Blog
Joint aansteken
3 min

Oorzaken Voor Het Snel Of Langzaam Branden Van Je Cannabis

3 min

Wanneer brandt cannabis snel? En wat zorgt ervoor dat het langzaam brandt? Er zijn diverse verklaringen en oplossingen om die ultieme rookervaring te bereiken.

Het lijdt geen twijfel dat een lekkere, gelijkmatige rook enorm gewild is. Elke roker heeft zo zijn eigen voorkeur als het gaat om de brandsnelheid van cannabis. Laten we eens ontdekken wat de brandsnelheid van ganja beïnvloedt in joints, kommen en vaporizers.

VOCHTIGHEID VAN TOPPEN

Laten we met het meest logische beginnen. Als de cannabis te droog is, zal het snel branden. Is het vochtig, brandt het langzamer of helemaal niet.

De technieken die worden gebruikt om cannabis uit te harden, zullen bepalen hoeveel vocht er is opgeslagen in de toppen. Cannabis moet gedroogd en uitgehard worden voor consumptie: Je kan niet gewoon een verse plant oogsten en roken (zoals in veel speelfilms wel te zien is). Het water in de toppen moet verdampen om een ultiem vochtgehalte te bereiken van ongeveer 10%. Zelfs als de toppen perfect zijn uitgehard, zullen de opslag, het transport en de lokale luchtvochtigheid invloed hebben op de hoeveelheid vocht dat is opgeslagen in de toppen.

Overweeg ook waar je je cannabis mee mengt. Als je ideale, eersteklas toppen hebt, maar een enorm vochtige tabak, zal de mix veel langzamer branden, of het nu in een joint of kom is.

STRAK/LOS AANGESTAMPT

STRAK/LOS AANGESTAMPT

De luchtstroom is van doorslaggevend belang. Als een joint of kom sterk aangestampt is, zal deze langzamer branden vanwege de opeengepakte inhoud en het gebrek aan luchtstroom, die zuurstof produceert. Inhaleren zal lastig worden bij te strak opeengepakt materiaal, wat niet zal resulteren in een ultieme rookervaring. Wanneer een joint echter te los gedraaid is, zal hij ongelijk branden, uitgaan of de inhoud zal eruit vallen en brandgaatjes maken in je favoriete "Legalize It" T-shirt. Los materiaal in een kom zal weinig invloed hebben, zodat je alsnog van een lekkere rooksensatie kan genieten.

GRINDER/MET DE HAND

GRINDER/MET DE HAND

Het is belangrijk rekening te houden met hoe fijn en gelijkmatig je cannabis gemalen is. Het gebruik van een goede grinder zal een mooie, gelijkmatige mix produceren, die ook een constante verbranding garandeert. Als je je toppen met de hand verkruimelt, kunnen de stukjes ongelijk zijn en dit zal resulteren in een ongelijkmatige verbrandingssnelheid. Grote klonten kunnen lastig te verbranden zijn en de distributie is vreselijk. Als je je cannabis vermaalt of kief rookt, zorg dan voor een solide joint om te vermijden dat je stikt in ganja stof.

DE INTENSITEIT VAN HET INHALEREN

Een andere, duidelijke factor voor de snelheid van de verbranding, is de intensiteit van het inhaleren. Als je hard inhaleert, zal de joint sneller branden. Inhaleer je rustiger, zal de joint langzamer branden. Als je met een bong rookt en te zacht inhaleert, zal je soms niet eens een hit krijgen, vanwege het gebrek aan noodzakelijke aanzuiging.

EN ER WAS VUUR!

EN ER WAS VUUR!

Een joint moet je aansteken en dat is het enige; hij brandt vanzelf. Kommen daarentegen, kunnen onderhevig zijn aan verschillende methodes voor het aansteken om een optimale brandsnelheid te verkrijgen. Als je een standaard aansteker gebruikt, zal de mix in de kom langzamer branden als wanneer je een stormaansteker gebruikt (stormaanstekers worden trouwens niet aangeraden omdat de hogere temperaturen cannabinoïden kunnen verbranden). Je kan experimenteren met diverse materialen, zoals hennep lonten, heat wands, fakkels, of wat je interesse en je ganja ook maar aanwakkert. Bij het roken uit een bong, wil je ook dat het mengsel gelijkmatig in de kom brandt, voor een meer duurzame verbrandingssnelheid.

ALTERNATIEVEN VOOR TABAK

Hoewel het niet aan te raden is, zullen veel cannabis liefhebbers hun ganja graag mengen met tabak. Er zijn verschillende alternatieven om de tabak te vervangen, die ook invloed kunnen hebben op de verbrandingssnelheid van je mengsel. Als je interesse hebt, kan je ze allemaal testen.

VAPORIZEN

VAPORIZEN

Bij vaporizers werkt het allemaal net even anders en dit heeft te maken met verschillende factoren. Allereerst hangt het af van de temperatuurinstellingen: Te laag en je cannabis zal niets van haar waardevolle inhoud vrijgeven; te heet en het idee van een gezonde consumptiemethode is niet meer van toepassing. Uiteraard zullen ook het merk en de kwaliteit van de vaporizer invloed hebben op de dampkwaliteit, net als de eerder genoemde factoren, zoals de hoeveelheid vocht in de toppen, de intensiteit van het inhaleren, strakke/losse packing en de grootte van de vermalen cannabis toppen.

VLOEIPAPIER

VLOEIPAPIER

Veel fabrikanten produceren vloeipapier die verschillen in hun eigenschappen, zoals lengte, breedte, dikte, lijm/papier materiaal en toevoegingen. In tegenstelling tot wat standaard wordt aangenomen, zullen dunnere vloeitjes langzamer branden dan dikke. Rokers beweren dat natuurlijke vloei, zoals Raw Hemp vloeipapier, langzamer brandt vanwege de afwezigheid van synthetische additieven. Biologische lijm heeft de voorkeur boven synthetische lijm vanwege gezondheidsaspecten en synthetische chemicaliën kunnen er ook voor zorgen dat de joint sneller brandt. Bekijk Zamnesia's top 5 over vloeipapier.

CONCLUSIE: HET BEHEERSEN VAN DE VERBRANDINGSSNELHEID

Als de mix te langzaam brandt, probeer dan eerst dit voordat je ingewikkelde toestanden gaat uitvoeren: Rol wat losser, zorg ervoor dat de mix gelijkmatig en droog is of probeer sneller brandende vloeipapiertjes.

Als de mix te snel brandt, probeer eerst dit: Rol wat strakker, zorg voor een gelijkmatig mengsel, gebruik iets vochtiger tabak/alternatieve rookmix. En ga Winnie de Poeh achterna met een honing bedekte joint voor een ultiem avontuur.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken