Blog
Hoe Beïnvloedt Wiet Het Spijsverteringsstelsel?
4 min

Hoe Beïnvloedt Wiet Het Spijsverteringsstelsel?

4 min

We weten dat iedereen weer anders reageert op wiet, en dit geldt ook voor de spijsvertering. De meeste stoners zijn wel bekend met de 'munchies', maar de relatie tussen cannabis en het spijsverteringsstelsel gaat veel verder dan dat. Dit is wat je over de mogelijke positieve en negatieve effecten van wiet op de spijsvertering moet weten.

De relatie tussen wiet en het menselijk lichaam is complex. We weten dat de interacties tussen cannabinoïden en het endocannabinoïdesysteem (ECS) grotendeels verantwoordelijk zijn voor hoe we op wietgebruik reageren. Maar ondanks dat zijn er talloze dingen die we niet weten als het om de effecten van wiet gaat.

Een onderwerp dat momenteel wel veel onderzocht wordt, is hoe wiet het spijsverteringsstelsel beïnvloedt. Dit onderzoek gaat verder dan de simpele vreetkick, hoewel dat zeker een rol speelt, en behelst vooral hoe cannabis invloed heeft op de spijsvertering en spijsverteringsproblemen in het algemeen. Lees snel verder en ontdek meer.

Hoe wiet de spijsvertering beïnvloedt

Hoe Wiet De Spijsvertering Beïnvloedt

Laten we bij het begin beginnen. We schreven eerder al dat wiet een wisselwerking met het ECS aangaat. Dit systeem bestaat uit diverse receptoren die zich door het hele lichaam bevinden, waaronder de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Cannabinoïdereceptoren zijn echter ook in het spijsverteringsstelsel te vinden.

Door deze complexe receptoren is het mogelijk om de effecten van cannabinoïden in het lichaam waar te nemen. De resultaten kunnen vervolgens zowel positief als negatief zijn, dit is bij iedereen weer anders.

THC en de productie van ghreline

THC En De Productie Van Ghreline

Wanneer je trek begint te krijgen, komt er een hormoon vrij dat bekendstaat als 'ghreline'. Dit hormoon gaat vervolgens een interactie aan met de nervus vagus die zich in het maagdarmkanaal bevindt. Vervolgens gaat het naar de hypothalamus, een deel van de hersenen dat dergelijke signalen reguleert.

Interessant detail is dat onderzoek heeft aangetoond dat THC mogelijk het ghreline-niveau kan verhogen. Hierdoor krijgen onze hersenen het signaal dat we trek hebben, ook als dat niet zo is (Stromberg, 2014). Dit staat ook wel bekend als ‘de munchies’, oftewel een vreetkick. Dus hoewel je je tijdens een rooksessie misschien uitgehongerd voelt, in werkelijkheid is het tegendeel waar. Bovendien wordt beweerd dat THC onze gevoeligheid voor geur en het plezier geassocieerd met eten verhoogt, wat ook tot een toename van de eetlust kan leiden (Stromberg, 2014). Dit soort interacties tussen cannabinoïden en het endocannabinoïdesysteem die als 'misleidend' kunnen worden gezien, zijn de reden waarom je meer eet dan je normaal zou doen.

Gerelateerd artikel

Wat Cannabis Met Je Hersenen Doet

Spijsverteringsproblemen waar wiet bij kan helpen

Spijsverteringsproblemen Waar Wiet Bij Kan Helpen

Het bevorderen van de eetlust of het veroorzaken van de munchies is slechts één voorbeeld van hoe wiet ons spijsverteringssysteem kan beïnvloeden. Maar er zijn ook aanwijzingen dat het bij bepaalde spijsverteringsproblemen kan helpen. Het is geen geheim dat veel wietgebruikers wiet uitsluitend voor holistische doeleinden gebruiken. In hoeverre geldt dit ook voor de spijsvertering?

Formeel onderzoek naar de invloed van wiet op de spijsvertering staat nog in de kinderschoenen. Wel weten we dat al een aantal studies naar de link tussen cannabis en inflammatoire darmaandoeningen (IBD) heeft gekeken, waaronder de ziekte van Crohn.

Eén zo'n onderzoek (Naftali, 2011) deed tests met dertig patiënten met de ziekte van Crohn, waarbij naar de ernst van de ziekte voor en na het gebruik van wiet werd gekeken. Hoewel dit een geïsoleerde studie is, zijn de resultaten wel veelbelovend. Toch is er meer onderzoek nodig om de daadwerkelijke invloed van wiet op inflammatoire darmaandoeningen en aanverwante aandoeningen te bepalen.

Kan wiet spijsverteringsproblemen veroorzaken?

Kan Wiet Spijsverteringsproblemen Veroorzaken?

We weten dus dat wiet mogelijk potentieel biedt bij het stimuleren van de spijsvertering. Daartegenover staat echter dat het ook haar tekortkomingen heeft: het kan op dit gebied ook korte- en lange termijnbijwerkingen veroorzaken. Hoewel deze niet ernstig of levensbedreigend zijn, is wietgebruik misschien niet voor iedereen weggelegd, zeker niet als het om spijsverteringsproblemen gaat.

THC-rijke wiet kan, zoals aangestipt, de afgifte van ghreline en daarmee de eetlust stimuleren. Maar het kan ook het tegenovergestelde effect hebben. Iedereen reageert weer anders op wiet, en dit geldt ook voor de eetlust. Net zoals dat het door cannabis kan worden gestimuleerd, kan marihuana het ook juist de kop indrukken. Dit kan komen door misselijkheid die gepaard gaat met het nemen van veel wiet, of angst en nervositeit door THC. Hoewel deze reactie meestal maar van korte duur is, kan het wel een negatief effect op de spijsvertering hebben.

Wat langetermijneffecten betreft, is er een aantal aandoeningen dat kan voortvloeien uit of kan verergeren door langdurig wietgebruik. Gelukkig komen deze zelden voor, maar het is goed om ze toch even te benoemen.

Cannabinoïde-hyperemesissyndroom

Cannabinoïde-Hyperemesissyndroom

Het cannabinoïde-hyperemesissyndroom kan bij chronische wietgebruikers aanvallen van misselijkheid en braken veroorzaken, evenals buikpijn. Hoewel het uiterst zeldzaam is, denkt men dat het wordt veroorzaakt door een verstoring van signalen van het spijsverteringskanaal naar de hersenen. Kleine hoeveelheden cannabinoïden kunnen snel door het ECS worden verwerkt, maar overmatig wietgebruik kan er volgens onderzoekers toe leiden dat sommige receptoren niet op de juiste manier op cannabinoïden reageren, met de bovengenoemde symptomen tot gevolg.

Het cannabinoïde-hyperemesissyndroom kan enigszins worden gekalmeerd met tijdelijke oplossingen, zoals het nemen van een warm bad of een warme douche. Mensen die er echter veel last van hebben, kunnen soms beter proberen om permanent met wietgebruik te stoppen.

Sommige mensen zijn ook van mening dat capsaïcine-crème de symptomen kan verzachten. Een studie heeft namelijk laten zien dat veel patiënten die deze crème toedienden, een enorme vermindering van lichamelijke symptomen ervoeren (Lee, 2021).

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Bijwerkingen Van THC?

THC-geïnduceerde acute pancreatitis

THC-Geïnduceerde Acute Pancreatitis

Ook dit is een uiterst zeldzame aandoening, waarvan men denkt dat het verergert of mogelijk veroorzaakt wordt door zwaar wietgebruik. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van het cannabinoïde-hyperemesissyndroom: ernstige misselijkheid, braken en zelfs koorts. Onderzoek heeft aangetoond dat bij sommige patiënten die wiet gebruikten om klachten te verzachten, hun toestand juist erger werd (Barkin, 2017).

Op papier lijkt het dat wiet verantwoordelijk is voor acute pancreatitis. Tot op heden is er echter nog zeer beperkt onderzoek naar gedaan. Bovendien werd pas met bovenstaande studie gestart toen de patiënten al klachten hadden. Dit zou kunnen betekenen dat er al sprake was van een onderliggende gezondheidstoestand, en dat het dus niet de werkelijke impact van wiet aantoont.

Waarom ervaren sommigen spijsverteringsproblemen door wiet?

Waarom Ervaren Sommigen Spijsverteringsproblemen Door Wiet?

We kunnen dus stellen dat wiet van nature niet per definitie spijsverteringsproblemen veroorzaakt. Maar hoe kan het dan dat dit bij sommige mensen wel het geval is? Hoewel de studies die we hier hebben genoemd zeker wijzen op het feit dat wiet verantwoordelijk zou kunnen zijn, zijn er ook tal van andere factoren die meespelen.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat er meer studies nodig zijn om de rol van wiet bij spijsverteringsproblemen nader te onderzoeken. De patiënten in de meeste huidige onderzoeken, worden als 'zware gebruikers' gecategoriseerd. Een logische vervolgvraag hierop is dus of de dosering, consistentie en duur van wietgebruik wellicht aan de resultaten hebben bijgedragen. Deze vragen blijven vooralsnog onbeantwoord. Het lijkt er in ieder geval op dat wiet niet de enige oorzaak van dergelijke spijsverteringsproblemen is.

De toekomst van wiet en het spijsverteringsstelsel

De Toekomst Van Wiet En Het Spijsverteringsstelsel

Het lijdt geen twijfel dat wietgebruik voordelen heeft. Sommige wietgebruikers zweren bij de voordelen van cannabinoïden als THC, maar anderen merken ook minpunten. Dit geldt voor wiet in het algemeen, maar tevens als het om de effecten ervan op de eetlust en de spijsvertering gaat.

Het is echt een combinatie van factoren. We weten in ieder geval dat wiet verschillende reacties kan veroorzaken. Doe daarom altijd je huiswerk, zodat je voor jou de beste beslissing kunt nemen. Zorg goed voor jezelf. Als je nadelige effecten ervaart als gevolg van wietgebruik, stop dan met wiet en raadpleeg je huisarts.

In de tussentijd kijken we reikhalzend uit naar meer onderzoek. Hopelijk krijgen we gauw meer inzicht in het effect van wiet op de spijsvertering!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Barkin, J. A., Nemeth, Z., Saluja, A. K., & Barkin, J. S. (2017). Cannabis-Induced Acute Pancreatitis: A Systematic Review : Pancreas - https://journals.lww.com
  • Lee, A., & Coralic, Z. (2021). Use of Capsaicin Cream in Cannabinoid Hyperemesis Syndrome in Patients Presenting to the Emergency Department. Annals of Pharmacotherapy, 106002802110185. - https://journals.sagepub.com
  • Naftali T, Lev LB, Yablecovitch D, Half E, & Konikoff FM. (2011 Aug). Naftali, T., Lev, L. B., Yablecovitch, D., Yablekovitz, D., Half, E., & Konikoff, F. M. (2011). Treatment of Crohn’s disease with cannabis: an observational study. The Israel Medical Association Journal: IMAJ, 13(8), 455–458. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Stromberg, & J. . (2014). A Scientific Explanation of How Marijuana Causes the Munchies. Smithsonian Magazine. - https://www.smithsonianmag.com
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken