Blog
Kun Je Een Tolerantie Voor Magic Mushrooms Ontwikkelen?
4 min

Kun Je Een Tolerantie Voor Magic Mushrooms Ontwikkelen?

4 min

Wist je dat het mogelijk is een tolerantie voor magic mushrooms te ontwikkelen? Gelukkig duurt dat nooit lang, en kun je na een korte pauze alweer trippen. Ontdek hier meer over de oorzaak van zo'n tolerantie, hoelang je moet wachten voor je weer kunt trippen, de impact van microdosing en meer!

Herinner je je de eerste keer dat je magic mushrooms gebruikte nog? De planning, het voorbereiden van de omgeving voor je trip en natuurlijk het delen van je ervaring met je beste vrienden. Wat een ongeëvenaarde belevenis! Natuurlijk zal de kennismaking met psychedelica per persoon wat verschillen, maar die eerste trip voelde waarschijnlijk uitgesproken en inzichtelijk.

Wist je echter dat je na verloop van tijd, en bij herhaaldelijk gebruik, een tolerantie voor magic mushrooms kunt opbouwen? En dat dit vervolgens impact heeft op de sterkte van je trip? In dit artikel bespreken we alles wat je over tolerantie voor psilocybine moet weten. Ontdek wat het is en wat je kunt doen om keer op keer een lonende ervaring te verzekeren.

Waarom bouwt je lichaam een tolerantie voor paddo's op?

Waarom bouwt je lichaam een tolerantie voor paddo's op?

Maar waarom ontwikkelt je lichaam eigenlijk een tolerantie voor paddenstoelen met psilocybine? Nou, psilocybine wordt in je spijsverteringsstelsel in de sterk psychoactieve verbinding psilocine omgezet. Deze stof gaat vervolgens een interactie met de serotoninereceptoren van je lichaam aan. Deze receptoren zitten in hersengebieden die onder andere verantwoordelijk zijn voor het regelen van cognitieve functies, de stemming en waarneming. Bij herhaaldelijk paddogebruik worden deze receptoren, vooral de 5HT2A receptoren, na verloop van tijd 'neerwaarts gereguleerd'. Hierdoor wordt je lichaam minder gevoelig voor het effect van psilocine (“Psilocybin”, 2016).

Dit leidt er mogelijk toe dat je de dosis verhoogt in de hoop een vergelijkbare trip als de vorige te bereiken. Het gevolg is echter een matige of juist te intense ervaring, omdat je onbewust onder- of overcompenseert.

Gerelateerd artikel

Psilocybine VS. Psilocine: De Verschillen

Afhankelijkheid versus tolerantie

Magic mushrooms vallen niet in de klasse 'drugs die vaak misbruikt worden'. Toch moeten we hier wel even het onderscheid tussen 'afhankelijkheid' en 'tolerantie' maken. Tolerantie heeft, in deze context, te maken met de verminderde effectiviteit die bij regelmatig, herhaaldelijk psilocybine-gebruik optreedt. Afhankelijkheid heeft daarentegen meer te maken met de fysieke conditie en de bijwerkingen van stoppen met een middel. Lichamelijke afhankelijkheid is dan ook onlosmakelijk verbonden met ontwenning en ontwenningssymptomen. Bovendien wijst tolerantie niet noodzakelijkerwijs op een afhankelijkheid of verslaving.

Zoals vermeld, worden magic mushrooms over het algemeen als niet verslavend beschouwd. Het gebruik is vooral 'episodisch' en 'experimenteel' ("Psilocybin", 2016).

Hoelang duurt de tolerantie voor magic mushrooms?

Hoelang duurt de tolerantie voor magic mushrooms?

Als je een tolerantie voor magic mushrooms hebt ontwikkeld, houdt dat gelukkig niet lang aan. Je serotoninereceptoren keren binnen een week of twee alweer terug naar hun basisniveau. Daarna kun je weer de volledige effecten van je aanbevolen dosering ervaren.

Het is zeker mogelijk om in deze periode psilocybine paddenstoelen te gebruiken. Maar het effect van je dosering zal afnemen als de gebruiksfrequentie toeneemt. Als je dezelfde trip-intensiteit wilt ervaren, zul je de dosis moeten verhogen en soms moet deze echt veel hoger zijn. Om deze reden is het verstandiger om twee volle weken te wachten voordat je opnieuw op psilocybine probeert te trippen. Op deze manier gaat je voorraad shrooms langer mee en riskeer je geen onplezierige, overweldigende trip.

Tolerantie voor magic mushrooms berekenen

Als je binnen die twee weken toch op magic mushrooms wilt trippen, hoe moet je dan precies je dosering berekenen? Je weet inmiddels dat je een te intense trip kunt ervaren als je je dosis aan het toeval overlaat.

Maar gelukkig bestaan er online tolerantie-calculators waarmee je een schatting van de meest geschikte hoeveelheid kunt krijgen. Voer simpelweg je laatste dosis, de gewenste hoeveelheid en het aantal dagen sinds je laatste gebruik in. De calculator geeft je dan een schatting van de dosering die ongeveer dezelfde effecten opwekt als de vorige. Hierbij wordt rekening gehouden met de tolerantie die je in deze tijd hebt opgebouwd.

Magic mushrooms en kruistolerantie

Magic mushrooms en kruistolerantie

Wat betreft een tolerantie voor psilocybine, zijn niet uitsluitend magic mushrooms van belang. In feite kan elke serotonerge stof (een stof die serotoninereceptoren activeert) een rol spelen. En toevallig zijn de meeste 'klassieke' psychedelische drugs serotonerge stoffen.

LSD heeft bijvoorbeeld een soortgelijke interactie met serotoninereceptoren als psilocybine. Het gebruik hiervan kan dan ook onbedoeld tot een tolerantie leiden, zelfs al heb je op dat moment geen paddo's gebruikt. Als je dus LSD hebt genomen, zal de effectiviteit van psilocybine daarna standaard minder zijn.

Als het om de duur van deze zogeheten 'kruistolerantie' gaat, zijn dezelfde regels van toepassing: je receptoren keren terug naar het basisniveau als je ongeveer twee weken lang alle serotonerge stoffen vermijdt.

Paddoshop

Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.

View category

Microdosing om de tolerantie voor paddo's te overwinnen

Microdosing om de tolerantie voor paddo's te overwinnen

Sommige trippers zijn op eigen houtje begonnen met het microdoseren van psilocybine om hun tolerantie te beheersen, met gemengde resultaten. Met microdosing gebruik je meerdere malen per week een heel kleine dosis. Dit houd je dan enkele weken vol. Deze hoeveelheid zal geen trip opwekken, maar de bijna constante aanwezigheid van psilocybine in je lichaam kan wel een hoger basisniveau veroorzaken. Dit kan er vervolgens toe leiden dat je de dosering mettertijd moet verhogen. De meeste protocollen voor microdosing, zoals die van James Fadiman en Paul Stamets, bevelen echter een 'reset-periode' aan van twee tot vier weken na het voltooien van een cyclus om dit probleem te vermijden.

Gerelateerd artikel

Wat Is De 'Microdosing Stack' Van Paul Stamets?

Ook zijn er andere factoren waar je rekening mee moet houden. Denk aan je genen, gewicht en leeftijd. Hoe dan ook, het is onduidelijk of je met microdosing het probleem van het opbouwen van een tolerantie vermijdt. Zo bleek uit onderzoek, uitgevoerd in 2018 (Johnstad), dat sommige deelnemers een tolerantie opbouwden bij microdosing, terwijl anderen dat niet deden.

Dat gezegd hebbende, hoef je niet ver te zoeken om verhalen te vinden van voorstanders van microdosing, bijvoorbeeld op online fora. Toch is er meer concreet bewijs nodig om meer over de impact van microdoseren op het opbouwen van een tolerantie voor magic mushrooms te kunnen zeggen.

Een trip-pauze inlassen om je tolerantie te resetten

Een trip-pauze inlassen om je tolerantie te resetten

Je snapt inmiddels vast wel dat het inlassen van een pauze van twee weken de beste manier is om je tolerantie te resetten. Zoals de uitdrukking luidt, bestaat er ook 'te veel van het goede'. Het valt niet te ontkennen dat het gebruik van magic mushrooms en andere hallucinogene drugs een ongelooflijk bijzondere ervaring kan opleveren. Maar de tijd nemen om je serotoninesysteem te resetten, is een goede zaak en dat geldt niet alleen voor je lichaam. Deze reset geeft je namelijk ook de tijd om daadwerkelijk op je trip te reflecteren. Veel gebruikers voelen zich 'gerevitaliseerd' na een psychedelische ervaring, en het is belangrijk om dat hernieuwde enthousiasme voor het leven te waarderen en toe te passen, in plaats van onmiddellijk te proberen zoiets opnieuw te beleven.

En, zoals vermeld, kan het verhogen van de dosering in deze periode meer nadelen dan voordelen hebben. Een te lage dosis leidt vaak tot een verminderde impact, maar een teveel kan juist te intens zijn, om van de verspilling nog maar te zwijgen. Houd je ritueel van trippen op magic mushrooms dus liever speciaal. Je weet vast wel dat paddo's geen partydrugs zijn en ook niet iets om overdadig te gebruiken. Kortom, behandel je psychedelische stoffen met respect, dan komt het vast goed.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken