Blog
Hoe Kun Je Zonder Rokersbenodigdheden Wiet Roken?
8 min

Hoe Kun Je Zonder Rokersbenodigdheden Wiet Roken?

8 min

Heb je goede wiet in huis, maar niks om het mee te roken? Geen nood. Hier is een aantal handige tips voor het maken van een functionele pijp, waterpijp of ander geschikt rookalternatief. Zo kun je nog steeds genieten van wiet, ook al heb je geen rookgerei binnen handbereik.

Er bestaat een complete industrie om de gemiddelde blower ervan te overtuigen dure of zelfs speciale apparatuur te kopen om high te worden. Om eerlijk te zijn? Als je wel wat wiet hebt liggen, maar geen vloeitjes, een wietpijpje of bong, dan kun je ook makkelijk zelf iets creëren!

Hier zijn enkele hacks en ideeën om je daarbij te helpen. Tenslotte is noodzaak de moeder van alle uitvindingen. Bovendien is het altijd leuk om iets nieuws te proberen.

Snelle en makkelijke methodes

Maak je geen zorgen, want geen van deze methoden kost veel tijd of moeite en de meeste benodigdheden heb je gewoon al in huis. Gebruik de volgende dingen in tijden van nood:

Maak een pijp van een blikje

Maak een pijp van een blikje

Dit is misschien voor de hand liggend, maar toch denkt lang niet iedereen hier direct aan. Het enige wat je nodig hebt, is een leeg blikje, bijvoorbeeld een frisdrankblikje.

Maak om te beginnen een deuk in het midden van het blikje. Prik vervolgens met een prikpen of naald ongeveer 20 gaatjes in het ingedeukte deel. Maak daarnaast met een schroevendraaier of schaar een groter gat aan de zijkant. Zorg ervoor dat dit gat glad aanvoelt, want dit is de carb hole. Het is niet de bedoeling dat je je vingers snijdt!

Verwijder het lipje aan de bovenkant van het blikje. Verwarm vervolgens beide gaten met een aansteker. Het idee hierachter is dat je zo eventueel achtergebleven chemicaliën uit het blikje laat verdampen. Doe je wiet vervolgens in de ingedeukte bowl en zet het blikje/wietpijpje voorzichtig aan je lippen. Gebruik het drinkgat om door te inhaleren. Bedek met je vinger de carb hole aan de zijkant van het blikje en steek de wiet aan. Inhaleer en haal je vinger geleidelijk aan van de carb hole terwijl je een trek neemt.

Gebruik fruit

Gebruik fruit

Veel soorten fruit kun je als zoete en sappige waterpijp en wietpijp gebruiken. Appels zijn het makkelijkste vanwege hun vorm en omdat je ze snel kunt uithollen. Bovendien is de vrucht vlezig, maar behoudt ze haar vorm goed. Ben je echter in een creatieve bui en heb je een pompoen, meloen, kalebas, komkommer of courgette liggen? Dan kan dat ook. Net als de variant met het blikje hierboven moet je een bowl en een mondstuk maken (een carb hole hoeft niet per se, maar komt wel van pas).

Gerelateerd artikel

Van Wat Voor Groente En Fruit Maak Je De Beste Bongs En Pijpen?

Maak een sigaret leeg

Maak een sigaret leeg

Dit is een van de makkelijkste dingen die je kunt doen. Je moet alleen wat geduld hebben en voorzichtig zijn. Pers de tabak uit de sigaret, laat het filter erin zitten en vul de sigaret met je fijngemalen wiet. Knijp het uiteinde dicht en aansteken maar!

Tijdrovendere methodes

Misschien ben je tijdens een regenbui je tuinhuisje in gevlucht, of heb je om 3 uur 's nachts plotseling zin om te blowen en zijn de winkels gesloten. Geen probleem. Hier zijn enkele handige methodes als je het geen punt vindt er wat meer tijd en moeite in te steken:

Zelfgemaakte pijp van een plastic flesje

Zelfgemaakte pijp van een plastic flesje

Hoewel je van een blikje een simpele pijp kunt maken, kun je ook een stap verdergaan en met een lege plastic waterfles je eigen waterpijp maken.

Maak eerst een gat vlakbij de bovenkant van de fles. Dit is om door te inhaleren. In noodgevallen kun je de fles gewoon 'kussen' terwijl je inhaleert, maar als je een rietje hebt, kun je deze ook door een iets groter gaatje steken en makkelijker inhaleren. Haal de dop van de fles en vul deze voor ongeveer ¾ met water (zorg dat het water niet boven het gat uitkomt waardoor je inhaleert).

Bedek de opening van de waterfles vervolgens zorgvuldig met aluminiumfolie. Druk dit aan, zodat er een bowl ontstaat en prik daarna 5–6 gaatjes in de folie. Leg vervolgens gewoon je wiet op het aluminiumfolie en blowen maar!

DIY plastic fles bong

DIY plastic fles bong

Wist je dat je, na het leegdrinken van je flesje water, hier ook een bong van kunt maken? En het zal je verbazen hoe makkelijk het is!

In feite alles wat je nodig hebt, is een plastic flesje. Verwijder de dop, en je hebt je mondstuk al. Maak daarna een gaatje vlakbij de bovenkant van het flesje. Dit is je carb hole. Maak vervolgens nog een gaatje op ongeveer een derde vanaf de onderkant, waar je je geïmproviseerde downstem in kunt steken. De downstem kun je van bvb een lege pen maken, maar een ander leeg buisje is ook prima.

Vervolgens moet je een bowl in elkaar knutselen. Dit kun je met wat aluminiumfolie en plakband doen. Heb je dit allemaal gedaan, steek dan de downstem met bowl in het onderste gat en prik nog een paar gaatjes in de folie. Je hebt nu een zelfgemaakte bong die er misschien niet zo fancy uitziet, maar alsnog heerlijke rook produceert. En dat voor bijna niets! Vul het flesje simpelweg met water, steek de aluminium bowl aan en neem een trek. That's it!

Zelfgemaakte gravity bong

Zelfgemaakte gravity bong

Het kost wat inspanning om deze old school methode goed te doen en het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar zodra je het tot in de puntjes beheerst, heb je een betrouwbaar apparaat tot je beschikking!

Pak er allereerst een middelgrote tot grote plastic water- of frisdrankfles en een kleinere plastic fles bij (de kleine moet in de grote passen). Snijd de onderkant van het kleinste flesje eraf, ongeveer 6cm vanaf de bodem. Hoe meer van het bovenste deel overblijft, hoe groter de trek is die je kunt nemen.

Snijd vervolgens het bovenste deel van de grotere fles af. In wat overblijft, doe je water en de kleinere fles. Maak nu een geïmproviseerde bowl van folie dat het mondstuk van het kleinere flesje bedekt. Dan komt de balanceeract. Zet de kleinere fles in de grotere met water. Bevestig de bowl van aluminiumfolie die je in elkaar hebt gezet, met wiet, op het mondstuk. Probeer voorzichtig het kleinere flesje zoveel mogelijk onder water te dompelen.

Steek de wiet aan. Terwijl je dat doet, til je het kleinere flesje voorzichtig omhoog, tot hij ongeveer voor de helft onder water staat. Het flesje wordt nu gevuld met rook. Wacht tot hij vol is, verwijder het aluminiumfolie en neem een trek!

Als je voorzichtig bent, kun je de folie hergebruiken. Vergeet niet om genoeg wiet in de bowl te stoppen voor een goede trek.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak En Gebruik Je Een Gravity Bong?

Shisha / Waterpijp

Shisha / Waterpijp

Wiet roken met een shisha kan een sublieme ervaring zijn. Het is hiervoor echter wel belangrijk dat je begrijpt hoe een shisha werkt, en dat je er eentje tot je beschikking hebt. Zelf een waterpijp maken is niet bijzonder moeilijk (zoals hierboven beschreven), maar soms is het makkelijker om een goedkope nargileh bij de plaatselijke headshop te kopen.

Het is erg leuk om een shisha te gebruiken, maar wel verstandig om eerst een online instructievideo te bekijken. In feite vervang je de waterpijp tabak door wiet. Zorg er ook voor dat je shisha schoon is. Is hij nog gloednieuw? Spoel hem dan een keer uit om eventueel stof te verwijderen. Als je achtergebleven resten niet verwijdert, tast dat de smaak van de rook aan.

Vul het waterreservoir vervolgens met water. Bevestig de slangen en controleer de aansluiting. Een lekkende slang verpest de ervaring. Test het mondstuk voordat je het kooltje aansteekt. Als het moeilijk is om een trek te nemen, haal dan wat water uit de voet. Stop de bowl niet vol, maar vul hem losjes met een mix van waterpijptabak en wiet. Zo gaat de wiet langer mee. Bedek de bowl, steek het kooltje aan en wacht tot het de bowl verhit, en genieten maar.

Hoe zit het met hasj?

Hasj roken of vapen opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden wat het gebruik van wiet betreft. En aangezien het een vaste vorm heeft, hoef je het niet in een joint te draaien of te strooien. Hier is een aantal ideeën ter inspiratie:

De rookmethode met glas

De rookmethode met glas

Een andere rooktechniek is de zogenaamde glasmethode. Hiervoor heb je een groot glas nodig, een beetje hasj (met andere rookwaren lukt het niet), boetseerklei en een naald.

Neem een stukje boetseerklei en prik de naald erin met het scherpe puntje omhoog dat eruit steekt. Leg dit knutselwerkje aan de rand van de tafel. Breek vervolgens een stukje van de hasj en prik het op het puntje van de naald. Steek nu het stukje hasj aan totdat het brandt en plaats dan het glas er snel overheen. Als je ziet dat het stukje hasj gaat branden, moet je snel de vlam doven. Het moet gloeien, niet in brand staan. Dit voorkomt dat de rook te heet en te scherp voor je keel wordt.

Laat het glas erover heen staan tot de hasj niet meer rookt. Vervolgens schuif je het glas naar de rand van de tafel en zuig je de rook eruit. Voilà, dat is de glasmethode! Als wiet in steeds meer landen wordt gelegaliseerd, zul je deze rooktechniek wellicht vaker zien in bars waar roken is toegestaan.

Hete messen

Hete messen

Waarschuwing vooraf: dit is niet de eenvoudigste rooktechniek en het vereist enige vaardigheid. Je kunt hiermee bij jezelf of anderen lelijke brandwonden veroorzaken. Ook je kleding kun je ermee beschadigen. Gebruik je gezonde verstand als je met de hete messenmethode in de weer gaat. Ondanks het brandgevaar is het een slimme techniek. Het kan weleens je redding zijn als je helemaal niets anders voorhanden hebt. Je hebt immers altijd wel twee messen in huis, toch? Net als de hierboven beschreven glasmethode kun je dit alleen met hasj doen.

Verhit de punten van beide messen tot ze roodgloeiend heet zijn. Als je messen helemaal van metaal zijn, kun je beter een paar ovenwanten aandoen. Gebruik wederom een klein stukje hasj en leg het op een ondergrond die niet brandbaar is. Neem één van de gloeiendhete messen en druk die op het stukje hasj. Omdat het mes roodgloeiend is, blijft het vanzelf vastkleven. Neem nu het andere mes en houd het stukje hasj tussen de beide messen. Wanneer je nu de twee messen samendrukt, zal de hasj gaan roken. De rook kun je vervolgens inhaleren. Om te vermijden dat je je gezicht brandt, kun je het beste een kokertje of buisje gebruiken om te inhaleren. Als je het goed doet, zitten je wenkbrauwen er nog aan en ben je behoorlijk high.

Edibles en extracties

Natuurlijk is roken niet de enige manier om van wiet te genieten. Door de cannabinoïden te verwerken in boter, olie of alcohol kun je ook edibles en tincturen maken waar je geen rokersbenodigdheden voor nodig hebt.

Wietboter of -olie maken

Wietboter of -olie maken

Dit is redelijk simpel. Begin met het decarboxyleren van de wiet. Dit is het proces waarbij je het plantaardige materiaal verhit, zodat de cannabinoïden in geactiveerde cannabinoïden (zoals THC en CBD) worden omgezet. Als je dit niet doet, worden je edibles niet zo sterk.

Bovendien is het ongelooflijk simpel. Verspreid je wiet op een bakplaat met bakpapier en zet deze 45 minuten in een voorverwarmde oven op 110°C. Wees wel gewaarschuwd, want je hele huis zal een paar uur naar cannabis ruiken!

Na het decarboxyleren van de wiet kun je er wietboter of olie van maken. In recepten voor wietolie wordt vaak kokosolie gebruikt, aangezien dit veelzijdig en voedzaam is. Om al dat lekkers uit het plantaardige materiaal te winnen, moet je het au bain marie met de olie of boter op een maximale temperatuur van 93°C opwarmen. Het enige wat je dan moet doen, is het mengsel een uur zo laten staan en af en toe goed roeren. Sommige mensen kiezen er echter ook wel voor om hun wiet enkele uren in het vet op te warmen.

Zet het vuur uit. Laat alles afkoelen en zeef het mengsel door een kaasdoek in een bakje. Zorg dat het uiteindelijke product zo weinig mogelijk plantaardig materiaal bevat. Zodra het genoeg is afgekoeld, is je wietboter of wietolie klaar om te gebruiken! In de koelkast blijft het zo'n zes maanden tot een jaar goed. Als het tegen die tijd nog niet op is, tenminste.

Vergeet alleen niet dat edibles veel sterker zijn dan het roken of vapen van wiet. Ben dus voorzichtig.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisrecepten

Alcoholextractie

Alcoholextractie

Dit is een van de makkelijkste manieren om wiet te consumeren zonder te roken. Pas alleen wel goed op dat je de alcohol niet laat ontbranden tijdens het extraheren van de cannabinoïden. Om dit goed te doen, raden we aan om alcohol met een hoog percentage te gebruiken, zoals isopropylalcohol.

Haal je gedroogde wiet uit elkaar en verwijder de stelen. We raden af om een grinder te gebruiken, want daarmee maal je de cannabis te fijn. Zorg ervoor dat je wiet goed droog is. Sommige mensen raden zelfs aan om het twintig minuten in de oven te zetten voor het ideale vochtgehalte. Daarnaast is het aanbevolen om de wiet en isopropylalcohol van tevoren 24 uur in de vriezer te doen, als je tenminste zolang kunt wachten. Op die manier kun je de trichomen efficiënter extraheren.

Zodra je alles hebt voorbereid, doe je de wiet in een glazen pot en giet je er alcohol overheen tot de cannabis volledig ondergedompeld is. Roer of schud ongeveer een minuut. Giet deze vloeistof vervolgens door een zeef in een tweede pot over. Gooi de wiet niet weg, want deze kun je nog voor verdere extractie gebruiken.

Doe het alcoholmengsel vervolgens een aantal uur in een slowcooker, bijvoorbeeld een rijstkoker. Houd de temperatuur laag, zodat het cannabisextract niet verbrandt of anderszins wordt aangetast.

Aan het eind houd je een stevig, plakkerig extract over dat bijna geen alcohol bevat. Dit kun je vervolgens toevoegen aan edibles of net als elk ander vergelijkbaar cannabisextract gebruiken.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Cannabistinctuur? Stap-Voor-Stap Handleiding

Geen rokersbenodigdheden? Geen probleem!

Geen rokersbenodigdheden? Geen probleem!

Als je voor het dilemma staat dat je wel wiet hebt, maar geen rookaccessoires, zijn er gelukkig veel manieren om toch high te worden. Sommige technieken zijn snel en andere weer wat ingewikkelder, maar ze zijn allemaal leuk. Verandering van spijs doet immers eten, dus waarom verander je je gebruiksmethode niet eens? Misschien ontdek je wel een alternatief dat voorgoed verandert hoe je van de plant geniet.

Veel plezier!

Marguerite Arnold
Marguerite Arnold
Marguerite Arnold is een Duits-Amerikaanse cannabisindustriedeskundige. Ze doet als journalist verslag van diverse ontwikkelingen in de industrie, en schrijft voor cannabismagazines als High Times. Ook heeft ze twee boeken over het onderwerp geschreven (tot dusver). Daarnaast is ze in de industrie actief als ondernemer en consultant.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken