Blog
Problemen Met Besmetting? Bekijk Dan De Flow Hood
2 min

Problemen Met Besmetting? Bekijk Dan De Flow Hood

2 min
Producten Shroomshop

Besmetting kan een nachtmerrie zijn voor de beginnende paddestoelenkweker, maar er is een omweg: De flow hood.

Als het gaat om het werken met paddestoel sporen, is het belangrijk dat je werkt in een steriele omgeving. Als dit ontbreekt, is het voor de beginnende paddestoelenkweker eenvoudig om per ongeluk hun project te besmetten en de hele kweek te laten falen.

Een manier om dit te voorkomen, en maximale steriliteit te verzekeren, is het bouwen van een flow hood. Dit is een kleine ruimte, die een ventilator en een HEPA filter bevat om een gebied te creëren die bijna helemaal steriel is. Hiermee verminder je het risico op een besmetting naar bijna niets.

HOE EEN FLOW HOOD WERKT

Een HEPA filter is een type luchtfilter, die tot wel 97% van de luchtdeeltjes verwijdert, groter dan 3 micro's (wat extreem klein is). Als je een ventilator hebt, die door een HEPA filter wordt geleid, en dan in een kleine, ingesloten werkruimte uitblaast, dan verzeker je dat de lucht op die locatie schoon is en vrij van verontreinigende stoffen. Daarnaast voorkom je dat andere lucht jouw richting uitkomt, omdat je de steriele lucht uitblaast over je werkruimte. De grote meerderheid van verontreinigende stoffen zweven in de lucht, dus het filteren zal echt helpen.

Airflow

EEN FLOW HOOD BOUWEN

Gelukkig is het bouwen van een flow hood een extreem gemakkelijke en vrij goedkope onderneming (afhankelijk van hoe technisch je te werk wil gaan). Het is echter wel een doe-het-zelf-project, dus je hebt wel een beetje handigheid nodig.

In feite moet je een werkstation box bouwen en een top box. Zoals de naam al suggereert, zal je in de werkstation box werken met de paddestoelen/sporen, terwijl de top box wordt gebruikt als behuizing voor de ventilator en het filter.

De werkstation box is in principe een solide gebouwde box, geplaatst op zijn zij, waardoor de opening zich aan de zijkant bevindt, zodat je er in kan werken.

De top box gaat bovenop de werkstation box. Het heeft een kleine opening aan de onderkant, die in een kleine opening past, bovenop de werkstation box, waar de HEPA filter moet worden bevestigd. De ventilator wordt in de top box geplaatst, verbonden aan de filter. Vervolgens blijft de bovenkant van deze box open, maar wordt wel voorzien van een fijn gaas, zodat stof en andere grote deeltjes er niet doorheen kunnen. Je moet achterblijven met een systeem die lucht haalt uit de top box, deze filtert en uitblaast in de werkstation box, waardoor deze vrij blijft van besmetting.

Natuurlijk zal het daadwerkelijke proces om dit te bouwen meer diepgang en moeite kosten, maar er zijn genoeg gedetailleerde instructies van andere gebruikers verkrijgbaar op het internet, waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe je zelf een flow hood bouwt.

We raden ten zeerste aan dat iedereen, die serieus is over het kweken van paddestoelen, zich verder verdiept in de zaak en zijn eigen flow hood bouwt. Het kan de bepalende factor zijn die een blunderende beginner helpt een doorgewinterde professional te worden. Succes!


Read more about
Producten Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken