Blog
Paddo's Versus LSD: Wat Is Het Verschil?
8 min

Paddo's Versus LSD: Wat Is Het Verschil?

8 min

Als je genoeg LSD of paddo's neemt, zul je de uren erna een intense trip beleven. De specifieke drug die je inneemt, heeft echter invloed op verschillende belangrijke aspecten van de ervaring, waaronder de duur, de mentale en fysieke sensaties en de aard van de visuals.

Als je wat LSD of een paar paddo's hebt gekocht, is één ding zeker: neem een dosering die hoog genoeg is, wacht tot de actieve bestanddelen werken en je geniet van een levendige, geestverruimende en eye-opening trip. Maar hoewel ze dezelfde algemene ervaring bieden, zijn er ook een paar belangrijke verschillen. Denk hierbij aan de hoeveelheid die je moet nemen, de sensaties die je zult ervaren en de duur van de trip.

Met dit alles in gedachten hebben we deze gids opgesteld zodat je meer inzicht krijgt in de exacte verschillen tussen LSD en paddo's.

Paddo's vergeleken met LSD: alles wat je moet weten

We hadden nu kunnen beginnen met een verhaal over hoe deze middelen zijn ontdekt of populair zijn geworden, maar het is veel beter om direct in te gaan op LSD (ook bekend als acid) en paddo's. We zullen de verschillen tussen de trips ook bespreken, maar voordat we dit doen, eerst wat feiten.

Wat zijn paddo's (psilocybine)?

Wat Zijn Paddo's (Psilocybine)?

Veel paddenstoelen smaken misschien magisch, maar wat onderscheidt een 'paddo' nu van zijn niet-psychedelische soortgenoten?

Het verschil zit hem in een bepaalde chemische stof. Deze stof staat bekend als psilocybine en komt in verschillende soorten in het paddenstoelenrijk voor. Het werkt in op de serotoninereceptoren van onze hersenen, maar hoe dit precies plaatsvindt, is niet bekend.

Hoeveel soorten paddo's zijn er?

Maar hoeveel soorten paddo's zijn er eigenlijk? Hoewel veel mensen denken dat het maar één soort is, hebben wetenschappers meer dan tweehonderd verschillende typen gevonden die psilocybine bevatten. Meer dan honderd zijn zelfs naar deze stof vernoemd en vallen onder het geslacht Psilocybe. Twee van de populairste soorten in dit geslacht zijn Psilocybe cubensis en Psilocybe mexicana.

Net als bij pepers en hun capsaïcine-gehalte, hebben verschillende soorten paddo's ook diverse psilocybine-niveaus. Sommige bevatten bijvoorbeeld slechts gemiddelde hoeveelheden, terwijl er in andere aanzienlijk meer zit.

Dit betekent niet dat je zomaar een willekeurige paddenstoel kunt plukken die krachtig lijkt. Zoals je misschien wel weet, zijn er duizelingwekkend veel verschillende paddenstoelen in de natuur. En de meeste hebben geen psychotroop effect of zijn juist extreem giftig.

Gerelateerd artikel

De Jacht Op Paddo's: Een Veldgids

Gelukkig is het tegenwoordig niet meer heel moeilijk om de juiste paddo's te vinden. Dankzij zowel wetenschappers als enthousiastelingen zijn er gedetailleerde analyses te vinden die je kunnen helpen om shrooms te identificeren.

Wat is LSD (Lysergic Acid Diethylamide)?

Wat Is LSD (Lysergic Acid Diethylamide)?

Psilocybine is een hallucinogeen uit de natuur en wordt al duizenden jaren gebruikt. LSD (Lysergic Acid Diethylamide) is echter een in het laboratorium gemaakte drug die pas in 1943 werd ontdekt. Het werd voor het eerst in Europa gebruikt in de jaren vijftig als een mogelijke vorm van psychotherapie. Daarnaast heeft de CIA het rond die tijd ook bij hersenspoel-experimenten gebruikt. Vanaf de jaren zestig gebruiken mensen over de hele wereld het echter recreatief.

Net als bij paddo's weten we dat LSD functioneert door met serotoninereceptoren te communiceren. Ook hier hebben we echter nog geen inzicht in de precieze mechanismen hierachter. LSD werkt daarnaast in op dopaminereceptoren in ons lichaam. Dit is uniek vergeleken met veel andere psychedelica, die alleen op serotonine inwerken.

Interessant genoeg heeft het ook geen kleur en geur, terwijl het behoorlijk geconcentreerd is, en het bestaat voornamelijk in vloeibare vorm. Dit is de reden waarom het vaak op kleine, kleurrijke stukjes papier of 'blotters' wordt gedruppeld, waarna het wordt verkocht. Het kan ook als geltablet worden ingenomen, dat uit een mengsel van LSD en gelatine bestaat.

Gerelateerd artikel

LSD 101: Een Overzicht

LSD versus paddo's doseren

Bij het maken van een onderscheid tussen deze twee drugs, beginnen we met de dosering. Als je met paddo's het gewicht van een dosering LSD zou nemen, is de kans groot dat je niets voelt. Probeer je echter het omgekeerde, dan ervaar je waarschijnlijk een heftigere trip dan je wilt.

Laten we, rekening houdend met deze mogelijke risico's, eens kijken hoe een lage, gemiddelde en hoge dosering eruitziet als je de één of de ander gebruikt.

Paddo's

Doseren Van Paddo's

Omdat je niet de exacte hoeveelheid psilocybine, maar de paddo's zelf afweegt, kom je bij het doseren in een interessante situatie terecht.

Aan de ene kant is het gemakkelijker om paddo's af te meten, omdat je met grammen te maken hebt. Shrooms zelf zijn groot genoeg om gemakkelijk te wegen en als je een klein beetje meer neemt, is dat niet zo'n probleem. Aan de andere kant, aangezien verschillende soorten paddo's diverse psilocybine-gehaltes hebben, is het ook moeilijk om precies te bepalen hoeveel psilocybine er in een dosering zit.

Maar gelukkig variëren de hoeveelheden in paddo's niet heel veel. Over het algemeen kun je dus prima je dosering bepalen op basis van het gewicht van de paddo zelf.

Er komt echter wel iets meer bij kijken. Je ideale dosis is namelijk ook afhankelijk van factoren als je lichaamsgewicht, de soort paddo en of de paddo's vers of gedroogd zijn. Verder is de gewenste intensiteit van de trip een bepalende factor. Dat lijkt misschien veel om rekening mee te houden, maar je bent bij ons aan het juiste adres! Met onze doseringscalculator kun je op basis van al deze factoren met slechts een paar muisklikken je exacte dosis berekenen.

Paddo DoseringscalculatorBereken

Als je ongeveer 100 kilo weegt, droge paddo's hebt en een standaarddosis wilt nemen, begin dan met ongeveer 3 gram. Wanneer je even zwaar bent en een hoge dosis verse magic truffels wilt nemen, heb je circa 22 gram nodig. Als je het echter rustig aan wilt doen, zou zo'n 9,4 gram van dergelijke truffels voldoende moeten zijn. Zoals je kunt zien, kan de dosis afhankelijk van deze variabelen nogal variëren.

LSD

Doseren Van LSD

Met LSD kun je te maken hebben met doses die in bepaalde opzichten nauwkeurig zijn en in andere juist vaag. Over het algemeen is de standaardhoeveelheid op één tab acid 50 tot 150 microgram, meestal 100. Dit is ook de ideale startdosering voor trippers met een gemiddeld gewicht en gemiddelde lengte. Maar één druppel extra op een tab kan de gebruikerservaring al drastisch veranderen.

Dit is wat het doseren vaag kan maken. Een verkoper kan namelijk altijd zeggen dat zijn tabs 100 microgram bevatten, maar het is heel goed mogelijk dat hij er minder op heeft gedruppeld om meer winst te maken. Dat zou op zijn beurt kunnen leiden tot een zwakkere trip, wat behoorlijk vervelend is. Grotere problemen ontstaan echter, wat gelukkig niet zo vaak voorkomt, wanneer tabs te veel LSD bevatten.

Je kunt nu eenmaal niet zien of iemand een druppel of twee extra heeft toegevoegd. De enige manier om erachter te komen, naast een laboratoriumtest, is door het in te nemen. Je kunt dan echter een veel intensere trip ervaren dan je had verwacht, waardoor het mogelijk onplezierig wordt.

Over het algemeen moet je het dus rustig aan doen bij het doseren van LSD en het alleen bij betrouwbare verkopers kopen. Begin met een halve of volledige tab, afhankelijk van je gewicht en tripervaring, en kijk hoe je je voelt. Als je alsnog een intensere ervaring wilt, neem dan nog een halve tab en kijk hoe het dan gaat.

We raden het echt af om meer dan twee tabs per keer te nemen. Doseringen daarboven kunnen namelijk een bijzonder intense trip veroorzaken, tenzij je al lange tijd psychedelica gebruikt. Doe het rustig aan en je zult de effecten in vloeiende golven ervaren.

Effecten van paddo's versus LSD

Over effecten gesproken, hoewel velen denken dat paddo's en acid identieke trips veroorzaken, zijn er toch een paar belangrijke verschillen.

Paddo's

Effecten Van Paddo's

Aangezien psilocybine een natuurlijke psychedelische stof is, is het niet verrassend dat je je tijdens een paddotrip meer verbonden voelt met de natuur. Die sensatie (in ieder geval bij de meeste mensen) sluit aan bij het algemene gevoel van eenheid dat deze drug neigt te veroorzaken.

Dat gevoel leidt er echter niet per se toe dat je actief contact wilt maken met de mensen om je heen. Veel gebruikers geven juist aan dat ze zich introverter voelen dan normaal.

Van alle sensaties is de zogeheten egodood echter het merkwaardigste effect dat psilocybine op onze geest kan hebben. Dit komt in verschillende mate voor, maar het algemene effect is hetzelfde: men voelt zich niet langer volledig met zichzelf verbonden.

Gerelateerd artikel

Wat Is De Ego-Dood (Ook Bekend Als Ego-Verlies)?

Je voelt je hierbij niet meer uniek en kunt ook je eigen gedrag en persoonlijke identiteit in twijfel gaan trekken. Dit kan vervolgens tot angst leiden, maar ook voor emotionele doorbraken zorgen.

De high heeft ook de neiging het lichaam bijzonder sterk te beïnvloeden. Hierbij zijn de fysieke sensaties bijna net zo intens als die door de geest ervaren worden. Je emoties kunnen ook behoorlijk op en neer gaan en je kunt je in een oogwenk vrolijk of verdrietig voelen.

Paddotrips gaan vaak ook gepaard met visuals en je kleur- en vormperceptie zal aanzienlijk anders zijn. Sommige mensen beweren daarnaast dat ze personen, dieren of andere vreemde wezens zien die er niet zijn. Dit is echter uiterst zeldzaam en hier moet je niet van uitgaan.

LSD

Effecten Van LSD

Waar psilocybine je één laat voelen met de natuur en de wereld, maak je met LSD juist contact met de mensen om je heen. Tot op zekere hoogte in ieder geval.

Voor het ervaren van een goede LSD-trip zijn er twee belangrijke dingen om rekening mee te houden: set en setting. Die zaken zijn ook belangrijk voor een paddotrip, maar acid zorgt dat je minder in je hoofd zit en meer in verwondering raakt door de wereld en de mensen om je heen.

Gerelateerd artikel

Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip

Dat gezegd hebbende, alles wat er in je hoofd omgaat, zal een aanzienlijk effect hebben op hoe je de buitenwereld in je opneemt. Je omgeving zal op haar beurt veel invloed hebben op je manier van denken, dus je op je gemak en veilig voelen is super belangrijk.

Dit wil niet zeggen dat je geen geweldige tijd kunt hebben in de stad of zelfs bij een luid concert. Maar als je het gevoel krijgt dat je lekker op de bank wilt hangen, zal het raar aanvoelen als je ergens anders bent en je jezelf niet op je comfortabele bank in wat dekens kunt wikkelen. Gecentreerd blijven en controle houden over de situatie is misschien wel het allerbelangrijkst.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat LSD meer invloed heeft op de geest dan op het lichaam. Je zult je daarbij over het algemeen euforischer en bruisender voelen. Je kunt nog steeds emotionele ups en downs ervaren, maar het zal vrij gemakkelijk zijn om je op te vrolijken.

Wat visuals betreft, zul je er bij een standaarddosis waarschijnlijk een paar ervaren. Ze zullen echter veel intenser zijn als je twee of drie tabs in plaats van één neemt. Al met al zijn de visuals meestal niet zo intens als de visuals die je ervaart met paddo's, hoewel dit kan variëren.

Duur van een LSD-trip versus een paddo-trip

Duur Van Een LSD-Trip Versus Een Paddo-Trip

Ten slotte verschillen deze twee drugs aanzienlijk van elkaar qua werkingsduur. Bij allebei ervaar je behoorlijk lange trips en je zou ook niet veel andere plannen moeten maken op de dagen dat je ze neemt, maar er kan wel een onderscheid worden gemaakt.

Het is ook vermeldenswaardig dat het effect van persoon tot persoon enorm kan verschillen. Dit hangt af van je lichaamsgewicht, de dosering en de tijd tussen nu en je laatste trip.

Paddo's

Als je na je trip nog een paar dingen te doen hebt, raden we je aan om voor paddo's te kiezen. De effecten beginnen ongeveer een uur nadat je ze hebt ingenomen en de trip duurt ergens tussen de zes en acht uur. De piek vindt na ongeveer twee uur plaats en het effect neemt vervolgens geleidelijk af.

LSD

Met LSD duurt het een uur of twee voordat je het effect begint te merken. Maar daarna staat je een veel langere trip te wachten. De piek vindt twee tot drie uur na aanvang van de effecten plaats en de volledige trip kan 10-12 uur of zelfs nog langer duren. Je bent hier dus wel de hele dag of nacht zoet mee.

Zijn paddo's veiliger dan LSD?

Zijn Paddo's Veiliger Dan LSD?

Zijn paddo's, gezien dit alles, veiliger dan LSD? Of is juist het tegenovergestelde waar? Dit hangt helemaal van de dosering en je manier van denken af.

In zekere zin zijn paddo's betrouwbaarder zolang je de specifieke paddo hebt geïdentificeerd en het rustig aan doet. Het is tenslotte bekend welke soorten er zijn en hoeveel psilocybine er ongeveer in elke soort zit. Als je er echter te veel van neemt, kun je in een ongemakkelijke en angstige situatie terechtkomen.

LSD is daarentegen volkomen veilig, mits je het in een afgemeten dosering inneemt. En als je goed voorbereid bent, kun je zelfs een positieve trip ervaren wanneer je een of twee tabs meer dan normaal neemt. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat je op het moment zelf niet precies kunt weten hoeveel LSD er op je tabs zit.

We begrijpen echter dat je je trip niet wilt uitstellen om een test te laten doen, dus neem altijd kleine stukjes als je niet zeker weet hoe je tabs zijn gedoseerd.

Kun je paddo's en LSD combineren?

Kun Je Paddo's En LSD Combineren?

We zijn ervan overtuigd dat sommige avontuurlijke trippers nog een vraag hebben: kun je LSD en paddo's tegelijkertijd nemen?

Dit is niet meteen dodelijk of schadelijk, maar toch raden we het sterk af om ze tegelijkertijd in te nemen. Er is een aantal redenen hiervoor, maar het komt erop neer dat ze op verschillende manieren op vergelijkbare receptoren inwerken. Deze tegenstrijdige signalen kunnen tot vermoeidheid, stemmingsproblemen en andere gerelateerde problemen leiden.

Je zult meer dan genoeg plezier hebben als je ze afzonderlijk van elkaar neemt en veilig gebruik is super belangrijk om het meeste uit een trip te halen.

Wat is beter: paddo's of LSD?

Dus, als het erop aankomt, wat is dan beter: paddo's of LSD?

Hopelijk hebben we laten zien dat de één niet per se beter is dan de ander. In de juiste dosering en situatie bieden ze allebei geweldige trips. De sleutel tot de perfecte trip is dan ook kijken hoe je jezelf voelt en naar de wereld om je heen.

Wat je ook kiest, we hopen dat je een geweldige en veilige trip ervaart!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken