Blog
Hoe Droog Je Magic Truffels?
4 min

Hoe Droog Je Magic Truffels?

4 min

Hoewel je magic truffles ook vers kunt eten, moet je ze als je ze voor de korte of lange termijn wilt bewaren eerst goed drogen. Maar hoe doe je dat? Ontdek hier alles over het drogen van magic truffels. Of je nu lekker wilt trippen of wilt microdoseren, dit moet je weten om ze goed te houden!

Zelf magic truffles kweken is pas het halve werk. Als je ze eenmaal hebt geoogst, moet je ze namelijk goed drogen om de levensduur te verlengen (tenzij je van plan bent ze allemaal in één keer op te eten, natuurlijk). Goed drogen haalt het beste uit je psilocybine truffels naar boven en zorgt voor de best mogelijke trips. Maar hoe werkt dit precies? Lees hieronder alles wat je over het drogen van magic truffels moet weten!

Waarom moet je magic truffles drogen?

Waarom moet je magic truffles drogen?

Laten we beginnen bij het begin: waarom is het zo belangrijk om je magic truffels (ook bekend als 'sclerotia') te drogen? Is het puur esthetisch, of heeft het ook een praktisch doel? Verse magic truffels bevatten misschien veel minder water dan verse paddo's, toch vormt zelfs het kleinste beetje vocht nog steeds een bedreiging voor de levensvatbaarheid van je stash. Het kan bijvoorbeeld schimmelgroei veroorzaken, waardoor je magic truffels onbruikbaar worden. Goed drogen kan de houdbaarheid dan ook verlengen. Bovendien kun je door goed te drogen het vochtgehalte met wel 60% verminderen, waardoor je magic truffles (zeker vergeleken met verse exemplaren) per gram sterker worden.

Magic truffles voordrogen

Voordat je je magic truffles grondig droogt, is het aan te raden om ze voor te drogen. Met voordrogen verwijder je het meeste vocht. Bovendien is het heel makkelijk te doen. Leg je magic truffels hiervoor op een vel krantenpapier, een theedoek of een stuk karton. Laat daarbij ongeveer 1cm ruimte tussen elke magic truffel.

Je kunt ze eventueel in een handzamer formaat breken of in stukjes snijden. Zo is de kans ook groter dat ze sneller en consistenter voordrogen. Over het algemeen duurt het slechts een paar uur voordat ze volledig voorgedroogd zijn. Hierna kun je ze met verschillende methoden grondiger drogen.

Hoelang duurt het voordat magic truffels droog zijn?

Hoelang duurt het voordat magic truffels droog zijn?

Hoelang duurt het voordat magic truffels echt goed droog zijn? Dit hangt niet alleen af van de droogmethode, maar ook van factoren als de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Over het algemeen duurt het echter tussen de twaalf uur en een week voordat je perfect gedroogde exemplaren hebt.

Magic truffels krimpen en harden uit als ze uitdrogen. Je kunt dit checken door er eentje doormidden te snijden. Als de binnenkant kurkdroog is, weet je zeker dat ze goed gedroogd zijn. Hieronder geven we de verwachte droogtijd van elke methode aan.

Hoe droog je magic truffles?

Je kunt je magic truffles effectief op verschillende manieren zelf drogen. Alle methoden zijn daarbij vrij eenvoudig, en je hoeft niet per se in dure apparatuur te investeren. Met een warmtemat, dehydrator en andere eenvoudige keukenbenodigdheden kom je al een heel eind. Dit zijn de beste manieren om je magic truffels te drogen:

Aan de lucht drogen

Aan de lucht drogen

Na het voordrogen kun je je magic truffels gewoon laten liggen en het droogproces zo doorzetten. Dit is misschien wel de goedkoopste en gemakkelijkste manier om je magic truffles te drogen. Maar let op: als de omgeving een hoge luchtvochtigheid heeft, is het lastig om ze echt volledig droog te krijgen.

In dit geval kun je een luchtontvochtiger in combinatie met een ventilator gebruiken. Zorg er ook voor dat je magic truffels niet aan direct licht worden blootgesteld. Met luchtdrogen kan het enkele dagen tot een week duren voordat ze helemaal droog zijn.

Dehydrator

Dehydrator

Als je een dehydrator tot je beschikking hebt, kun je deze ook gebruiken om je magic truffels te drogen. Zo'n apparaat zorgt voor een constante, maar zachte warmtestroom die gemakkelijk te beheersen is. Deze apparaatjes zijn best duur, maar als je er al eentje hebt, is dit een uitstekende manier om je magic truffels gelijkmatig en redelijk snel te drogen.

Het enige wat je hoeft te doen, is een lage temperatuur van rond de 50°C in te stellen en de timer op 8-12 uur te zetten. Dit geeft de magic truffels genoeg tijd om voldoende te drogen. Een goede manier om te testen of ze klaar zijn, is door er zachtjes in te knijpen. Wanneer ze nog een beetje meegeven en zacht aanvoelen, zijn ze nog niet klaar. Als ze stevig zijn en beginnen af te brokkelen als je ze aanraakt, dan weet je dat je goed zit.

Warmtemat

Warmtemat

Elke zichzelf respecterende paddo- of magic truffelkweker heeft ongetwijfeld een warmtemat in huis. Zo'n mat is ideaal om de perfecte temperatuur te hanteren tijdens je kweek, maar ook prima om je magic truffels mee te drogen.

Stel gewoon een lagere temperatuur in, leg er een stuk keukenpapier of theedoek op en leg hier je magische truffels op. Laat het vervolgens zo ongeveer twaalf uur staan. Zorg dat je de luchtvochtigheid onder controle houdt en draai je magic truffels regelmatig om. Ze zijn droog voordat je er erg in hebt!

Sushimat

Sushimat

Dat lees je goed: enthousiaste sushichefs kunnen hun sushimatjes ook gebruiken om magic truffels mee te drogen. Leg je sushimat op een paar vellen keukenpapier om overtollig vocht op te vangen en leg je magische truffels op de mat. That's it! Deze droogmethode neemt ongeveer drie dagen in beslag. Houd ook hier de luchtvochtigheid onder controle en leg je sushimat op een donkere plek.

Hoe weet je wanneer magic truffles droog zijn?

Als je magic truffels een taaie en harde buitenkant hebben, zijn ze in principe goed droog. Knijp of snijd er voorzichtig in om er zeker van te zijn. Als ze nog zacht zijn, hebben je magic truffels wat langer nodig om te drogen. Wees dus geduldig en zorg dat je stash de tijd krijgt die het nodig heeft om volledig uit te drogen. Er is niks irritanter dan dat je een paar maanden later ontdekt dat je magic truffels beschimmeld zijn!

Magic truffles bewaren

Magic truffles bewaren

Je hebt nu perfect gedroogde magic truffles, maar hoe moet je ze bewaren? In het geval dat je ze direct wilt eten, kom je wellicht van een koude kermis thuis. Vanwege hun verharde buitenkant kun je ze namelijk niet meteen consumeren zoals je met verse magic truffels of paddo's zou doen. In dit geval is het beter om ze te malen met een koffiemolen of een speciale magische truffel molen om het meeste uit je sclerotia te halen.

De aanbevolen dosering is bij gedroogde magic truffels ook anders dan bij verse. Het is essentieel dat je hier rekening mee houdt. Raadpleeg bij twijfel onze doseringscalculator voor paddo's en magic truffels.

Wil je je magic truffels niet meteen eten, maar liever voor de korte of lange termijn bewaren, dan heb je gelukkig genoeg opties. Je gedroogde magic truffles kun je vacuüm verpakt 2-3 jaar in de koelkast bewaren. Daarnaast kun je ze in een luchtdicht bakje of potje op een koele, donkere plek bewaren. Op deze manier blijven ze ongeveer zes maanden goed zonder dat hun kracht afneemt.

Wanneer je je gedroogde magic truffels echt lang wilt bewaren, kun je ze in een gripzak met ritssluiting doen en in de vriezer leggen. Op deze manier gaan ze in principe eindeloos mee. Dit zijn echter slechts een paar manieren om je magic truffels te bewaren. Voor meer details, kun je ons speciale artikel over dit onderwerp lezen.

Gerelateerd artikel

Hoe Bewaar Je Paddo'S?

Ongeacht hoe je je magic truffels wilt bewaren, zorg ervoor dat je ze eerst goed droogt!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken