Blog
Toprot
3 min

Hoe Herken En Voorkom Je Toprot Bij Het Kweken Van Cannabis?

3 min

Niemand wil te maken krijgen met toprot, maar het herkennen van de tekenen en weten wat je moet doen kan de overgrote deel van de plant redden.

Toprot is een van de vele bedreigende zaken voor de oogst van een kweker. Het is met name vernietigend omdat het je kweekdoel bedreigt: de zoete, harsrijke psychoactieve toppen. Toprot is met name ellendig wanneer het toeslaat in de eindfase van de bloeiperiode. Daarmee gaan maanden noeste arbeid en toewijding verloren. Preventie is dan ook noodzakelijk voor alle kwekers. In dit artikel openbaren we hoe je het ontdekt en voorkomt.

WAT IS TOPROT EN HOE ZIET HET ERUIT?

WAT IS TOPROT EN HOE ZIET HET ERUIT?

In wezen is toprot een giftige schimmelbesmetting die de toppen van je cannabisplanten doodt of bederft. Eenmaal daar, is het zeer besmettelijk en verspreidt het zich van top naar top. Gelukkig ontstaat toprot alleen als de omstandigheden daarvoor goed zijn. Het is daardoor makkelijk te voorkomen.

Toprot is geneigd grote en compacte toppen te besmetten, maar is soms ook te zien op de wat minder bedeelde plekken. Dat gebeurt voornamelijk als de kweekomstandigheden te vochtig zijn. Je ziet dat de toppen, waaronder de bloeiharen, suikerblaadjes en kelken, donker kleuren. Ze gaan ook indrogen en verrimpelen. Zelfs indien de rest van de plant onaangetast blijft.

Gerelateerd artikel

Top 10 Schimmelbestendige Cannabissoorten

Als je het snel genoeg ontdekt, neem je wit pluis waar op de toppen. Dat is het vroege stadium van de schimmel. Dit explodeert uiteindelijk in toprot. Het is het eerste stadium van de besmetting, dus het is nog mogelijk in te grijpen en ervoor te zorgen dat andere planten niet besmet raken. Dat is soms echter moeilijk, want de pluizige schimmel verdwijnt snel. Het is waarschijnlijker dat je al her en der plekken met toprot ziet die uitdrogen en verkleuren.

In een gevorderd stadium van toprot zie je mogelijk kleine zwarte spikkeltjes op je toppen. Dat is de fungus die zich vermeerdert. De spikkeltjes zijn nieuwe sporen. Deze staan in de startblokken om zich te verspreiden naar andere cannabisplanten. Adem ze niet in en vermijd contact met andere planten. Als je met toprot van doen hebt, draag dan een masker dat bestand is tegen microbiële sporen. Zie je deze tekenen op buitenplanten? Isoleer dan het slachtoffer. Indien je het op een of twee buitenplanten ziet, plaats ze dan in quarantaine of vernietig de besmette exemplaren direct.

Met een microscoop ben je goed in staat toprot te zien in de uitbraakfase. Dat is dus een goede investering. Met deze handige apparaatjes bekijk je de toppen uitstekend van dichtbij. Controleer daarbij regelmatig. Daardoor is het mogelijk sneller in actie te komen en de schade grotendeels te beperken. Zakmicroscoopjes zijn echter niet alleen geweldig ter voorkoming van kwalen. Ze stellen kwekers tevens in staat de details van de plantenanatomie te bestuderen.

TOPROT TEGENGAAN

TOPROT TEGENGAAN

Indien je planten zijn getroffen door toprot, is de beste en enige oplossing alle plekken van besmetting wegsnoeien, alsmede de anatomische structuren in de omgeving van het getroffen gebied. Gooi deze weg en zorg ervoor dat ze nooit in contact komen met andere planten. Verplaats je cannabisplanten naar een warme, droge locatie met een licht briesje. Van daaruit is het mogelijk de plant te oogsten of een gokje te wagen en haar te laten afrijpen.

Hoe verleidelijk het ook is de schimmel van de toppen te verwijderen en ze te laten drogen zodat ze te roken zijn; het is echt een slecht idee. Het is beter je verlies te accepteren en van je fouten te leren. Als je beschimmelde toppen rookt, komen er feitelijk sporen in je longen - dat zou je echt moeten zien te vermijden. De kans bestaat dat een deel van je planten schimmelvrij is, dus geniet van wat er over is gebleven als de oogsttijd aanbreekt en focus je op optimale kweekomstandigheden bij een toekomstige kweek.

Sommige cannabiskwekers geloven dat watercuring beschimmelde wit kan redden. Bij deze methode worden toppen in een pot met water gestopt. Zo worden ongewenste reststoffen gescheiden, terwijl de sterkte en smaak behouden blijven. De succesverhalen van beschimmelde toppen behandeld met watercuring zijn anekdotisch. Toch zijn ze wellicht het proberen waard! Klik op de onderstaande link om te ontdekken hoe het werkt.

Gerelateerd artikel

Water Curing Van Cannabis: Wat Is Het En Hoe Moet Het?

OORZAKEN VAN TOPROT EN HET VOORKOMEN ERVAN

OORZAKEN VAN TOPROT EN HET VOORKOMEN ERVAN

Zoals opgemerkt, is toprot makkelijk te voorkomen bij gezonde planten, want het heeft bepaalde omstandigheden nodig om te ontstaan en gedijen. Het maakt daarbij niet uit hoeveel sporen er in contact komen met je cannabis, zolang de omstandigheden ongunstig voor hun groei zijn. De condities voor het ontstaan zijn zoals je van een schimmel mag verwachten:

  • Natte/vochtige omstandigheden (kijk dus uit na veel regen als je buiten kweekt).

  • Stilstaande lucht/geen briesje.

  • Koudere temperaturen (alles beneden de 20°C).

De beste manier om toprot te voorkomen, is dus vermijden dat deze omstandigheden lang aanhouden. En ze mogen beslist niet allemaal tegelijkertijd voorvallen.

Indien je buiten kweekt, is het soms moeilijk deze omstandigheden te beheersen. Zorg er in ieder geval voor dat er een lekker briesje en voldoende warmte heerst op je kweeklocatie alvorens je de zaden plant. Sommige buitenkwekers schudden hun planten ook na een regenbui om het teveel aan waterdruppeltjes te elimineren. Een andere optie is het construeren van een overkapping over je buitenplanten. Zo heb je meer controle over de hoeveelheid water die ze krijgen en staan ze droog als het regent. Als je hiertoe besluit, zorg er dan voor dat er een steunpilaar in het midden staat. Zo loopt het water er aan de zijkanten vanaf en ontstaat er geen zwembadje waardoor je overkapping mogelijk instort.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig?

Binnen zou toprot makkelijk te voorkomen moeten zijn. Daar heb je namelijk meer grip op deze omstandigheden. Zorg ervoor dat de temperatuur nooit beneden de 20°C komt en dat je goed ventileert om stilstaande lucht en te vochtige condities te voorkomen.

Belangrijk: gebruik nooit schimmelbestrijdingsmiddelen, neemolie of andere additieven om te proberen rottende toppen te verhelpen. Deze middelen zijn niet werkzaam tegen toprot en zorgen ervoor dat de geredde cannabis vreemd smaakt. Sommige kwekers proberen preventieve maatregelen te nemen met speciale anti-schimmelspray tijdens de groeiperiode. Maar dat is niet de oplossing. De beste preventie is het beheersen van de omgeving en ervoor zorgen dat bovenvermelde criteria zich nooit voordoen. Besproei je toppen nooit!

Indien het er hopeloos uitziet, kies dan eieren voor je geld en vernietig de plant. In dat geval is het beter er afstand van te doen dan het risico te lopen op een verspreiding.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken