Blog
Cannabis Feiten En Mythen
4 min

Top 10 Cannabis Mythen En Feiten

4 min

Marihuana is een drug die vaak verkeerd begrepen wordt. Er gaat veel verkeerde informatie over deze drug in de rondte, evenals veel op onjuiste informatie gebaseerde aannamen.

Cannabis wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt voor recreatieve en medicinale doelen. Door de geschiedenis heen is het vrijelijk gebruikt en gedeeld zonder vervolging of discriminatie. Slechts de laatste honderd jaar hebben we het een illegale stof gemaakt en dit allemaal zonder wetenschappelijke onderbouwing.

Het verbieden van marihuana is grotendeels het resultaat van bangmakerij door industriëlen en politici, die het zowel als een bedreiging zagen als een zondebok voor xenofobie (angst voor alles wat vreemd is). Echter, nu de drug gewoon nog wordt gebruikt en steeds populairder wordt, doet de wetenschappelijke gemeenschap onderzoek naar wat marihuana exact met ons doet en hoe we hier medische voordelen uit kunnen halen.

De resultaten van veel van dit onderzoek zijn ook onthullend en mensen worden zich veel bewuster van wat deze drug kan betekenen voor de mensheid. Dit heeft geleid tot steeds meer steun voor de cannabis beweging en een veel positiever imago. Hoewel dit allemaal leuk en aardig is, doen fabels nog steeds de ronde, mythes waar anti-cannabis activisten en voorstanders snel en achteloos mee strooien, zonder bewijs.

Tien fascinerende feiten en mythen over marihuana

1. Feit: Marihuana is een van de meest gebruikte drugs ter wereld

Het komt op de tweede plaats na alcohol. Miljoenen mensen gebruiken de drug dagelijks en zelfs nog meer mensen doen het minstens één keer in hun leven. Men schat dat iedere dag ongeveer 6.000 Amerikanen voor het eerst marihuana gebruiken.

2. Mythe: MARIHUANA IS DE SPRINGPLANK NAAR ZWAARDERE DRUGS

Marihuana Is De Springplank Naar Zwaardere Drugs

Een ander argument die vaak uit de monden van bezorgde moeders komt. De angst dat cannabis leidt naar hardere drugs is niet solide en wordt wetenschappelijk niet ondersteund. Onderzoek naar de zaak heeft in feite ontdekt dat alcohol, en niet cannabis, werkt als een springplank naar harddrugs. En we weten vrij zeker dat mensen, die tegen cannabis zijn, alcohol kunnen drinken zonder over te stappen op heroïne, dus cannabis rokers kunnen dat waarschijnlijk ook.

Het is een mythe die al lang bekend is en maar niet wil verdwijnen. Om ons punt nog maar eens te herhalen: In 1999, na een zeer gedetailleerde en uitgebreide hoeveelheid onderzoek, diende het Institute of Medicine van de National Academy of Sciences een zeer gedetailleerd rapport in bij het Amerikaanse Congress, waarin stond vermeld dat er geen overtuigend bewijs kon worden gevonden waardoor cannabis gebruik in verband kon worden gebracht met hardere drugs.

3. mythe: CANNABIS HEEFT GEEN MEDISCHE TOEPASSING

Dit is een van de meest belachelijke en meest achterhaalde argumenten die we ooit hebben gehoord. Het is gebaseerd op de classificatie van cannabis in de VS, waar elke drug in Schedule I geen erkende medische waarde heeft. Er is nu een berg aan onderzoek, waarin de medische voordelen van cannabis op mensen worden bewezen en tegenwoordig worden er zelfs diverse medicijnen mee ontwikkeld door grote farmaceutische bedrijven. Vertel Charlotte Figi en de duizenden anderen, die lijden aan chronische pijn, toevallen, MS, PTSS, glaucoom en andere aandoeningen en profiteren van het gebruik van cannabis, dat ze het fout hebben.

Gerelateerd artikel

Top 10 Medische Marihuana Soorten

4. Feit: Iets meer dan de helft van de drugsgerelateerde arrestaties zijn vanwege marihuana

Meer dan 800.000 mensen worden ieder jaar gearresteerd voor misdaden die verband houden met marihuana.  Sommige van deze arrestaties leiden zelfs tot gevangenisstraf, wat een onnodige last voor het gevangenissysteem betekent.

5. Mythe: Marihuana is een gevaarlijke drug

Marihuana Is Een Gevaarlijke Drug

Marihuana is waarschijnlijk de minst gevaarlijke drug van allemaal. Als je het vergelijkt met legale drugs zoals tabak en alcohol, is het eigenlijk erg veilig. Denk eens aan het feit dat zich nog nooit een marihuana-overdosis heeft voorgedaan. Je kunt echt niet doodgaan aan marihuana, want je zou meer dan 800 joints moeten roken om dat voor elkaar te krijgen; en zelfs dan sterf je nog niet aan de marihuana maar aan een koolmonoxidevergiftiging.

6. Feit: Hennepplanten kunnen voordelig zijn voor omgeving én mensen

Van hennep kun je ook heel goed papier en touw maken. Het kan ook uitstekend worden gebruikt in kleding, bouwmaterialen, zeep, luiers, brandstof en veel andere dingen die mensen vaak gebruiken. Het is veel duurzamer dan de huidige middelen die we gebruiken om al deze dingen te maken. De zaadjes kunnen zelfs als voedsel dienen. Het kweken van hennep zou banen creëren, de wereldhonger bestrijden, pijnverlichting verschaffen en zelfs de uitlaat van broeikasgassen verminderen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Populaire Toepassingen Van Hennep

7. Mythe: De meeste wietrokers zijn zware gebruikers

Het feit is dat een groot deel van de mensen die wiet hebben gerookt (40-50%) dit ofwel sporadisch doen ofwel het alleen maar in het verleden hebben gedaan. Heel veel mensen maken er geen gewoonte van om wiet te roken, maar dit brengt ons bij ons volgende feit …

8. Feit: Marihuana heeft een aantal ongunstige bijwerkingen

Één van deze is dat het mogelijk is om eraan verslaafd te raken. Het percentage mensen dat verslaafd raakt is echter heel klein en dit komt meestal voor in de groep van zware gebruikers. Andere nadelige effecten zijn dat marihuana je rijvermogen vermindert en dat zwangere vrouwen een grotere kans hebben om een baby met afwijkingen te krijgen als ze tijdens de zwangerschap marihuana roken.

9. Mythe: Marihuana is net zo schadelijk voor het lichaam als alcohol

Marihuana Is Net Zo Schadelijk Voor Het Lichaam Als Alcohol

Dit is een mythe. Mensen die marihuana gebruiken lopen veel minder kans om hersenschade op te lopen dan mensen die alcohol consumeren. Het is ook een mythe dat het roken van grote hoeveelheden marihuana longkanker kan veroorzaken, want onderzoeken naar dit onderwerp hebben resultaten opgeleverd die deze stelling niet ondersteunen.

We kunnen veilig stellen dat zaken als alcohol, tabak, voorgeschreven medicatie en slechte voedingskeuzes een veel groter gevaar zijn voor je gezondheid. Volgens een rapport, gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, doodt alcohol wereldwijd 3,3 miljoen mensen per jaar. Ook wordt gedacht dat er, in de VS, elke 19 minuten iemand overlijdt aan een overdosis geneesmiddelen. Raad eens hoeveel mensen er overleden zijn aan cannabis sinds er rapporten worden bijgehouden? Nul.

10: Feit: Cannabis Is Verslavend

Dit is een favoriete van personen die tegen de legalisatie van cannabis zijn, hoewel dit argument compleet uit zijn verband is gerukt. Beweerd wordt dat 1 op de 11, of 9%, van de mensen die cannabis gebruiken, hiervan afhankelijk zullen worden. Deze info komt uit een oud onderzoek uit de jaren '90 waarin de verslavende eigenschappen van diverse stoffen werden beoordeeld.

Veel wetenschappers en professionals geloven dat zelfs die 9% overdreven is. Dr. Drew Pinsky, een specialist op het gebied van medicijnverslavingen, was geschrokken van dit concept, waarna hij verklaarde dat een afhankelijkheid van cannabis "zeer ongebruikelijk" was en dat het niet in de buurt kwam van de beweerde 1 op de 11.

Een rapport uit 1999, gericht aan het Amerikaanse Congress stelde dat een marihuana verslaving zeldzaam was. Indien het toch voorkwam, was het minder ernstig dan bij personen die leden aan een alcohol- of nicotineverslaving.

Uiteindelijk moet cannabis niet worden opgedrongen aan iedereen die het niet wil. Maar om te pleiten voor een geheel verbod, terwijl het zoveel mensen helpt, minimale schade veroorzaakt en mogelijk een economische zegen kan zijn, is pure waanzin.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken