Blog
Kan Het Roken Van Een Joint Helpen Bij De Behandeling Van Ebola?
1 min

Kan Het Roken Van Een Joint Helpen Bij De Behandeling Van Ebola?

1 min

Als je een goed excuus wordt om high te worden, hebben we er wellicht nog eentje voor je: Volgens recente beweringen, kan het roken van cannabis je sparen van Ebola.

We weten allemaal dat marihuana ongekende medische mogelijkheden heeft. Meer en meer onderzoek wordt continu gepubliceerd over de voordelen van dit wonderkruid. Maar met de recente Ebola epidemie, die zich door Afrika verspreidt, zijn er beweringen opgedoken waarin wordt gesuggereerd dat de cannabinoïden in cannabis kunnen helpen beschermen tegen een Ebola infectie.

Wat is het verhaal?

Wat is er precies aan de hand? Kan cannabis echt Ebola een halt toeroepen? Het denkbeeld begon te circuleren toen Gary Johnson, voormalig gouverneur van New Mexico, ooit kandidaat voor het presidentschap en huidige CEO van Cannabis Sativa Inc., in een interview met Fox News openlijk beweerde dat cannabis Ebola kan behandelen.

Dit is een gedurfde verklaring en het is nogal logisch dat dit nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidde, mede omdat de grotere mediakanalen dit nieuws oppikten. Het enige probleem is dat hij geen medische onderbouwing heeft voor deze bewering.

Het ziet er op papier goed uit...

Hoewel dit een vrij verrassende uitbarsting is, zijn de funderingen en feiten, dat het als behandeling zou kunnen werken, zeker aanwezig. Huidig bewijs suggereert dat cannabis een effectief anti-retroviraal middel is en het is bekend dat het effectief is bij het doden, onderdrukken en remmen van andere virale ziekten. Het is ook een zeer effectief middel tegen ontstekingen, die ook de ernst van een cytokine storm vermindert, een mogelijk fatale reactie van het immuunsysteem, die door het Ebola virus wordt veroorzaakt. In feite is dit de hoofdoorzaak van het aantal sterfgevallen door Ebola. Het onderdrukken van de cytokine mechanismen door cannabinoïden is iets dat reeds is onderzocht en bewezen, waardoor de opmerking dat cannabis ZOU KUNNEN helpen bij de behandeling van Ebola er op papier goed uitziet.

...En toch is het een niet onderbouwde bewering

Dit is namelijk alles wat er is: Op papier klinkt het goed. Het is niets meer dan een hypothese. Er is geen onderzoek beschikbaar waarin cannabis, en haar mogelijke effecten op het dodelijke virus, daadwerkelijk worden gelinkt en totdat dat zo is, is het niets meer dan een niet onderbouwde bewering. Hiermee wordt niet bedoeld dat het geen mogelijkheid is. Het feit dat het op papier goed klinkt is veelbelovend en zou dus absoluut moeten worden onderzocht. Maar tot dan, kan deze bewering niet serieus genomen worden.

Maar toch, als je op een missie bent om Ebola te voorkomen, kan het geen kwaad het te proberen, of niet?

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken