Kweektip: Wanneer en hoe je cannabis moet oogsten

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabisCannabis Kweken

Kweektip: Wanneer en hoe je cannabis moet oogsten


Niemand wil zijn geliefde plantje op het laatste moment zien falen, dus hier is een korte gids over het beste moment voor de oogst.

Je cannabis oogsten op de juiste manier en op het juiste moment is essentieel als je het meeste uit je plant wil halen. Als je het fout doet, kan je eindigen met zwakke of raar smakende wiet en daar zit niemand op te wachten. Het is een echte beginnersfout en het is doodzonde om over die laatste horde te struikelen. Om deze ellende te helpen voorkomen, hebben we een gids samengesteld waarmee je oogst als een professional.

1. HAAL EEN ZAK MICROSCOOP

Als cannabis bloeit, zal de plant veel kleine trichomen produceren, die afgeladen zijn met cannabinoïden zaligheid. Door deze trichomen tijdens de ontwikkeling te observeren, kan je veel te weten komen over het beste oogstmoment. Om dit te doen, heb je wel een zak microscoop nodig met een sterkte tussen 25x-100x. Hiermee kan je eenvoudig de trichomen observeren rondom de bloei locaties tijdens de ontwikkeling. Je moet op zoek naar kleurverandering. In eerste instantie zullen de trichomen helder zijn, waarna ze veranderen naar melkachtig en uiteindelijk amber van kleur worden. Wanneer de meerderheid van de trichomen melkachtig van kleur zijn, zal de cannabinoïden inhoud op zijn hoogst zijn. Als trichomen amber verkleuren, is het cannabinoïden gehalte de piek voorbij, waarna de kwaliteit afneemt.

Opgemerkt moet wel worden dat de kleur niet hetzelfde is voor alle verkrijgbare strains. Sommige strains kunnen beginnen met amberkleurige trichomen, waardoor je je rot kan schrikken als je niet voorbereid bent. In dit geval is het belangrijk om op te letten op een initiële kleurverandering.

2. FLUSH JE PLANT

Tijdens de laatste twee weken van de bloei, wil je stoppen met voeden en je aarde doorspoelen. Hiermee verwijder je opgebouwde zouten en resterende voedingsstoffen uit de bodem, waardoor je de cannabis dwingt haar reserves op te gebruiken. Hoewel dit voor sommigen vreemd kan klinken, is hier wel een goede reden voor. Je wil namelijk dat de plant al haar reserves verbruikt, zodat suiker, zetmeel en andere voedingsstoffen op zijn voor de oogst. Als je deze handeling niet uitvoert, kan dit ervoor zorgen dat je wiet bitter smaakt, ruw is bij het roken en lastiger brandt.

Omdat de flush twee weken voor de oogst begint, zal je moeten proberen dit goed te timen, zodat het samenvalt met het melkachtig verkleuren van je trichomen. Dit kan lastig zijn, maar oefening baart kunst. Houd in de gaten hoe snel je trichomen veranderen en gok dan hoelang het zal duren voor de meerderheid verkleurd is.

Om je flush te starten, gebruik je zuiver, gewoon water. Allereerst doorweek je de aarde met het water. Wacht nu ongeveer 5-10 minuten zodat het water alle zouten en voedingsstoffen kan oplossen. Doorweek de aarde nu opnieuw. Deze nieuwe golf water zal de nu losgemaakte inhoud door de aarde spoelen en uit je pot (of dieper de grond in als je buiten kweekt). Dit staat bekend als two-step flush. Je moet dit in de laatste twee weken regelmatig herhalen om te verzekeren dat de bodem helemaal schoon is.

Je kan je cannabis daadwerkelijk testen om uit te vinden of alle voedselvoorraad is opgebruikt. Breek een blad af en proef aan het sap dat uit de steel komt. Als het sap bitter smaakt, zijn er nog steeds voedingsstoffen aanwezig in de plant. Als het naar water smaakt, zit je helemaal goed!

3. OOGST VOOR HET LICHT AANGAAT

Tot slot een vaak vergeten pro tip: Oogst voor het licht aangaat, of voor de zon opkomt als je buiten kweekt. Tijdens donkere periodes, slaat cannabis zetmeel op in haar wortels, die in de plant terecht komen zodra ze aan licht wordt blootgesteld. Door te oogsten in het donker, zorg je ervoor dat de mogelijke zetmeel inhoud minimaal is. Het resultaat is een veel soepelere rook.