Blog
Hoe Maak Je Een Sploof?
3 min

Hoe Maak Je Een Sploof?

3 min

Hier laten we zien hoe je een sploof maakt met droogtrommeldoekjes, met papieren doekjes bespoten met luchtverfrisser, en met actieve kool. Heel gemakkelijk, heel goedkoop, en goed genoeg om de meeste buren en huisgenoten niet tot last te zijn. Kortom, een vaardigheid die de moeite waard is om te leren. Dit is wat je over sploofs moet weten.

Een rijk terpenenprofiel is een waar genot. Maar helaas is niet iedereen het daarmee eens. Of het nu gaat om nieuwsgierige buren of politieagenten, er zijn altijd mensen die, in plaats van te glimlachen bij de geur van wiet, zullen proberen de vervelende verantwoordelijke op te sporen!

Dus, hoe verberg je de geur van wiet? Een goede optie hiervoor is het gebruik van een sploof. Dit goedkope, simpele en semi-effectieve hulpmiddel kan prima cannabisdampen absorberen.

Wat is een sploof?

Wat Is Een Sploof?

Een sploof is een apparaatje dat wordt gemaakt met maar één doel voor ogen: het opvangen en verbergen van de geur van cannabis. Ondanks de naam werken sploofs niet echt met spliffs en joints, maar ze kunnen wel de geur verbergen van bongs, pijpen, dab rigs, vaporizers, en andere apparaten waarvan je een grote hijs kunt nemen.

In plaats van je hijs uit te blazen zoals je normaal zou doen, in de open lucht, blaas je in de sploof, die de geur absorbeert, zodat die minder opvalt.

Sploofs zijn online en in sommige headshops verkrijgbaar. Deze speciaal vervaardigde producten hoeven niet al te duur te zijn, maar ze zijn ook niet bepaald goedkoop. Wel zijn ze vaak goed gefabriceerd, doen ze hun werk prima en gaan ze minstens een paar honderd uitademingen mee voordat het filter moet worden vervangen. De meeste sploofs maken gebruik van actieve kool voor de best mogelijke absorptie.

Maar waarom zou je niet gewoon zelf een sploof maken? Zelfgemaakte sploofs zijn goedkoop, maar wel iets minder betrouwbaar dan gefabriceerde exemplaren. Niettemin, met een beetje zorg moet je er prima eentje kunnen maken die goed genoeg is voor eenmalig gebruik.

Hoe goed werkt een sploof?

Hoe Goed Werkt Een Sploof?

De nadelen van een sploof zijn belangrijk om in overweging te nemen. Eenvoudig gezegd: als het verbergen van de geur een kwestie is van, laten we zeggen, gevangenis of vrijheid, dan is een sploof niet betrouwbaar genoeg. Als je het aroma echter tot een minimum wilt beperken uit beleefdheid tegenover andere mensen, dan is een sploof perfect!

De voordelen van een sploof zijn:

 • Vermindert de geur van wietrook
 • Zelfgemaakte sploofs zijn erg goedkoop
 • In de winkel gekochte sploofs gaan een behoorlijk tijdje mee

De nadelen van een sploof zijn:

 • Werkt niet met spliffs en joints (teveel rook)
 • Gefabriceerde exemplaren kunnen duur zijn
 • Zelfgemaakte sploofs gaan niet lang mee

Hoelang gaat een sploof mee?

Hoelang Gaat Een Sploof Mee?

Hoelang een sploof meegaat, hangt van een aantal factoren af. Een in de winkel gekocht exemplaar kan 200-500 uitademingen mee, voordat de filter moet worden vervangen, een beetje afhankelijk van het product.

Wat zelfgemaakte sploofs betreft, is dit meer variabel. Een kartonnen koker met geparfumeerde droogtrommeldoekjes zal waarschijnlijk niet langer dan een paar sessies meegaan, gewoon omdat het geheel te fragiel is. Een kartonnen koker met papieren doekjes met daarop wat luchtverfrisser, gaat maar één sessie mee. Deze sploofs zijn echter zo goedkoop en gemakkelijk te maken dat dit niet zo'n probleem is: je kunt er gewoon weer eentje maken als dat nodig is!

Zelfgemaakte sploofs van een plastic fles en actieve kool gaan langer mee. Dit komt deels doordat een plastic fles robuuster is, maar ook doordat de actieve kool meer zal kunnen absorberen.

Hoe maak je een sploof met droogtrommeldoekjes?

Hoe Maak Je Een Sploof Met Droogtrommeldoekjes?

Een sploof maken met droogtrommeldoekjes is ongelooflijk eenvoudig, en zo goedkoop dat het bijna gratis is. Bovendien heb je er geen moeilijk te vinden of verdacht materiaal voor nodig!

Benodigdheden

 • Een lege wc-rol of stevige plastic fles (als je een plastic fles gebruikt, is eentje met een wijde mond het best)
 • 6 droogtrommeldoekjes (geparfumeerd of ongeparfumeerd)
 • Elastiekjes
 • Schaar of mes (bij gebruik van een plastic fles)

Stappen

Gezien hoe weinig je nodig hebt om een DIY sploof te maken, zal het je niet verbazen dat de methode ook heel eenvoudig is. Dit is wat je moet doen:

Stap 1

Als je een plastic fles gebruikt, snijd dan de onderkant eraf.

Stap 2

Vul nu de fles of wc-rol met vijf velletjes droogtrommeldoekjes. Druk ze niet te veel samen.

Stap 3

Doe het laatste droogtrommeldoekje over één uiteinde van de wc-rol, of het bredere uiteinde van de fles, en maak dit met de elastiekjes vast.

Dat is het!

Een sploof zonder droogtrommeldoekjes maken

Een Sploof Zonder Droogtrommeldoekjes Maken

Als je niet aan droogtrommeldoekjes kunt komen, kun je ook papieren doekjes gebruiken die zijn bespoten met een luchtverfrisser.

Als je deze methode gebruikt, zijn er twee dingen waar je op moet letten. Ten eerste, inhaleer niet via de sploof, want luchtverfrissers kunnen je longen irriteren. Ten tweede moet je de doekjes besproeien vlak voor je begint te roken en ze daarna weggooien: deze sploof is niet vaker te gebruiken! Je kunt de kartonnen koker echter wel hergebruiken.

Hoe maak je een sploof met actieve kool?

Hoe Maak Je Een Sploof Met Actieve Kool?

Een andere, mogelijk betere methode is het gebruik van actieve kool. Veel gefabriceerde versies maken ook gebruik van dit materiaal, dus waarom zou je thuis niet hetzelfde doen?

Benodigdheden

 • Plastic fles
 • Geactiveerde houtskool
 • Schaar of mes

Stappen

Hoe je een sploof met geactiveerde houtskool maakt:

Stap 1

Week de houtskool: dit 'activeert' het, wat betekent dat het geuren en deeltjes kan absorberen.

Stap 2

Prik 5-10 gaatjes in de bodem van de plastic fles.

Stap 3

Vul de fles met de houtskool. Je kunt het er rechtstreeks in doen, of het in een papieren zakdoekje wikkelen.

Hoe gebruik je een DIY sploof?

Hoe Gebruik Je Een DIY Sploof?

Het gebruik van een doe-het-zelf sploof gaat ongeveer hetzelfde als met een in de winkel gekocht exemplaar; neem een hijs zoals gewoonlijk, en adem dan via de sploof uit. Zorg ervoor dat je uitademt in de mond van de fles, of in het uiteinde waar geen droogtrommeldoekje overheen zit. Vervolgens zal de geur geabsorbeerd worden (als het goed is!).

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisvariëteiten Die Geen Sterke Geur Hebben

Zelfgemaakte sploof: in een mum van tijd klaar!

Een sploof kan superhandig zijn als je wietdampen voor andere mensen wilt verbergen. En, zoals je ziet, is het goedkoop en supergemakkelijk om er eentje te maken.

Een sploof kan je rooksessies echter ook weer niet perfect verhullen. Als je echt niet betrapt mag worden, ga dan ergens heen waar dat niet gebeurt, zoals in het bos, of rook gewoon niet. High worden is sowieso niet leuk als je de hele tijd op je hoede moet zijn!

Als je de geur echter wilt temperen om een huisgenoot een plezier te doen, of om te voorkomen dat je meubels dat bedompte, kruidachtige aroma absorberen, dan zijn zowel zelfgemaakte als in de winkel gekochte sploofs super waardevol.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken