannabis een destructieve werking zou kunnen hebben op mensen die lijden aan cannabinoïde hyperemesis. Ook mensen met een alvleesklierontsteking kunnen negatieve bijwerkingen van cannabisgebruik ondervinden. Er is echter meer onderzoek nodig om de correlatie tussen cannabisgebruik en de bijwerkingen voor patiënten met een alvleesklierontsteking te kunnen vaststellen.

CONCLUSIE: cannabis KAN ZOWEL GOED ALS SLECHT ZIJN

Cannabis kan zowel positieve als negatieve effecten op het spijsverteringsstelsel teweegbrengen. Dit hangt af van de gezondheid en de subjectieve beleving van de persoon. Velen mengen cannabis met tabak en roken het als een joint, waardoor negatieve bijwerkingen kunnen optreden. Tabak is, zoals we weten, namelijk in verband gebracht met verschillende ziektes. Het verbranden van cannabis in niet-verdampte vorm kan daarnaast ook schadelijke effecten op het spijsverteringsstelsel tot gevolg hebben. Sommige mensen die lijden aan de ziekte van Crohn kunnen cannabis gebruiken, maar de rook kan daarbij de darmen prikkelen. Het is dan ook het beste om te strijden voor de legalisering van medisch gebruik van marihuana om zo de mogelijkheden te ontdekken voor positieve effecten bij spijsverteringssyndromen en – ziektes. Het is erg belangrijk om niet alleen cannabis te roken ter bestrijding van een spijsverteringsziekte, of welke ziekte dan ook, alleen maar omdat dit op duizenden blogs als een magisch geneesmiddel beschreven staat. Maak wijze keuzes en zorg voor jezelf. Ervaar je negatieve effecten, stop dan met het gebruik van cannabis en raadpleeg zo mogelijk een specialist.

 

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken