Blog
4 Manieren Om Wiet Af Te Wegen Zonder Weegschaal
4 min

4 Manieren Om Wiet Af Te Wegen Zonder Weegschaal

4 min

Het afwegen van marihuana gaat het best met een digitale weegschaal. Er zijn echter ook enkele manieren om met huishoudelijke items een inschatting van het gewicht van je wiet te maken. Lees verder en ontdek hoe je cannabis kunt afwegen als je geen weegschaal bij de hand hebt.

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je moet wat wiet afwegen en om de een of andere reden heb je je weegschaal niet bij de hand of zijn de batterijen van je digitale apparaat leeg. In deze post verkennen we vier verschillende manieren om een idee te krijgen van het gewicht van je cannabis, zonder digitaal of analoog weegtoestel, namelijk met gewone huishoudelijke voorwerpen, je mobiele telefoon of gewoon je handen of ogen.

Inzicht in het gewicht van wiet

Inzicht In Het Gewicht Van Wiet

Wiet wordt gewoonlijk afgewogen en verkocht in grammen, hoewel het buiten Europa ook vaak per ounce wordt verkocht. De meest voorkomende weegeenheden die je over de hele wereld aantreft, zijn de volgende:

 • 1g, ook wel een 'gr' of 'stick'
 • 3,5g of een 'eight' (als in ⅛ van een ounce)
 • 7g of een 'quarter' (als in ¼ van een ounce)
 • 14 gram of een 'half-ounce'
 • 28g of 1oz
 • 1lb of 453g

Soms wordt wiet ook wel verkocht op basis van de geldwaarde in plaats van het gewicht. In die gevallen kun je op deze termen stuiten:

 • een 'nickel' of $ 5,- aan wiet
 • een 'dime' of $ 10,- aan wiet
 • een 'dub' of $ 20,- aan wiet

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met cannabis, vraag je je misschien af hoeveel wiet er in een joint gaat. Dit hangt vooral af van hoe je rolt en het zal je misschien verbazen dat hier onderzoek naar is gedaan. Uit een studie van Greg Ridgeway van de Universiteit van Pennsylvania en Beau Kilmer van de Rand Corporation (2016), blijkt dat de gemiddelde joint 0,3 gram cannabis bevat. Dit lijkt vrij goed te kloppen, aangezien de meeste rokers tussen de twee en drie standaard joints uit 1 gram toppen kunnen halen.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Wiet Zit Er Gemiddeld In Een Joint?

Wiet wegen: spiekbriefje

Wiet Wegen: Spiekbriefje

Ben je eraan gewend je wiet met een weegschaal te wegen? Dan kan het lastig zijn om zonder weegtoestel een inschatting van een bepaalde hoeveelheid cannabis te maken. Daarom hebben we dit spiekbriefje voor je gemaakt. Hier vind je wat grove richtlijnen om een inschatting te maken van, bijvoorbeeld, één gram wiet. Houd er rekening mee dat het wegen van cannabis zonder weegschaal geen exacte wetenschap is. De eenheden die we hieronder beschrijven, dienen dan ook uitsluitend als referentiekader. 

 • 1g – 1 gram wiet komt ongeveer overeen met het formaat van een middelgrote tot grote druif.

 • 3,5g wiet (⅛ van een ounce) - dit komt overeen met het formaat van een middelgrote kiwi.

 • 7g (¼ van een ounce) - dit is grofweg het formaat van een gemiddeld tot grote appel.

 • 14 (½ van een ounce) - hierbij moet je aan een bloedsinaasappel of pomelo denken. 

 • 28g (1 ounce) - deze hoeveelheid komt overeen met het formaat van een gemiddeld grote kokosnoot.

 • 453g (ongeveer 1 pond) - deze hoeveelheid wiet komt overeen met het formaat van een watermeloen. 

Let op: de gemaakte vergelijkingen zijn op basis van FORMAAT, niet op basis van gewicht.

4 doe-het-zelf manieren om wiet af te wegen zonder weegschaal

4 Doe-Het-Zelf Manieren Om Wiet Af Te Wegen Zonder Weegschaal

We hebben allemaal weleens in een situatie gezeten waarin we wiet moesten afwegen, maar om wat voor reden dan ook, geen weegschaal bij de hand hadden. Om je te helpen in deze lastige situatie, vind je hieronder vier creatieve manieren om cannabis zonder weegtoestel te wegen. Let wel: deze technieken zijn uiteraard niet 100% accuraat, maar ze zouden je wel een idee moeten kunnen geven.

Met behulp van een liniaal en een muntje

Met Behulp Van Een Liniaal En Een Muntje

Dit is waarschijnlijk een van de oudste trucjes, en alles wat je nodig hebt, is een liniaal, een potlood, en een munt (waarvan je het gewicht kent). Balanceer allereerst de liniaal op het potlood (zorg dat het potlood zich in het midden van de lengte van de liniaal bevindt). Leg vervolgens de munt op de ene kant en je toppen op de andere kant tot de twee kanten in evenwicht zijn. Gebruik de onderstaande lijst voor een schatting van het gewicht van de munt die je voor je weegschaal zou kunnen gebruiken:

 • 1 cent (0,01 USD): 2.5g
 • 1 nickel (0,05 USD): 5g
 • 1 dime (0,10 USD): 2.27g
 • 1 EU cent (0,01 EUR): 2.3g
 • 2 EU cent (0,02 EUR): 3.06g
 • 5 EU cent (0,05 EUR): 3.92g
 • 1 penny (0,01 GBP): 3.56g
 • 2 pence (0,02 GBP): 7.12g
 • 1 CAD cent (0,01 CAD): 2.35g
 • 5 CAD cent (0,05 CAD): 3.95g
 • 5 AUD cent (0,05 AUD): 2.83g
 • 10 AUD cent (0,10 AUD: 5.65g

Als je verschillende munten gebruikt, kun je het gewicht ervan vrij gemakkelijk achterhalen door online te zoeken.

Met behulp van een kledinghanger

Met Behulp Van Een Kledinghanger

Net als de hierboven genoemde muntweegschaal, schat je met een kledinghangerweegschaal het gewicht van je toppen in vergelijking met een ander voorwerp. Om je weegschaal te maken, hang je met een touwtje of visdraad eerst een relatief zwaar voorwerp (zoals een telefoonoplader) aan het midden van de hanger. Net als met de liniaal op het potlood, moet het item precies in het midden van de hanger hangen om een goede balans te creëren.

Bind vervolgens met visdraad een plastic beker aan weerszijden van de hanger. Als je kleerhanger kleine haakjes heeft om een jurk aan op te hangen, maak de bekers dan rechtstreeks aan die haakjes vast. Doe tenslotte een voorwerp waarvan je het gewicht kent of gemakkelijk kunt achterhalen (zoals een munt of een gesloten pakje kruiden) in de ene beker en vul de andere met toppen tot de weegschaal recht hangt.

Een smartphone app gebruiken

Een Smartphone App Gebruiken

Er zijn ook diverse apps die je kunnen helpen om een ruwe schatting te maken van hoeveel je van iets in huis hebt. Net als bij de eerder genoemde muntweegschaal en kledinghangerweegschaal, moet je er wel rekening mee houden dat deze apps niet heel nauwkeurig zijn. In plaats daarvan geven ze eerder een schatting, en kun je die eventueel met de andere methoden van hierboven verifiëren.

We raden je aan de beschrijving te lezen voordat je een app downloadt, en ook de beoordelingen en opmerkingen van gebruikers te bekijken. Dit moet je een goed idee van de betrouwbaarheid van de app geven.

Gebruik je handen en ogen

Gebruik Je Handen En Ogen

Soms is de enige methode om wiet zonder weegschaal te wegen, door het gewicht zelf met de handen in te schatten. Sommige mensen houden de toppen in beide handen en proberen zo een inschatting te maken. Helaas is dit nogal onnauwkeurig, want het is praktisch onmogelijk om kleine veranderingen in gewicht met alleen je handen waar te nemen.

Je kunt ook proberen je toppen op het oog te verdelen. Als je bijvoorbeeld 10 gram wiet hebt gekocht en het wilt verdelen tussen jezelf en een vriend, raden we je aan de 10 gram op een effen, wit oppervlak te leggen en er gelijke stapeltjes van te maken. Ook dit is verre van nauwkeurig, maar betrouwbaarder dan het gewicht met de hand inschatten.

De nadelen van doe-het-zelf weegschalen om wiet te wegen

De Nadelen Van Doe-Het-Zelf Weegschalen Om Wiet Te Wegen

In deze post hebben we vier manieren besproken die je kunnen helpen om wiet te wegen zonder weegschaal, mocht je in zo'n situatie belanden. Ze zijn gemakkelijk uit te voeren en vereisen voorwerpen die je gewoonlijk al thuis hebt. Bedenk wel dat al deze methoden één groot nadeel hebben: ze zijn verre van nauwkeurig. Als je een exact gewicht wilt weten, kun je het beste een analoge of digitale weegschaal gebruiken. Bekijk in dat geval onze volledige selectie wiet-weegschalen in de Zamnesia Headshop. Je zult hier zeker een apparaat vinden dat je jarenlang van dienst zal zijn en je zal helpen het meeste uit je kostbare wiet te halen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
 • Ridgeway G, & Kilmer B. (08/01/2016). Ridgeway, G., Kilmer, B. (2016) Bayesian inference for the distribution of grams of marijuana in a joint. Drug Alcohol Dependence. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken