Blog
Cannabis Helpt Mogelijk Bij Spierspasmen En -Krampen
2 min

Studie: Cannabis Helpt Mogelijk Bij Spierspasmen En -Krampen

2 min
Nieuws Onderzoek

Cannabis blijkt handig voor een scala aan gezondheidsaandoeningen. Onderzoek toont aan dat het een grote rol kan spelen bij het verminderen van spierspasmen en andere pijnlijke symptomen die hiermee gepaard gaan.

Cannabis krijgt internationaal steeds meer erkenning voor haar rol als multifunctioneel medicijn dat de potentie heeft om een breed scala aan aandoeningen en stoornissen te behandelen. Het kruid wordt steeds meer gebruikt als geneesmiddel, nu meer onderzoek verschijnt en de wetgeving rond cannabis zich uitbreidt. Spierspasmen, die gekenmerkt worden door ongecontroleerde spiersamentrekkingen, zijn een van de aandoeningen die met wiet blijken te kunnen worden behandeld.

WAT ZIJN SPIERSPASMEN?

Spierspasmen

Spierspasmen kunnen op verschillende momenten voorkomen; tijdens het sporten of midden in de nacht, wanneer je net lekker probeert te slapen. Deze spasmen of “krampen” vinden plaats wanneer bepaalde spieren in het lichaam verstijven en pijnlijk worden. De kuitspieren zijn een van de lichaamsdelen waarin deze spierkrampen zich het vaakst manifesteren.

Spasmen van de spieren en de pijnlijke, oncomfortabele krampen die ze veroorzaken, worden niet door iets specifieks veroorzaakt. Verschillende factoren kunnen ze opwekken, waaronder een slechte bloedsomloop, overbelaste spieren, spiervermoeidheid, dehydratatie en een gebrek aan de mineralen magnesium en kalium.

Spierkrampen en –spasmen zijn ook veelvoorkomende symptomen van bepaalde chronische aandoeningen. Denk aan multiple sclerose, hersenverlamming, het syndroom van Gilles de la Tourette en amyotrofische laterale sclerose.

Er zijn nogal wat soorten medicatie die normaal gesproken voorgeschreven worden om mensen te helpen die last hebben van frequente spierspasmen en –krampen. Sommige van deze medicijnen zijn vochtafdrijvende pillen, waardoor vloeistoffen uit het lichaam worden afgescheiden. Andere zijn statines, astmamedicatie en medicijnen die gebruikt worden ter behandeling van de ziekte van Alzheimer. Helaas gaan sommige van deze farmaceutische middelen gepaard met negatieve en schadelijke bijwerkingen. Gelukkig is er een natuurlijk, veilig en plantaardig alternatief voor de behandeling van spierspasmen: cannabis.

HOE KAN MARIHUANA HELPEN BIJ SPIERSPASMEN?

Hoe Kan Marihuana Helpen Bij Spierspasmen?

Het gebruik van cannabis voor de behandeling van spierspasmen en -krampen strekt veel verder dan anekdotische ervaringen en speculaties. Wetenschappelijk onderzoek heeft de effecten van het kruid op deze aandoening onderzocht en de resultaten lijken veelbelovend. In een wetenschappelijk paper, genaamd “Smoked cannabis for spasticity in multiple sclerosis: a randomized, placebo-controlled trial”, is de toepassing van cannabis bij deze specifieke aandoening onderzocht.

Het onderzoek bestond uit 37 deelnemers met multiple sclerose, waarvan dertig het onderzoek hebben afgerond. Het doel van het experiment was om de bepalen wat het roken van cannabis voor kortetermijneffecten heeft op de spasticiteit die geassocieerd wordt met multiple sclerose. Het placebogecontroleerde vergelijkende onderzoek deelde de subjecten op in twee groepen. De interventiegroep moest voor een periode van drie dagen eenmaal per dag cannabis roken. De subjecten in de controlegroep rookten drie dagen lang eenmaal per dag een placebosigaret.

Het onderzoek concludeerde dat bij de patiënten die cannabis hadden gerookt een verbetering te zien was in de pijn en spasticiteit. De auteurs van het paper merkten op dat er gedurende het onderzoek geen nadelige effecten van de cannabis optraden. Ze concludeerden het volgende: “Gerookte cannabis was superieur aan placebo wat betreft de vermindering van symptomen en pijn bij participanten met therapieresistente spasticiteit. Toekomstige studies zouden moeten uitwijzen of verschillende doseringen kunnen leiden tot vergelijkbare gunstige effecten met een kleinere cognitieve impact.”

DE BESTE SOORTEN TEGEN SPIERSPASMEN

Als het aankomt op het behandelen van spierspasmen, hebben sommige soorten zeker meer potentieel dan andere. Hier zijn een aantal varianten die lijken te werken.

JACK THE RIPPER AUTOFLOWERING

Jack The Ripper Autoflowering (Zambeza) Feminized

Jack The Ripper Autoflowering is een Sativa dominante soort met een hoog THC-gehalte. De psychoactieve effecten die je ervaart door deze soort te roken, zijn vrij intens. Ze bieden een aangename buzz die effectief kan zijn bij het opwekken van ontspanning en het tegengaan van spierspasmen.

PINEAPPLE KUSH

Pineapple Kush (Royal Queen Seeds) Feminized

Pineapple Kush is een hybride met een hoog THC-gehalte die meer naar de Indica kant van het spectrum neigt. Deze genetische dominantie uit zich in een kalmerende lichamelijke high die lekker hard aankomt en verlichting van spanning en stress biedt. Deze ontspannende, medicinale kwaliteit maakt Pineapple Kush tot een potentiële favoriet als het op het behandelen van spierspasmen aankomt. 

DANCE WORLD

Dance World (Royal Queen Seeds) Feminized

Dance World is een hybride met 25% Indica en 75% Sativa genen. Deze soort heeft een relatief laag THC-gehalte van rond de 12%. Het heeft echter ook een CBD-gehalte van bijna 11%. Mensen die last hebben van spierspasmen hebben aangegeven dat Dance World verlichting van symptomen kan bieden.

TRAINWRECK

Trainwreck (Humboldt Seeds) Feminized

Trainwreck is een hybride met een indrukwekkend THC-gehalte van 22%, met een zeer kleine CBD-concentratie van minder dan 1%. Deze enorme hoeveelheid THC draagt bij aan een zware high die krachtig is en schijnt te helpen bij talloze medicinale aandoeningen, inclusief lichamelijke spanning, kramp en spierpijn.

Luke Sumpter

Geschreven door: Luke Sumpter
Luke Sumpter is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken