Blog
Kun Je Allergisch Zijn Voor Wiet?
5 min

Kun Je Allergisch Zijn Voor Wiet?

5 min

Ze zijn zeldzaam, maar wietallergieën bestaan zeker. Meestal veroorzaken ze milde symptomen, maar soms ervaren mensen ook hevigere klachten. Maar is de plant zelf de oorzaak, of spelen pollen, schimmels en ongedierte een grotere rol dan we denken? Laten we eens in deze allergische reacties duiken en ontdekken hoe ze je cannabiservaring beïnvloeden.

De meeste mensen weten wel wat een allergie is. Denk aan een reactie op bepaalde voeding, medicijnen, schimmel of stof. Maar kun je ook een allergie voor wiet ontwikkelen? Het is misschien verrassend, maar de wietplant kan bij sommige gebruikers zeker een allergische reactie opwekken. Maar geen paniek, want in dit artikel bespreken we alles wat je over dit soort allergieën moet weten, zoals de tekenen en symptomen waar je op moet letten. Ook behandelen we een aantal tips om te voorkomen dat deze klachten een negatieve invloed op je cannabiservaring hebben.

Kun je allergisch zijn voor cannabis?

Kun Je Allergisch Zijn Voor Cannabis?

We hebben het antwoord al even kort aangestipt, maar het is inderdaad mogelijk allergisch te zijn voor wiet. Dit werkt op dezelfde manier als een allergie voor andere planten en pollen. Zo'n allergie kan zich op diverse manieren uiten, maar gelukkig treft het maar een klein aantal mensen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn cannabinoïden niet de oorzaak van deze allergieën. Het zijn andere dingen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, zoals het pollen van de plant of de aanwezigheid van ongedierte en schimmels.

Wat houdt een allergie voor wiet in?

Maar heel weinig wietgebruikers hebben een cannabisallergie, en de impact ervan varieert van mild tot ernstig. Het is in wezen een reactie van je immuunsysteem die je beschermt tegen dingen die het als een bedreiging ziet, en kan zich op diverse manieren uiten. Van niezen tot jeuk in de ogen en zelfs misselijkheid; iedereen reageert weer anders. Soms heeft de allergie niet direct te maken met de wietplant zelf, het pollen of ongedierte. Planten of zaden van minder betrouwbare bronnen kunnen namelijk ook pesticiden en andere chemicaliën bevatten, die problemen kunnen opleveren. En blootstelling aan schimmel op wietplanten kan tevens een allergische reactie opwekken. Als we het dus hebben over een cannabisallergie, dan heeft dit vaker met andere factoren te maken dan met de plant zelf.

Symptomen van een allergische reactie op wiet

Symptomen Van Een Allergische Reactie Op Wiet

Maar als je vermoedt dat je een cannabisallergie hebt, op welke symptomen moet je dan letten? Het roken van wiet kan tot rode ogen leiden, zoals je waarschijnlijk wel weet. Dit is echter geen allergische reactie, want het wordt door een versterkte bloedstroom naar de ogen veroorzaakt. Maak je hier dus geen zorgen over als je dit ervaart; het is simpelweg onderdeel van het ritueel van wiet roken. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke allergische reacties die je na blootstelling aan wietplanten kunt ervaren.

Jeuk

Jeukende plekken op de huid kunnen een allergische reactie zijn. Als je in contact komt met pollen of schimmels, kan dit jeuk veroorzaken. Deze klachten zijn niet ernstig, maar wel vervelend.

Roodheid

Je huid kan ook rood verkleuren. Dit gaat vaak gepaard met jeuk en kan overal op het lichaam optreden. Sommige mensen ervaren roodheid rond de ogen na blootstelling aan pollen of schimmels, maar ook rond plekjes die jeuken kan het rood worden.

Droge huid

Een droge huid is ook een symptoom van een allergische reactie. Dit kan optreden nadat je wiet hebt vastgehouden en bent blootgesteld aan pollen of mogelijke schimmels. Een droge huid kan direct na blootstelling ontstaan, maar veel mensen ervaren pas symptomen na ongeveer een uur.

Uitslag

Uitslag is een andere mogelijke klacht, en uit zich op een vergelijkbare manier als een rode en droge huid.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Bijwerkingen Van THC?

Misselijkheid

Als je pollen of schimmels inhaleert, kun je daar misselijk van worden. Gelukkig duurt deze misselijkheid niet lang, maar je zult je zeker even niet lekker voelen.

Tranende ogen

Als je pollen van wiet inhaleert, leidt dit soms ook tot effecten die je met hooikoorts kunt vergelijken, zoals tranende ogen. Deze klacht is vrij mild, maar het kan je ogen toch behoorlijk irriteren en rood kleuren.

Keelpijn/hoesten

Hoesten en daaropvolgende keelpijn komt vrij vaak voor. Dit is een bekend symptoom van een allergische reactie op wiet.

Verstopte neus/niezen

Net als bij hooikoorts komen een verstopte neus, niezen en andere verkoudheidsverschijnselen ook heel vaak bij wiet allergieën voor.

Anafylactische shock

Als je een heel extreme allergische reactie ervaart, kun je een anafylactische shock krijgen. Dit is een levensbedreigende reactie die met ernstige symptomen gepaard gaat. Denk aan flauwvallen, een lage bloeddruk en problemen met ademen. Als je dit ervaart, moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen.

Zoals vermeld, kan de ernst van de klachten sterk variëren. Sommige mensen ervaren slechts milde symptomen, maar anderen zijn slechter af. Een kleine geruststelling: deze reacties zijn zeldzaam.

Wat is de oorzaak van een allergische reactie op wiet?

Wat Is De Oorzaak Van Een Allergische Reactie Op Wiet?

Allergische reacties op wiet kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn het aanraken van de plant, het inhaleren van het pollen of het roken of eten van cannabis. Allergische reacties worden echter meestal door blootstelling aan pollen, schimmels en ongedierte op de plant veroorzaakt. Deze factoren komen echter niet alleen bij wiet voor. Mensen met een allergie voor huisstofmijt, andere planten of schimmels zijn waarschijnlijk dan ook vatbaarder voor een allergische reactie op wietplanten dan anderen.

Dat wil echter niet zeggen dat mensen zonder allergieën nooit symptomen kunnen ontwikkelen. Bewijs suggereert dat professionele kwekers in de wietindustrie, die vaak veel planten verwerken, ook allergische reacties kunnen krijgen, namelijk door het pollen en schimmels op bloeiende wietplanten. Artsen raden telers inmiddels dan ook aan om hun huid en luchtwegen te beschermen als ze met cannabis werken, om het risico op een allergische reactie te verkleinen.

Wietallergieën hebben de laatste jaren steeds meer bekendheid gekregen. Dit heeft veel te maken met de decriminalisering, legalisering en toegenomen acceptatie van wiet in verschillende landen. Hoewel mensen die voortdurend met de plant werken in professionele kweekomstandigheden vooral degenen zijn die allergieën kunnen ontwikkelen, heeft dit bepaalde media er niet van weerhouden om van cannabis een groter probleem te maken. En omdat steeds meer mensen toegang krijgen tot wiet, worden er ook meer verhalen over allergieën de wereld in geslingerd. De wietplant bestaat echter al duizenden jaren en wekt niet sinds kort zomaar allergische reacties op!

Hoe wordt een allergie voor wiet vastgesteld?

Hoe Wordt Een Allergie Voor Wiet Vastgesteld?

Je weet nu wat een allergie voor wiet is en wat de symptomen ervan zijn. Maar hoe wordt de daadwerkelijke diagnose eigenlijk gesteld? Er bestaan twee testen om te bepalen of iemand er gevoelig voor is: de huidtest en de bloedtest.

Huidtest

Huidtesten zijn de gebruikelijkste testmethode bij allergieën, en zo'n test wordt vaak door een arts uitgevoerd. De test is vrij eenvoudig en werkt zo: de huid van een persoon komt in contact met een druppel verdund allergeen, zoals wiet of pollen. Vervolgens wordt onder de druppel in de huid geprikt, waarna wordt gekeken of er sprake is van een allergische reactie (vaak een jeukend, rood bultje). Je moet ongeveer vijftien minuten wachten om te bepalen of er jeuk, roodheid of uitslag optreedt. Als er geen sprake van een reactie is, kun je redelijk veilig stellen dat je niet allergisch voor wiet bent.

Bloedtest

Een bloedtest is een uitgebreidere manier om te controleren of iemand allergisch is voor wiet. Hierbij wordt een bloedmonster afgenomen, wat vervolgens getest wordt op antistoffen tegen cannabis. Als er een verhoogd gehalte antistoffen in het bloed aanwezig is, is er waarschijnlijk sprake van een allergie. Dit is al met al een vrij accurate manier om op allergieën te testen. Het is echter ook tijdrovend, omdat het even duurt voordat de resultaten bekend zijn.

Houd er ook rekening mee dat de beschikbaarheid van dit soort testen kan variëren, afhankelijk van waar je woont.

Gerelateerd artikel

Effecten Van Cannabis Op Je Lichaam

Wat te doen bij een allergie voor wiet?

Wat Te Doen Bij Een Allergie Voor Wiet?

Als je merkt dat je allergisch op wiet reageert, is er een aantal dingen dat je kunt doen om de symptomen te bestrijden en te verlichten. Wanneer je huidklachten hebt, kun je bijvoorbeeld antihistamine slikken. Dit wordt ook gebruikt om de symptomen van hooikoorts te verminderen. Je behandelt er huiduitslag, jeuk en roodheid mee.

In het geval van hoesten of een verstopte neus, kun je de symptomen met vrij verkrijgbaar medicatie tegen griep en verkoudheid verminderen. Je moet deze medicijnen echter niet langdurig gebruiken. Als je regelmatig een allergische reactie hebt, kun je ook altijd proberen je wietgebruik te verminderen. Daarnaast kan het in dat geval verstandig zijn een afspraak bij je huisarts te maken voor een allergietest.

Moet je je zorgen maken over wietallergieën?

Nee, in principe zijn allergieën voor wiet niets om je druk over te maken. Het heeft al met al meer te maken met pollen, ongedierte en schimmel en niet zozeer met het roken, vapen of eten van cannabis. Maar dat neemt niet weg dat als je al allergisch bent voor een plant, de kans groot is dat je dezelfde reactie van wietplanten of andere bloeiende planten krijgt. Wanneer je het niet zeker weet, overleg dan met je huisarts om te zien of een test mogelijk is. Zoals vermeld, is een allergie voor wiet vrij zeldzaam. En als je al een reactie ervaart, is deze hoogstwaarschijnlijk mild en hoef je geen actie te ondernemen.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken