Stikstof En Cannabisplanten

Stikstof is een van de primaire voedingsstoffen die je wietplanten voor een gezonde groei nodig hebben. In dit artikel kijken we naar de functies van stikstof en hoe je een stikstoftekort en -overschot kunt herkennen en behandelen.

Stikstof En Cannabisplanten

Stikstof is een van de drie primaire voedingsstoffen die planten, waaronder ook wietplanten, nodig hebben om te groeien. Als je cannabisplanten te weinig of te veel stikstof binnenkrijgen, kunnen ze last krijgen van verschillende groeiproblemen. In dit artikel kijken we naar de rol die stikstof speelt bij het kweken van wiet. Je leert ook hoe je een stikstoftekort of -vergiftiging bij wietplanten herkent, behandelt en voorkomt.

Wat is stikstof?

Wat is stikstof?

Stikstof is het element dat het meeste voorkomt in de atmosfeer. Het is bovendien overvloedig aanwezig in de grond en het water. Voor alle levende wezens is stikstof van vitaal belang. Ook bij de groei van planten speelt het een belangrijke rol, omdat het nodig is voor de productie van chlorofyl. Dit is het plantenpigment dat onmisbaar is voor de fotosynthese.

Stikstof (N) is een "primaire" macronutriënt voor wietplanten. De planten hebben het namelijk hun hele leven in overvloedige hoeveelheden nodig. Vooral tijdens de groeifase is dit het geval. Naast stikstof zijn fosfor (P) en kalium (K) twee andere primaire macronutriënten die onmisbaar zijn voor de plant. Stikstof is ook een mobiele voedingsstof. Dat betekent dat een wietplant het van oudere bladeren naar nieuwe groei kan verplaatsen als er ergens een tekort is. Dit is ook de reden waarom een stikstoftekort vaak als eerste te herkennen is aan oudere bladeren aan de onderkant.

Goede aarde voor wietplanten bevat altijd voldoende stikstof. Soms is het echter aanwezig in een vorm die niet direct beschikbaar is voor je planten. In dat geval is het belangrijk om te zorgen voor een gezond aantal microben in de aarde, die het kunnen afbreken.

Stikstoffixatie

Voordat planten stikstof kunnen opnemen, moet natuurlijke stikstof in haar moleculaire vorm eerst een proces ondergaan dat men stikstoffixatie noemt. Hierbij wordt moleculaire stikstof (N2), wat van nature voorkomt, omgezet in een vorm die voor planten beschikbaar is.

Eerst komt stikstof uit de atmosfeer door regen in de aarde en water terecht. Micro-organismen in de grond zetten het vervolgens om in ammoniak, nitrieten en nitraten. Deze stoffen kan een plant opnemen. Er zijn ook andere manieren voor "fixatie". Denk aan bliksem in de atmosfeer. Ook kan het een proces zijn dat door de mens op gang is gebracht. Denk hierbij aan de productie van stikstofrijke meststoffen.

Tip: De beschikbaarheid van stikstof is afhankelijk van de pH-waarde van de aarde, het water en de voedingsoplossing. In grond is stikstof niet beschikbaar voor planten bij een pH onder de 5,5. Bij kweek in een hydrocultuur of kokosvezel kunnen wietplanten het opnemen bij een pH-waarde tussen de 2 en 7.

Waarom hebben wietplanten stikstof nodig?

Waarom hebben wietplanten stikstof nodig?

Wietplanten hebben gedurende hun hele levenscyclus stikstof nodig, maar dit is vooral tijdens de vegetatieve fase het geval. Dit is ook de reden waarom voedingsstoffen voor dit stadium vaak meer stikstof bevatten dan voeding voor de bloeifase. Planten hebben het nodig om chlorofyl, eiwitten, aminozuren en andere belangrijke biologische verbindingen aan te maken. Je wietplant vereist het met name voor de aanmaak van stengels, bladeren en takken. Als er onvoldoende stikstof beschikbaar is, ontstaan er groeiproblemen. Uiteindelijk zullen je planten hierdoor afsterven.

Functies van stikstof

We hebben de meeste functies van stikstof al tot op zekere hoogte besproken, maar samengevat komt het neer op het volgende:

 • Essentieel voor de vegetatieve fase. Het is echter ook nodig tijdens de bloeifase, zij het in kleinere hoeveelheden.

 • Essentieel voor de fotosynthese (productie van chlorofyl).

 • Verhoogt de weerstand van planten tegen ziekten en plagen.

 • Verhoogt de vorstbestendigheid.

Behoeften tijdens de vroegste fase

Wietplanten hebben in de eerste 2-3 weken nog geen voedingsstoffen nodig. Het is beter voor de groei van de wortels en de algehele plantengezondheid als je niet te vroeg begint met het geven van voeding. Geef je planten pas voedingsstoffen als ze een hoogte van 15-20cm hebben bereikt. Als je ze voor het eerst voeding geeft, kun je ze het beste 25-50% van de aanbevolen hoeveelheid geven.

Behoeften tijdens de vegetatieve fase

Zo rond week 4 komen je wietplanten in de vegetatieve fase. Vanaf dan hebben ze veel stikstof en andere essentiële voedingsstoffen nodig. Houd je aan de aanbevolen voedingsschema's en -doseringen wanneer je je wietplanten in deze fase cannabisvoeding geeft. Weet wel dat de behoefte aan voedingsstoffen per wietsoort kan verschillen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de grootte van je planten en hoe snel en krachtig ze groeien. Een kleine autoflowering wietsoort heeft bijvoorbeeld minder stikstof nodig dan een grote, weelderig groeiende gefeminiseerde plant. Houd er ook rekening mee dat je gemakkelijk te veel kunt geven!

Behoeften tijdens de voorbloei

De voorbloei vindt plaats vlak voordat je wietplanten in bloei gaan. Gedurende 1-2 weken ondergaan je planten hierbij krachtige vegetatieve groei. Sommige wietplanten worden wel 2-3x groter dan hun oorspronkelijke formaat. Om deze krachtige groei mogelijk te maken, moet je je planten relatief veel voedingsstoffen geven. Ze hebben daarbij met name behoefte aan stikstof. De voedingsschema's van commerciële voedingsstoffen voor wietplanten houden hier meestal wel rekening mee. Voorkom dat je te vroeg overschakelt op voeding voor de bloeifase. De vegetatieve groei moet eerst volledig tot stilstand zijn gekomen.

Behoeften tijdens de bloei

Je wietplanten zijn officieel in de bloeifase wanneer de voorbloei is begonnen en de vegetatieve groei tot stilstand is gekomen. Vanaf dit moment ontwikkelen je planten niet veel "groen" meer. Ze richten zich in plaats daarvan op de ontwikkeling van toppen. De planten hebben nu minder stikstof nodig, maar willen wel meer fosfor en kalium. Ook hier houdt goede commerciële bloeivoeding rekening mee, als het goed is.

Tip: Voeding voor wietplanten is vaak in twee varianten verkrijgbaar: voeding voor de vegetatieve fase en voeding voor de bloeifase. Elke variant biedt de juiste verhouding voedingsstoffen voor je planten. Dit betekent dat de versie voor de groeifase rijk is aan stikstof (N) en die voor de bloeifase juist minder stikstof en meer fosfor (P) en kalium (K) bevat.

Stikstof in kunst- versus biologische mest

Stikstof in kunst- versus biologische mest

Voedingsstoffen voor wietplanten kun je op minerale (chemische) basis of biologische basis verkrijgen. Minerale nutriënten (hieronder vallen de meeste soorten voeding voor cannabisplanten in aarde) leveren stoffen rechtstreeks aan de planten en meestal in een vorm die gemakkelijk op te nemen is.

Bij een biologische meststof voed je niet zozeer de planten, maar creëer je een geschikte omgeving voor nuttige micro-organismen in de aarde. Deze voeden zich met organisch materiaal, zoals compost. Dit zetten ze vervolgens om in voedingsstoffen voor de planten. Commerciële (minerale) voeding bevat vaak stikstof in de vorm van ammonium of nitraat of beide. Als kweker heb je echter ook veel keuze qua biologische meststoffen.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Zelf Biologische Cannabis?

Goede biologische bronnen van stikstof zijn onder andere:

 • Mest, zoals kippenmest.

 • Compost en ander organisch materiaal, zoals gemaaid gras of luzernekorrels.

 • Koffiedik.

 • Planten met peulvruchten als bonen en erwten in de buurt van je wietplanten. Peulvruchten zetten atmosferisch stikstofgas om in een biologisch beschikbare vorm. Dit maakt ze tot goede gezelschapsplanten voor je wietplanten.

Stikstoftekort

Een stikstoftekort komt bij wietplanten relatief veel voor. De kans op een tekort is van nature groter bij planten die snel en krachtig groeien. De behoefte aan voedingsstoffen en dus ook de kans op een tekort (of vergiftiging) hangt tevens af van de soort. Niet alle soorten hebben namelijk dezelfde behoefte aan stikstof.

Wat zijn de oorzaken van een stikstoftekort?

Wat zijn de oorzaken van een stikstoftekort?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een stikstoftekort. Dit zijn de meest voorkomende bij het kweken van wiet:

 • De pH in de wortelzone is te laag. Dit is het geval als de pH-waarde lager is dan 5,5 bij kweek in aarde. Een te lage pH veroorzaakt een stikstofblokkade. Dit houdt in dat de plant geen toegang heeft tot stikstof, terwijl het wel in de aarde aanwezig is.

 • In de wortelzonde hebben zich hoge concentraties zink en mangaan gevormd.

 • Onvoldoende stikstof in de aarde.

 • Koude temperaturen in de kweekomgeving.

 • Stilstaand vocht in het groeimedium (door slechte drainage).

 • Beschadigde of zieke wortels door wortelrot, schimmel of ongedierte.

 • Bij hydrocultuur: te veel licht, wat leidt tot algen. Deze breken vervolgens stikstof af.

 • Hoge concentraties calcium, kalium of ammoniak. Dit is vaak het gevolg van te veel kalk in het leidingwater of van het gebruik van kalkrijke kleigrond.

 • Stress bij de planten door te hoge temperaturen of te veel licht.

 • Slechte ventilatie in de kweekruimte.

 • Overvoeding. Een overschot aan andere voedingsstoffen kan stikstof "blokkeren".

Gerelateerd artikel

Voedingsblokkade Bij Wietkweek: Wat Is Het En Hoe Los Je Het Op?

Hoe herken je een stikstoftekort?

Gelukkig kun je een stikstoftekort relatief gemakkelijk herkennen. Een tekort komt echter zelden op zichzelf voor. Je planten kunnen namelijk ook tekenen van andere tekorten vertonen. Dit zijn de meest voorkomende signalen van een stikstoftekort:

Vroeg stadium:

 • De oude onderste bladeren op je plant worden geleidelijk geel van kleur. De verkleuring begint bij de uiteinden en verspreidt zich vervolgens naar de binnenkant.
 • Langzame of vertraagde groei.
 • Zwakke planten die vatbaar zijn voor ziekten en plagen.

Later stadium:

 • Gele bladeren vallen af.
 • De plant heeft een algehele slechte gezondheid.
 • Minder en kleinere toppen, waardoor de oogst lager uitvalt.

Tip: Worden alleen de onderste fan leaves geel en zijn er geen andere tekenen van problemen bij de nieuwe groei aan de bovenkant? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een stikstoftekort.

Weet dat gele bladeren aan de onderkant door een tekort aan stikstof vaak voorkomen, met name tijdens de bloei. Maak je echter niet te veel zorgen als er sprake is van een paar gele blaadjes aan het eind van de bloeifase, zo twee weken voor de oogst. Vergeet niet dat je wiettoppen kweekt en geen bladeren. Een stikstoftekort is een veel groter probleem tijdens de groeifase.

Hoe behandel je een stikstoftekort?

Hoe behandel je een stikstoftekort?

Hoe je het stikstoftekort behandelt, hangt af van je kweekmethode en het gebruikte medium, zoals aarde, kokosvezel, hydro, enz.

 • In aarde

  Als je je planten in aarde kweekt en onvoldoende stikstof in de voeding de reden voor het tekort is, verhoog dan de hoeveelheid voedingsstoffen of voeg een stikstofrijke meststof toe bij het voeden. Als snelle noodoplossing kun je je wietplanten via bladvoeding van stikstof voorzien. Vaak wordt een stikstoftekort echter niet direct veroorzaakt door de kweker, maar door problemen met de pH-waarde. Deze ontstaan door overbewatering en wortelproblemen. Dit kan voortspruiten uit mineralen die zich in de loop der tijd in de aarde hebben opgehoopt. Hierdoor daalt de pH-waarde.

  Als problemen met de pH de oorzaak zijn, pas dan de pH-waarde van je voeding en water aan. De optimale pH voor kweek in aarde is 6,5-7. Als de grond te zuur is en zorgt voor een blokkade (<5,5pH), spoel dan het medium met water met de juiste pH-waarde. Na het spoelen met een hoeveelheid water die gelijk is aan 2-3x de potinhoud, geef je je planten voedingsstoffen volgens de aanbevolen dosering en met de juiste pH.

 • In een hydrocultuur/kokosvezel

  Als je je planten in een hydrocultuur kweekt, controleer dan de EC/ppm van je reservoir. Wanneer deze waarde te laag is (<150ppm), verhoog dan de voedingsstoffen tot een optimaler niveau. Als snel hulpmiddel kun je je wietplanten besproeien met een beetje stikstofrijke voeding. Wanneer je je planten in kokosvezel kweekt, controleer dan de hoeveelheid voeding die je hebt verstrekt met een plaatselijke bodemtest. Op basis van wat je daarvan te weten komt, verhoog je de hoeveelheid voedingsstoffen tot een geschikter niveau.

Stikstofvergiftiging

Stikstofvergiftiging

Vergeleken met andere voedingsoverschotten komt een stikstofoverschot (vergiftiging) relatief vaak voor bij het kweken van wiet. Dit doordat de meeste voeding en commerciële grondmengsels veel stikstof bevatten.

Een ophoping van voeding, wat kan leiden tot een stikstofvergiftiging, kan ontstaan als je je planten in voorbemeste aarde kweekt. Vaak bevat dergelijke grond al voedingsstoffen voor 3-4 weken. Als je je planten dan vroegtijdig voeding geeft, krijgen ze te veel nutriënten. Met name kleinere planten, zoals autoflowers, zijn om deze reden vatbaar voor overvoeding. Ook kan het geven van verkeerde voedingsstoffen leiden tot een stikstofoverschot. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je je planten meststoffen geeft die voor een andere groeifase zijn bedoeld.

Hoe herken je een stikstofvergiftiging?

Hoe herken je een stikstofvergiftiging?

Een stikstofoverschot bij het kweken van wiet kenmerkt zich door het volgende:

 • Bladeren worden donkergroen van kleur.
 • Vertraagde bloei.
 • Zwakke stengels.
 • Blad ziet er zwak uit, bladeren hangen naar beneden.
 • De planten hebben een slechte weerstand tegen ziekten en plagen.
 • Het eindproduct heeft een grasachtige smaak.

Hoe behandel je een stikstofvergiftiging?

Net als bij een stikstoftekort, hangt de behandeling van een stikstofvergiftiging van je kweekmethode af:

 • In aarde

  De eerste stap is het verwijderen van de opgehoopte voedingsstoffen in de aarde. Spoel de planten hiervoor met pH-gebalanceerd water (3x de inhoud van de pot). Controleer na het doorspoelen de pH-waarde bij de wortelzone. Herhaal deze stap als dat nodig is, totdat de pH optimaal is (6-7). Geef vervolgens voedingsstoffen in een lage dosering. Verhoog deze geleidelijk tot aan de aanbevolen hoeveelheid.

 • In een hydrocultuur/kokosvezel

  Verwijder de opgehoopte voedingsstoffen door het medium te spoelen met pH-gebalanceerd water. Als je in een hydrocultuur kweekt, moet je het water in het reservoir verdunnen of verversen. Geef daarna je planten voeding op 50% van de normale EC-waarde. Verhoog dit geleidelijk.

Hoe voorkom je een stikstofvergiftiging?

Hoe voorkom je een stikstofvergiftiging?

Er zijn verschillende dingen die je in de gaten moet houden als je een stikstofvergiftiging wilt voorkomen. Zo moet je letten op de voedingswaarde, de pH-waarde, de aarde en het soort wiet dat je kweekt.

 • In aarde

  Geef je planten voeding volgens de aanbevolen hoeveelheid. Wanneer je met voorbemeste grond werkt, geef ze de eerste drie weken dan geen voeding. Zo kunnen ze de reeds beschikbare voedingsstoffen opnemen.

  Houd er bij het kweken van autoflowers rekening mee dat ze door hun kleinere formaat minder voedingsstoffen vereisen dan gefeminiseerde planten. Geef ze 50% of 25% van de aanbevolen hoeveelheid. Je hoeft deze dosering niet te verhogen als je planten gezond blijven.

Gerelateerd artikel

Hebben Autoflowers Voedingsstoffen Nodig?

 • In een hydrocultuur/kokosvezel

  Het groeimedium speelt in deze context geen rol bij kweek in een hydrocultuur of op kokosvezel. Je voorziet je planten namelijk zelf van alle voedingsstoffen. Het gaat er dus vooral om dat je de nutriënten op een optimaal niveau houdt. Houd de EC/ppm en pH in de gaten en zorg ervoor dat deze waarden op het aanbevolen niveau blijven. Als je twijfelt over de voedingsdosis, geef dan de minimale hoeveelheid van wat jij denkt dat nodig is. Op deze manier kun je voorkomen dat je je planten overvoedt. Geef autoflowering wietsoorten minder voeding. Deze hebben immers een lagere voedingsbehoefte.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.