Blog
10 Tomatenplanten Om Te Kweken
5 min

10 Tomatenplanten Om Te Kweken

5 min

Zelf tomaten kweken lijkt misschien een hele opgave, maar hoewel de planten vaak indrukwekkende afmetingen hebben, is het eigenlijk heel simpel. Ongeacht je ervaring, omgeving en budget, weten we zeker dat deze 10 tomatensoorten geschikt zijn voor je en een overvloed aan heerlijke tomaten opleveren!

Er gaat weinig boven het kweken van je eigen tomaten. Of je ze nu wilt toevoegen aan salades, je eigen sauzen wilt maken of ze gewoon lekker vindt als snack, ze zelf telen is superbevredigend. Het verbetert niet alleen je vaardigheden, maar betekent ook dat je een hoop tomaten tot je beschikking hebt. Misschien denk je dat je veel ervaring en land nodig hebt om met succes tomaten te kweken, maar dat is zeker niet het geval. In dit artikel gaan we in op tien tomatensoorten die tegemoetkomen aan alle wensen en setups. Klinkt dat goed? Laten we dan snel beginnen.

Waarom zou je tomaten kweken?

Waarom zou je tomaten kweken?

We noemden al enkele argumenten om je eigen tomaten te kweken, maar er zijn veel meer redenen te bedenken. Natuurlijk kun je ook naar de plaatselijke supermarkt gaan en gewoon een bakje tomaten kopen. Maar zoals je misschien wel weet, is veel groente en fruit met pesticiden en ongewenste chemicaliën behandeld. Deze stoffen beïnvloeden niet alleen de smaak, maar ook het uiterlijk. Door daarentegen je eigen groente en vruchten te kweken, voorkom je dit probleem.

Het kweken van tomaten vereist meestal weinig verzorging, is helemaal niet duur en superbevredigend. Uiteindelijk heb je niet veel materiaal en zaden nodig om een overvloed aan verse tomaten te oogsten. Je eigen tomaten kweken heeft dus genoeg te bieden!

Top 10 tomaten om te kweken

Maar welke tomaten moet je dan overwegen om thuis te kweken? Dit hangt grotendeels af van je kweekskills en smaak. Houd daar dus rekening mee als je deze lijst doorneemt. Maar eigenlijk kun je met onderstaand aanbod nooit missen, welke soort(en) je ook kiest. Benieuwd over welke soorten we het hebben? Laten we snel eens kijken!

Gerelateerd artikel

Top 10 Gemakkelijk Te Kweken Groenten

1. Kerstomaat

Kerstomaat

De kerstomaat is een echte klassieker. Deze hapklare, volle, frisse en sappige rode vrucht past perfect bij talloze recepten. De tomaatjes zijn echter ook lekker om vers te eten, direct na het plukken. Bovendien zijn ze makkelijk te kweken. Je kunt de zaden in het vroege voorjaar het beste binnen kiemen. Zodra de zaailingen zijn gegroeid tot een hoogte van 10-25cm, is het tijd om ze naar buiten te verplaatsen en te laten profiteren van de zonnestralen. Zolang je goed doorlatende aarde met een pH van ongeveer 6,2-6,5 gebruikt, kan het eigenlijk niet misgaan. Daarna duurt het slechts enkele maanden voordat je je verse kerstomaten kunt eten. Zodra de tomaten rijp zijn, laten ze bij het plukken makkelijk los van de plant. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een salade voor een heerlijke frisse smaak!

2. Tigerella tomaat

Tigerella tomaat

Met zijn schitterende tijgerprint-achtige strepen is het geen raadsel waar deze soort zijn naam aan te danken heeft. De Tigerella tomaat heeft een rijke, fruitige, zoete smaak die je gewoon moet proberen. Deze tomatensoort deed in de jaren 70 zijn intrede en is sindsdien een ware favoriet. De soort is ook bijzonder veelzijdig en makkelijk te kweken, zowel in de vollegrond als in potten, in een tuinkas of gewoon buiten. Zaai de zaden begin maart binnen en zet de tomatenplanten in mei buiten, als de kans op vorst zo goed als verkeken is. Zolang je voor genoeg luchtcirculatie en zonlicht zorgt, kun je in een mum van tijd van deze knalrode kanjers genieten, bijvoorbeeld in plakjes op een sandwich. Absoluut de moeite waard!

3. Roma tomaat

Roma tomaat

Voor de authentieke smaak van Italië hoef je niet verder te kijken dan de bescheiden Roma tomaat. Deze veelzijdige tomaat is ideaal om soep en sauzen van te maken, maar ook om in de zon te drogen. Zaai de zaden tussen februari en april en wacht tot je zaailingen minstens twee echte bladeren hebben, voordat je ze gaat verpotten. Zet ze in een tuinkas, buiten in potten of direct in je tuin met luchtige aarde op een plekje met genoeg zonlicht. Zorg dat de grond tijdens de hele groei vochtig blijft, dan kun je in juli-september een enorme lading Roma tomaten oogsten.

4. Indigo Rose tomaat

Indigo Rose tomaat

Met hun paarse en zwarte kleuren denk je misschien dat Indigo Rose tomaten al rot zijn voordat je er van hebt kunnen eten. Maar schijn bedriegt. Deze opvallende tomaten zitten boordevol smaak en voegen een rijke kleur toe aan je recepten. Net als de andere tomatensoorten op deze lijst, kun je de zaadjes het beste aan het begin van de lente binnen opkweken. Na een paar weken zijn de planten klaar om van de zonnestralen en warmte te profiteren. Gebruik goed doorlatende aarde en ga voor een iets zuurdere pH van 6-7. Geef de planten 6-8 uur zonlicht per dag, en het duurt niet lang voordat je de paarse kleuren op de tomaten ziet verschijnen. Als de groene delen van de vruchten rood zijn gekleurd, zijn ze rijp.

5. Black Cherry tomaat

Black Cherry tomaat

Black Cherry is een favoriet onder echte tomatenfanaten. Deze productieve tomatenplant brengt donkerpaarse/zwarte tomaatjes voort met een zoete smaak. Als je deze soort nog nooit hebt geprobeerd, is het hoog tijd om hem in je tuin te introduceren. Zaai de zaden in maart binnen en zet de planten 6-8 weken later buiten. Black Cherry is een tomatensoort met de neiging om de hoogte in te schieten, dus zorg wel dat de tomatenplanten genoeg ruimte hebben en ondersteun ze met een tomatensteun of stokken. Het is niet ongebruikelijk voor deze soort om uiteindelijk hoogtes van 150-200cm te bereiken. Buiten heeft de plant maar 9-10 weken nodig om rijpe vruchten voort te brengen. Dan is het gewoon een kwestie van ze van de steel draaien en volop genieten!

6.Costoluto Fiorentino tomaat

Costoluto Fiorentino tomaat

Misschien ken je deze soort gewoon als 'vleestomaat', maar zijn exotischere naam is 'Costoluto Fiorentino'. In elk geval is één ding zeker: deze verrukkelijke tomaat is een traktatie voor zowel je ogen als je smaakpapillen. Bovendien is het kweken van de Costoluto Fiorentino een fluitje van een cent. Kiem je zaden in februari binnen, door ze ongeveer 1cm diep in potjes te planten. Ergens in mei zijn de plantjes klaar om naar buiten te worden verhuisd. Wel moet je er daarbij rekening mee houden dat deze bossige planten in een tuinkas of grote potten buiten behoorlijk wat ruimte kunnen innemen. De felrode beauty's houden van volle zon en zijn ongeveer in juni rijp.

7. Yellow Pear kerstomaat

Yellow Pear kerstomaat

Het is niet moeilijk te raden waar deze soort zijn naam vandaan heeft! Deze schitterende, peervormige tomaten zien er misschien merkwaardig uit, maar hebben een heerlijk frisse en zoete smaak. Dat maakt ze een ideale snack, maar ook een perfecte toevoeging aan salades. Hoewel Yellow Pear kerstomaten niet moeilijk te kweken zijn, is het een productieve soort. Kiem de zaden binnen in de lente en zodra de zaailingen ongeveer 10-15cm hoog zijn, kun je ze buiten planten. Geef ze genoeg zonlicht en laat ongeveer 90cm tussen de tomatenplanten, zodat ze genoeg ruimte hebben. Met luchtige aarde en minimale verzorging doen de planten het al uitstekend. Wil je er echt het maximale uit halen? Aarzel dan zeker niet om op de juiste momenten wat tomatenvoeding te gebruiken.

8. Tomatillo

Tomatillo

Aan de scherpe en friszure smaken van de Tomatillo moet je misschien even wennen. En hoewel deze vrucht meer lijkt op een groene druif dan op een 'traditionele' tomaat, betekent dit niet dat de Tomatillo geen toepassingen heeft! De rijpe vruchten zijn tamelijk veelzijdig en bijvoorbeeld perfect voor Mexicaanse salsa's en andere sauzen. Bovendien is het kweken zeer bevredigend. Na het zaaien in het vroege voorjaar, kunnen de planten ongeveer 6-8 weken later naar buiten worden verplaatst. In luchtige aarde met een pH van 7 gedijen ze het beste. Op een zonnige plek komen ze makkelijk tot bloei en na een week of tien zijn je Tomatillo's rijp. Trek ze met een draaiende beweging van de tros en smullen maar!

9. Cocktailtomaat 'Thai Pink Egg'

Cocktailtomaat 'Thai Pink Egg'

Zoals de naam al suggereert, komt deze soort van oorsprong uit Thailand. Deze plant is makkelijk te kweken in verschillende omgevingen en omstandigheden. Deze verrukkelijke cocktailtomaat heeft daarbij een milde, licht zure smaak. En hij is natuurlijk niet voor niets 'Thai Pink Egg' genoemd; de vorm vertoont opvallend veel gelijkenis met een roze ei. Net als bij de andere tomaten op deze lijst, is de lente het ideale moment om deze soort op te kweken. Gebruik kleine potten en zaai de zaden ongeveer acht weken voordat je de zaailingen buiten gaat uitplanten. Zodra de planten ongeveer 15cm hoog zijn, is het tijd om ze te verplaatsen. Deze robuuste tomatensoort kan prima tegen hitte en is relatief goed bestand tegen ongedierte. Kweek de tomatenplanten daarbij in aarde die goed waterdoorlatend is en geef ze voldoende water, met af en toe wat voeding. Een kind kan de was doen.

10. Great White vleestomaat

Great White vleestomaat

Een andere tomaat die afwijkt van het stereotype tomaat, is de Great White vleestomaat. Zijn smaak heeft wel wat weg van zoete meloen. Hoewel er over de geschiedenis en oorsprong van de Great White vleestomaat een waas van geheimzinnigheid hangt, is deze soort simpel te kweken, zelfs voor onervaren kwekers. Om de sappige, volle en vaak enorme tomaten te kunnen oogsten, zaai je de zaden in het voorjaar binnen. De warmere dagen van mei zijn een geschikte tijd om de planten buiten te zetten. Zorg dat ze constant worden blootgesteld aan genoeg warmte, licht en vochtige aarde, dan zit je altijd goed.

Tijd voor tomaten?

Hebben we je interesse gewekt en loopt het water je al in de mond bij het lezen van dit overzicht met de tien beste tomatensoorten om te kweken? Al met een beetje kennis en simpel materiaal kweek je thuis je eigen tomaten, zonder dat er veel inspanning aan te pas komt. Bovendien is het ongelooflijk bevredigend, en kun je er waarschijnlijk geen genoeg van krijgen!

Maar waar moet je beginnen? Heel eenvoudig. Bezoek de Zamnesia Plantshop, schaf je favoriete zaden en de juiste benodigdheden aan en ga vandaag nog aan de slag.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Plantshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken