Kweektip: Het herkennen en voorkomen van toprot


Laatst bewerkt :
Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabisCannabis KwekenHow-To's

Kweektip: Het herkennen en voorkomen van toprot


Niemand wil te maken krijgen met toprot, maar het herkennen van de tekenen en weten wat je moet doen kan de overgrote deel van de plant redden.

Toprot is de nachtmerrie van iedere kweker. Om zo dichtbij het einde te komen en dan onderuit te gaan, is natuurlijk een verschrikking. Hoewel het een harde les is, is het wel een goede les en toprot is eenvoudig te voorkomen met de juiste voorbereiding.

WAT IS TOPROT EN HOE ZIET HET ERUIT?

Eigenlijk is toprot een giftige schimmelinfectie, die de bloemen van je cannabis besmet en doodt. Eenmaal ontkiemd, is het extreem besmettelijk en het zal het van top naar top verspreiden. Gelukkig kan toprot alleen onder de juiste omstandigheden ontstaan, waardoor het dus ook eenvoudig te voorkomen is.

Toprot lijkt de voorkeur te hebben voor de grote, dicht opeengepakte toppen, maar komt ook op andere plekken voor, zeker als de kweekomstandigheden vochtig zijn. Je zal ontdekken dat alles rondom de top (stampers, bladeren en toppen) donker wordt en verkleurt. Ze zullen ook uitdrogen en verschrompelen, terwijl de rest van de plant er prima uitziet.

Als je het vroeg genoeg ontdekt, zal je misschien witte dons zien op de toppen. Dit is schimmel, die zich tot rot zal ontwikkelen. Het is de eerste fase van toprot. Dit betekent dat er nog steeds een kans is om een deel van de plant te redden en dat je kan voorkomen dat andere planten geïnfecteerd raken. Deze fase kan echter lastig te spotten zijn, omdat de donzige schimmel niet lang blijft hangen. Het is waarschijnlijker dat je ontdekt dat willekeurige delen van toppen beginnen uit te drogen en te verkleuren.

In een meer gevorderd stadium van toprot, zie je kleine, zwarte plekjes in de top. Dit is de schimmel die zich voortplant. De plekjes zijn nieuwe sporen, die wachten op een lift van een briesje naar een nieuwe cannabis plant. Adem het niet in en houd het uit de buurt van je andere planten.

OMGAAN MET TOPROT

Als de toprot haar gemene klauwen reeds in je planten heeft gezet, dan is het beste (en enige) wat je kan doen alle tekenen van infectie wegknippen en het gebied erom heen. Gooi dit weg en zorg ervoor dat het niet in contact kan komen met andere planten. Je moet nu je cannabis verplaatsen naar een warme, droge plek, met een lichte bries.

Vanaf hier kan je je plant direct oogsten of de gok wagen en de plant nog verder laten rijpen.

DE OORZAKEN VAN TOPROT EN HOE HET TE VOORKOMEN

Zoals vermeld, is toprot eenvoudig te voorkomen bij gezonde cannabisplanten, omdat het bepaalde omstandigheden nodig heeft om te ontkiemen. Het maakt niet uit met hoeveel sporen je plant in contact komt; als de omstandigheden niet goed genoeg zijn, kan het niet ontwikkelen. De omstandigheden voor ontkieming zijn zoals je zou verwachten van een schimmel. Deze zijn:

  • Natte/vochtige omstandigheden (let dus op na veel regen als je buiten kweekt)
  • Stilstaande lucht/geen briesje
  • Een koele temperatuur (alles onder de 20 graden Celsius)

Dus de beste manier om toprot te voorkomen, is te verzekeren dat je nooit te lang te maken krijgt met deze omstandigheden en zeker niet tegelijkertijd.

Als je buiten kweekt, kan het lastig zijn om deze omstandigheden te beheren en het beste wat je kan doen is ervoor zorgen dat je kweeklocatie een fatsoenlijk briesje krijgt en warm blijft voordat je een zaadje in de grond stopt. Sommige buitenkwekers schudden hun planten uit na een regenbui om overtollig water af te schudden. Er zijn er ook die nog verder gaan en een zeil spannen als ze weten dat er regen is voorspeld. Hiermee bescherm je de planten tegen regen, maar dit betekent ook dat je ze vaker met de hand water moet geven. Als je besluit dit te doen, moet je ervoor zorgen dat het zeil in het midden wordt ondersteund. Hierdoor kan het water langs de zijkant lopen en verzamelt het niet in het midden (met alle risico's op instorting van dien).

Binnen zou toprot zeer eenvoudig te voorkomen moeten zijn, omdat alle omstandigheden eenvoudig te beheren zijn. Zorg er gewoon voor dat de temperatuur nooit onder de 20 graden komt en dat je goede ventilatie hebt, waarmee luchtstagnatie en te vochtige omstandigheden voorkomen worden.

Tenslotte raden we je aan nooit fungicide of neemolie te gebruiken of zwavel te verbranden in een poging rottende toppen te behandelen. Ze zijn niet effectief tegen toprot en de toppen, die je wel redt, zullen raar smaken. Sommige kwekers proberen preventieve maatregelen te nemen met specifieke antischimmel sprays tijdens de vegetatieve groei, maar daar kom je ook maar zover mee. De beste preventie is het beheren van de omgeving om te verzekeren dat je nooit te maken krijgt met de bovengenoemde criteria. Spray nooit je toppen in!

Als je rot zover is gegaan dat er geen hoop meer is, incasseer dan je verlies en verwijder de plant. Verwijderen is het verstandigste, waarmee je ook het risico op verspreiding naar andere planten minimaliseert.

Zamnesia schrijver

Geschreven door: Zamnesia
Zo af en toe dragen schrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

Ontdek onze schrijvers