Blog
Een Tekort Aan Stikstof: Hoe Kun Je Het Herkennen En Voorkomen?
3 min

Een Tekort Aan Stikstof: Hoe Kun Je Het Herkennen En Voorkomen?

3 min

In dit artikel onderzoeken we de belangrijke rol van stikstof in wiet en hoe je een gebrek herkent, voorkomt en behandelt. Uiteraard geven we je ook een lijst met de ideale producten voor dit doel. Zo verbeter je ongetwijfeld je kennis over stikstof en wietplanten, of je nu net begint of al veel ervaring hebt met wiet.

Het is niet ongebruikelijk dat je wietplanten tijdens hun levenscyclus enkele problemen ervaren. Sommige zijn ernstig en moeilijk te verhelpen, maar andere kun je redelijk eenvoudig aanpakken. Gelukkig valt een tekort aan stikstof over het algemeen in deze laatste categorie. In dit artikel bespreken we het belang van stikstof voor wietplanten, hoe een tekort ontstaat en vooral, wat je zelf kunt doen.

Wat is stikstof en waarom hebben planten het nodig?

Wat Is Stikstof En Waarom Hebben Planten Het Nodig?

Maar wat is stikstof precies en waarom is het zo belangrijk voor planten? Stikstof is niet alleen onmisbaar voor wiet, want alle planten hebben het nodig. Het element is een essentieel bestanddeel van chlorofyl, die nodig is voor de fotosynthese en zorgt voor een gezonde, groene kleur. Het is ook een belangrijk onderdeel van aminozuren en heeft talloze andere functies voor de groei en ontwikkeling van planten. Het belang van genoeg stikstof is dus wel duidelijk. Maar wat gebeurt er als er een tekort is?

Hoe kun je een tekort aan stikstof herkennen?

Hoe Kun Je Een Tekort Aan Stikstof Herkennen?

Vanwege de rol van stikstof in de productie van chlorofyl zijn de tekenen van een gebrek gelukkig vrij duidelijk, zelfs voor beginnende hobbykwekers. Een tekort aan stikstof zorgt ervoor dat planten hun gezonde groene kleur verliezen en geel kleuren; dit fenomeen heet chlorose. Andere symptomen zijn kleinere bladeren, vertraagde bloei en afstervende lagere takken. Uiteindelijk stopt de plant ook met groeien. Als je een of meer van deze tekenen herkent, is de kans groot dat een tekort aan stikstof de boosdoener is.

Gerelateerd artikel

Stikstoftekort In Wietplanten

Wat zijn de oorzaken van een stikstoftekort?

Wat Zijn De Oorzaken Van Een Stikstoftekort?

Hoewel de oorzaken voor de hand lijken te liggen, gaan we hier toch wat uitgebreider op in. Er kunnen namelijk meerdere factoren meespelen. Zo is een onevenwichtige pH een veelvoorkomende oorzaak. Als de pH in je aarde te laag is, kan de plant stikstof minder goed opnemen, zelfs als het wel aanwezig is. Daarnaast kan een gebrek aan microben in de bodem tot een tekort leiden, net als een slechte kationenuitwisselingscapaciteit (of CEC). Laatstgenoemde verwijst naar het vermogen van de bodem om positief geladen ionen, kationen genaamd, vast te houden. Zonder al te wetenschappelijk te doen, betekent een correcte CEC dat de wortels van je plant toegang hebben tot de ionische vormen van stikstof in de bodem. Tot slot kan een tekort aan stikstof optreden bij planten die groeien in aarde met een tekort aan voedingsstoffen.

Hoe voorkom je een tekort aan stikstof in wietplanten?

Hoe Voorkom Je Een Tekort Aan Stikstof In Wietplanten?

Het is je nu vast wel duidelijk dat een geschikt substraat essentieel is om een tekort aan stikstof te voorkomen. Als je hier goed op let, zullen je planten floreren. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om dit te doen; je kunt tijdens de hele cyclus bijvoorbeeld stikstofrijke voeding geven. Maar je kunt ook andere trucjes uithalen om je planten weer op het juiste spoor te krijgen, zoals de pH van je medium aanpassen.

Ben je echter op zoek naar een beproefde methode om een tekort aan stikstof te voorkomen? Overweeg dan Terra Grow van Plagron. Dit product bevat alles wat je kostbare planten nodig hebben om sterk en gezond te groeien. Het bevat belangrijke moleculen die de wortels direct kunnen opnemen. Zo kun je tekorten helpen voorkomen, terwijl je ook het leven in de bodem ondersteunt.

Hoe verhelp je een tekort aan stikstof?

Hoe Verhelp Je Een Tekort Aan Stikstof?

Ziet je plant er wat sneu uit en herken je de symptomen van een tekort? Dan moet je snel handelen! Maar hoe krijg je je plant weer op 100%? Je beste optie is het toedienen van voedingsstoffen en het maakt hierbij niet uit of je planten in de groei of bloei staan. Je weet inmiddels dat het gevreesde stikstoftekort op elk moment kan toeslaan als je geen preventieve maatregelen neemt.

Ook hier biedt Plagron uitkomst; deze keer gaat het om Sugar Royal. Deze waardevolle, vloeibare meststof is speciaal afgesteld op de vegetatieve fase van de plant, ondersteunt een gezond wortelstelsel en stimuleert de groei. Sugar Royal bevat een stikstofrijke formule, waarmee je je planten snel weer prachtig groen en gezond krijgt.

Zie je tekenen van een tekort bij een meer ontwikkelde plant die de oogst nadert? Maak je dan geen zorgen! Ook in dit belangrijke stadium kun je zelf nog veel doen. Geef je plant de juiste hoeveelheid Sugar Royal en wacht tot je verbetering ziet.

Hoe zit het met een teveel aan stikstof?

Hoe Zit Het Met Een Teveel Aan Stikstof?

Te veel van het goede is ook niet goed. Hoewel stikstof extreem belangrijk en gunstig is voor wiet, kun je je plant ook te veel geven, wat tot stikstofvergiftiging kan leiden. Dit kun je herkennen aan zeer donkergroene bladeren met gekrulde bladpunten en een zachte, bijna leerachtige textuur. Het verschil tussen gezonde fan leaves en bladeren met een teveel aan stikstof is dag en nacht, dus wees op je hoede.

Wat kun je zelf doen?

Soms is de oorzaak van een teveel aan stikstof vrij simpel: je hebt je plant een te grote hoeveelheid meststoffen gegeven. Lees dus vooral de gebruiksaanwijzing van de voeding en overdrijf niet met de dosis. Je kunt er ook voor kiezen om slow-release voedingsstoffen te geven om het risico op overvoeding te verkleinen. Ook moet je in de laatste weken van de bloei minder stikstof toedienen, omdat je plant in dit stadium minder nodig heeft.

Gerelateerd artikel

Hoe Los Je Een Stikstofoverschot Bij Cannabisplanten Op?

Hoe zorg je ervoor dat je planten voldoende stikstof krijgen?

Het stadium van de groei van je plant (zaailing, groei of bloei) bepaalt hoeveel stikstof je moet toedienen. Zoals vermeld, moet je de instructies op je gekozen plantenvoeding of meststoffen goed lezen om te verzekeren dat je je planten in elk stadium van hun leven voldoende geeft.

Planning, preventie & Plagron

Planning, Preventie & Plagron

Je weet nu veel meer over de oorzaken van een tekort en een teveel aan stikstof en wat je kunt doen om deze vervelende aandoeningen te voorkomen of te verhelpen. Als je de symptomen herkent, hoef je niet in paniek te raken; het betekent gelukkig ook niet het einde van je liefdevol verzorgde wietplant. Maak simpelweg de balans op, overweeg je opties en onderneem actie. Zorg ook dat je de producten van Plagron bij de hand hebt, zodat je altijd bent voorbereid op eventuele problemen met je planten.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken