Blog
Onderzoek: Cannabis Kan HIV Bestrijden
2 min

Onderzoek: Cannabis Kan HIV Bestrijden

2 min
Nieuws Onderzoek

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat cannabis mogelijk gebruikt kan worden als behandeling voor HIV/AIDS, door namelijk de schade aan het afweersysteem te verminderen.

Pillen met cannabis worden al enige tijd gebruikt als voorgeschreven medicijn voor mensen die lijden aan HIV. Cannabis werd voorheen voornamelijk gebruikt als eetlustopwekker om gewichtsverlies als gevolg van de ziekte te voorkomen. Nieuw onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift AIDS Research en Human Retrovirus, heeft nog meer toepassingen ontdekt – cannabis heeft namelijk een gunstige uitwerking op dieren met een HIV-infectie.

Wat is HIV?

HIV betekent Human Immunodeficiency Virus. Hoewel het erg op andere virussen lijkt die minder dodelijk zijn (zoals het verkoudheidsvirus), heeft het HIV-virus een zeer onderscheidend kenmerk. Het verschil is, dat terwijl het menselijk immuunsysteem de meeste virussen wel kan bestrijden, het niets kan doen tegen het HIV-virus. In tegenstelling tot andere virussen valt HIV direct witte bloedcellen aan (de cellen die andere infecties doden) en gebruikt deze vervolgens voor replicatie. Dit resulteert in een graduele afname en vernietiging van het immuunsysteem, waardoor mensen met HIV gevoelig worden voor andere ziekten die normaal gesproken wel bestreden hadden kunnen worden. Om alles nog erger te maken: het HIV-virus is een van de snelst evoluerende organismen die we kennen, en hierdoor is dit virus extreem moeilijk om in de hand te houden.

Wat is AIDS?

Als bij iemand die aan HIV lijdt het immuunsysteem vernietigd is, worden ze vanuit medisch oogpunt gezien mensen met het Immuno-Deficiency Syndrome, oftewel AIDS. AIDS wordt gezien als de laatste fase van de HIV-infectie die ervoor zorgt dat het immuunsysteem zo beschadigd raakt dat andere infecties levensbedreigend kunnen worden en in veel gevallen leiden tot de dood van de patiënt.

THC versterkt de cellen van het immuunsysteem

Het zojuist genoemde onderzoek heeft aangetoond dat met HIV geïnfecteerde apen die gedurende een periode van 17 maanden THC toegediend hadden gekregen, tekenen vertoonden van verminderde schade aan het immuunsysteemweefsel in de buik – een gebied waar een HIV-infectie normaal veel schade aanricht. Men ontdekte ook dat dit gunstige effect op genetisch niveau teweeg werd gebracht, en dit schiep meer duidelijkheid met betrekking tot de onbekende mechanismen die een rol spelen bij de infectie.

Een verrassend positieve uitkomst

Het huidige onderzoek werd utgevoerd om de positieve resultaten van eerdere experimenten uitgevoerd door hetzelfde team beter te onderzoeken. In 2011 ontdekte dr. Molina van de Staatsuniversiteit van Louisiana dat met HIV geïnfecteerde apen die met THC behandeld werden hogere overlevingskansen en meer immuunsysteemcellen hadden, en minder last hadden van gewichtsverlies. Het was een volkomen onverwachte en aangename uitkomst. Dr. Molina omschreef de resultaten als volgt:

“Toen we met het onderzoek begonnen, dachten we dat het de virale lading zou verhogen en dat het aantal lymfocyten veel dramatischer verlaagd zou worden, maar dat was niet wat we vonden. Het leek erop dat er sprake was van een soort van immunomodulatie, met name in het begin van de infectie. Ik denk dat het belangrijk is om de specifieke door een receptor bemiddelde gebeurtenissen die het gevolg zijn van marihuana te begrijpen. En vooral om te focussen op de CB2 receptor.”

Men heeft altijd gedacht dat de bestanddelen van marihuana het immuunsysteem afremden, daarom dacht men nooit dat cannabis een mogelijke behandeling was voor HIV-patiënten. Pas toen de marihuanamythen ontkracht werden, begonnen wetenschappers te twijfelen aan de feiten. Naarmate meer onderzoek suggereert dat het endocannabinoïdesysteem een gunstige invloed kan uitoefenen op het immuunsysteem, lijkt het alleen maar logisch dat wetenschappers die onderzoek doen naar HIV uitzoeken hoe de activering van CB1 en CB2 receptoren (de receptoren in het lichaam die geactiveerd worden door cannabis) samenwerken met de infectie. De wetenschap heeft nog maar nauwelijks het topje van de ijsberg gezien als het gaat om de ware aard van cannabis, en er worden de hele tijd nieuwe en opwindende toepassingen ontdekt!


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken