Blog
Zijn Paddo's Verslavend?
3 min

Zijn Paddo's Verslavend?

3 min

Vraag je je af waarom je niet dagelijks op paddo's kunt trippen? Lees door en ontdek wat de eeuwenlange gebruiksgeschiedenis ervan ons over shrooms en verslavingen leert.

Wat komt er als eerste in je op als je aan paddo's denkt? Meestal denken mensen aan surrealistische visuals, een verstoord gevoel van tijd en soms een levensbevestigende ervaring. Zelden hoor je iemand praten over verslavingen met betrekking tot deze magische schimmels.

Zijn paddo's verslavend?

Zijn paddo's verslavend?

Met bovenstaande beweren we echter niet dat paddo's onschadelijk of niet verslavend zijn. Het is absoluut mogelijk verslaafd te raken aan welk middel dan ook, ongeacht het effect. Google maar eens 'vreemde verslavingen' voor een enorme hoeveelheid informatie. Maar wat we tot dusver wel hebben ontdekt, is dat paddo's niet lichamelijk verslavend zijn. Dit geldt wel voor de meeste conventionele drugs. Voordat we gaan uitleggen waarom, eerst iets over de basisbeginselen van een verslaving.

Waardoor zijn sommige drugs verslavend?

Een verslaving is een verlangen om een product, middel of activiteit te blijven gebruiken of ondernemen, ongeacht de consequenties. We kunnen verslavingen daarbij onderverdelen in twee categorieën: lichamelijk of psychisch. Bij een lichamelijke verslaving is het lichaam zodanig van een middel afhankelijk geworden dat het niet meer zonder kan functioneren. Helaas leidt herhaaldelijk gebruik daarbij tot veranderingen op biologisch niveau.

Een psychische verslaving is anders. Je bent daarbij niet verslaafd aan een (chemische) stof, maar aan het opgewekte gevoel dat deze biedt. Beide vormen van verslaving zijn even verwoestend. Toch leidt vooral een lichamelijke verslaving tot herhaaldelijk gebruik van een drug. Het voortdurende gebruik zorgt er daarbij voor dat het lichaam niet meer zonder kan.

Kort gezegd: nee, paddo's zijn niet verslavend

Ons lichaam heeft een briljante manier bedacht om de chemische veranderingen na het gebruik van paddo's onder controle te houden. Zo raakt het niet afhankelijk van de door psilocybine (het actieve ingrediënt) opgewekte effecten, maar begint het deze te blokkeren! Als je weleens herhaaldelijk paddo's hebt gebruikt, weet je vast wel dat je bij de tweede of derde poging nauwelijks of geen effect merkt. Je kunt dan op zoveel shrooms kauwen als je wilt, maar je lichaam gaat niet trippen.

We kunnen een lichamelijke verslaving dus uitsluiten, maar het is wel mogelijk om psychisch verslaafd te raken aan paddo's. Dankzij de entheogene eigenschappen van shrooms zijn ze erg gewild. En voor sommigen is die ervaring te prettig om op te geven.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Entheogenen?

Gewenste effecten van paddo's

Gewenste effecten van paddo's

Omdat er een kans bestaat op psychische afhankelijkheid, is het belangrijk te weten welke effecten onze mystieke paddo-vriendjes hebben. Een positieve, goed-geïnformeerde psychedelische ervaring is een van de beste manieren om van paddo's te genieten, zonder afhankelijk te worden.

Mogelijke effecten van paddo's zijn:

  • Versterkte emoties
  • Verbeterd sociaal gedrag en empathie
  • Cognitieve euforie (een duur woord voor geluk)
  • Verbinding van gedachten
  • Stimulatie van de creativiteit

Gerelateerd artikel

5 Verrassende Voordelen Van Paddo's

Bovenstaande lijst is slechts een greep uit de mogelijke effecten. Het is dan ook niet verrassend dat mensen shrooms vereren vanwege de spirituele verlichting en aanmoediging van een zorgeloos bestaan die ze bieden. Met het chaotische leven van tegenwoordig kunnen we waarschijnlijk allemaal wel wat hulp van de paddo gebruiken!

Psychische verslaving

Psychische verslaving aan paddo's

Zoals hierboven beschreven, kun je aan bijna alles verslaafd raken. Van het eten van toiletrollen tot het ruiken aan poppenhoofden (ja, dit zijn echte verslavingen), het gevoel van de activiteit jaagt een emotionele reactie aan die we willen blijven ervaren. Een psychische verslaving gaat over het verlangen om je op een bepaalde manier te voelen. En die sensatie wordt veroorzaakt door een activiteit of bepaald middel. Maar wetenschappers weten niet precies waarom sommige mensen wel verslaafd raken aan een bepaald object of activiteit, terwijl anderen dat niet doen.

Symptomen van een psychische verslaving

De symptomen van een psychische verslaving lijken redelijk unaniem te zijn. Herken je de kenmerken of gevoelens uit onderstaande lijst? Dan is het misschien tijd om je relatie met een bepaald middel of activiteit eens onder de loep te nemen.

  • Verlies van de eetlust
  • Intens verlangen (naar een bepaald middel of activiteit)
  • Rusteloosheid of slapeloosheid (wanneer een middel of activiteit niet beschikbaar is)
  • Stemmingswisselingen
  • Van streek raken bij de gedachte het zonder een bepaald middel of activiteit te moeten doen

Hoe behandel je psychische afhankelijkheid?

Het goede nieuws is dat psychische afhankelijkheid meestal gemakkelijker te behandelen is dan de lichamelijke tegenhanger. Je kunt daarbij proberen je afhankelijkheid puur op wilskracht te doorbreken, maar er zijn ook andere initiatieven en hulpmiddelen om je te ondersteunen. Dit varieert van gedragstherapie tot counseling en detox- en rehabilitatieprogramma's. Er zijn ook veel groepen en fora online, dus je staat er niet alleen voor.

Ontwenningsverschijnselen door paddo's

Ontwenningsverschijnselen door paddo's

Gelukkig lijkt er nauwelijks bewijs te bestaan dat paddo's ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Zware gebruikers herleven mogelijk wel delen van een trip via flashbacks, maar deze zijn waarschijnlijk eerder het gevolg van externe problemen dan de shrooms zelf. Kortom, als je stopt met het gebruik van paddo's, zul je geen onbeheersbare of oncontroleerbare drang voelen om te trippen.

Moet je je zorgen maken over het gebruik van paddo's?

Gerelateerd artikel

Magic Mushrooms Zijn De Veiligste Drugs

Nu de hamvraag: moet je je zorgen maken over het gebruik van paddo's? Eerlijk gezegd, kunnen we niet stellen dat er helemaal geen mogelijke nadelen of ongewenste bijwerkingen zijn. Maar aangezien je er niet lichamelijk aan verslaafd kunt raken, werkt een 'alles met mate-aanpak' prima om de spirituele verlichting te ervaren, zonder afhankelijk te worden.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken