Blog
Stimulanten
4 min

Top 5 Natuurlijke Stimulerende Middelen

4 min

Zoek je iets om je focus te verbeteren? Klaart koffie de klus niet meer? Geen zorgen! Er zijn tal van andere natuurlijke stimulerende middelen. Deze helpen je hersenen op gang en bevorderen de productiviteit.

Soms hebben we allemaal een cognitieve boost nodig. Veel mensen beginnen hun dag met een kopje koffie. Dit herhalen ze meerdere malen per dag om de focus en motivatie te behouden. Maar koffie is niet het enige stimulerende middel uit de natuur. Er zijn tal van botanische exemplaren die een stimulerend effect opwekken of een energiestoot leveren.

WAT ZIJN NATUURLIJKE STIMULERENDE MIDDELEN?

Wat Zijn Natuurlijke Stimulerende Middelen?

De definitie van een stimulerend middel is: "Een stof die de niveaus van fysiologische of nerveuze activiteit in het lichaam verhoogt". Er bestaan veel synthetische moleculen, speciaal ontworpen om de activiteiten van het centrale zenuwstelsel te verhogen. Toch vind je een enorme voorraad in de vrije natuur.

Stimulerende middelen passeren de bloed-brein barrière en verbinden zich aan specifieke celreceptoren. Hierdoor versterken sommigen de afgifte van neurotransmitters als dopamine en norepinefrine.

De meeste stimulerende middelen versterken de alertheid en motivatie. Er zijn echter ook bijwerkingen. Doe zelf goed onderzoek voordat je enige stimulerende middelen gebruikt.

Stimulerendbekijk STIMULANTen

DE 5 BESTE NATUURLIJKE STIMULERENDE MIDDELEN

Synthetische stimulantia bestaan uit geïsoleerde moleculen. Maar natuurlijke stimulerende middelen kun je maken met hele planten. De gedroogde bladeren, wortels en vruchten van stimulerende plantensoorten kunnen worden verwerkt tot theeën, poeders en tincturen. Deze kun je allemaal innemen.

Bekijk hier de top 5 natuurlijke stimulerende middelen. Deze komen goed van pas als je een lekkere buzz zoekt!

MACA

Maca

Maca is een natuurlijk stimulerend middel. De plant komt uit het Andesgebergte in Peru. De wetenschappelijke naam is Lepidium meyenii. Maca kun je drogen en verwerken tot poeder. Soms wordt het ook gekookt en gegeten als knolgewas. De wortel is een belangrijke voedselbron en bevat flink wat koolhydraten en eiwitten. Daarnaast is het rijk aan vitamine C, koper en ijzer.

Volgens anekdotische verslagen is maca een stimulerende plant die het libido stimuleert. De wetenschap lijkt dit niet te ontkennen. In onderzoek zijn de effecten van maca getest op lichamelijke activiteiten en seksueel verlangen bij atleten. De deelnemers fietsten 40km, 14 dagen voor het gebruik van maca en daarna. Ze vulden ook een vragenlijst in over seksueel verlangen.

Er deden slechts 8 deelnemers mee aan het onderzoek. Maar maca versterkte wel de lichamelijke prestaties en het seksuele verlangen. In vergelijking met de basisgegevens verbeterde de plant ook de fietstijd aanzienlijk. Daarnaast waren er aanzienlijke verbeteringen in de zelfgewaardeerde scores voor seksueel verlangen, vergeleken met een placebo.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Over Maca Moet Weten

Het gebruik van maca is eenvoudig en je voegt het gemakkelijk toe aan je dieet. Verwerk het in smoothies, ontbijtgranen of gebakken producten. De optimale dosis is niet bekend, maar in studies gebruikt men meestal 1,5-5g per dag. De aanbevolen standaarddosering is driemaal daags 450mg poeder, verwerkt in voedsel of een drankje.

bekijk maca

GUARANA

Guarana

Guarana (Paullinia cupana) is een klimplant, afkomstig uit het Amazonebekken. De plant pronkt met grote bladeren, geclusterde bloemen en een roodbruine vrucht die een zwart zaadje produceert. Dit zaadje is een effectief stimulerend middel. Het bevat 2-4 keer zoveel cafeïne als koffiebonen. Guaranazaad produceert 2-4,5% cafeïne, terwijl koffie slechts 1-2% bevat. Het is een uitstekende optie als je tolerant bent voor koffie of liever iets krachtigers wenst.

Maar guarana dankt haar stimulerende eigenschappen niet alleen aan de cafeïne. Uit onderzoek blijkt dat guarana meer stimulatie biedt dan uitsluitend cafeïne. De aanname is dat het zaadje ook andere stimuli produceert, maar er is meer onderzoek nodig om deze molecuul of moleculen te identificeren.

De stimulerende effecten van guarana zijn ook in verband gebracht met verbeterd geheugen en leervermogen. In een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie zijn de onmiddelijke gedragseffecten van guarana bij mensen geobserveerd. De onderzoekers concluderen dat guarana de stemming verbetert en cognitie en alertheid versterkt. Maar ze beweren ook dat dit effect niet alleen aan cafeïne kan worden toegeschreven. Dit bewijst nogmaals dat de zaden ook andere stimulerende verbindingen produceren.

Je kunt de zaden van guarana vermalen om er thee van te zetten.

bekijk guarana

YERBA MATÉ

Yerba Maté

Yerba maté (Ilex paraguariensis) is een groenblijvende boom, afkomstig uit Zuid-Amerika. Met de bladeren bereidt men een traditionele drank, bekend als maté. Vaak wordt een kalebas (calabash) gebruikt, die voor de helft gevuld is met gedroogde bladeren. Met warm water maakt men een infusie om het vervolgens te drinken met een metalen rietje (bombilla).

Yerba maté is een licht stimulerend middel. Het bevat ongeveer 85mg cafeïne per kopje. Dit is minder dan een kop koffie, maar meer dan een kop thee. Gebruikers waarderen de plant, omdat het langdurige stimulatie biedt. De nerveuze bijwerkingen van koffie blijven echter achterwege.

Dankzij de hoeveelheid cafeïne verbetert de plant het energieniveau en de cognitie. Van cafeïne is bekend dat het adenosine-receptoren in de hersenen tegenwerkt. Deze actie voorkomt dat adenosine de neurale activiteit vertraagt. Het gevolg is meer alertheid, verbeterd kortetermijngeheugen en een versnelde reactietijd.

Vanwege de stimulerende effecten van yerba maté is de plant ideaal voor het sporten om de lichamelijke prestaties te stimuleren. De cafeïne verbetert de spiercontracties. Het is aangetoond dat een capsule yerba maté van 1g de vetverbranding stimuleert als je het gebruikt voor je work-out.

Gerelateerd artikel

Yerba Maté: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

Je kunt maté maken via bovenstaande traditionele methode. Maar je kunt ook een standaard kruidenthee maken met een koffiepers of thee-ei. De thee kun je warm of koud drinken, dus probeer beiden om te ontdekken wat voor je werkt.

bekijk yerba maté

KRATOM

Kratom

Kratom (Mitragyna speciosa) is een tropische, groenblijvende boom die tot de koffiefamilie behoort. De boom komt van nature voor in delen van Zuidoost-Azië, zoals Thailand, Indonesië, Maleisië en Myanmar. Met de gedroogde bladeren maakt men thee, extracten en poeders. Deze preparaten zijn zowel medicinaal als recreatief inzetbaar om verschillende effecten op te wekken.

Kratom bevat het actieve bestanddeel mitragynine. De effecten zijn afhankelijk van de dosering. Met een lage dosis (1-5g) bemerk je een stimulerend effect. Hogere doses (5-15g) werken meer verdovend. Deze effecten van mitragynine ontstaan, omdat ze inwerken op de opioïde receptoren in de hersenen. Opoïden, zoals morfine, verbinden zich aan dezelfde locaties.

Voor stimulerende effecten gebruik je 1-5g kratombladeren om een thee te zetten. Je kunt de mitragynine ook absorberen door op de bladeren te kauwen.

Kratom is ook verkrijgbaar in capsules, poeders en vloeibare extracten. Volg de richtlijnen op de verpakking voor de juiste dosering. Wil je een stimulerend effect? Gebruik dan de allerlaagste dosering, zoals aangegeven op de verpakking.

bekijk kratom

GINKGO BILOBA

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba werkt niet direct een stimulerend middel. Het verbetert wel de mentale prestaties en cognitieve functies. Ginkgo biloba is de laatste overlevende soort in de oude Ginkgophyta divisie. Alle andere soorten zijn uitgestorven. De boom vindt haar oorsprong in China. Kweek vindt op grote schaal plaats, maar toch is de boom geclassificeerd als bedreigd.

Ginkgo biloba biedt uitkomst als je mentale stimulatie zoekt. Studeer je voor je examen of wil je informatie uit een boek beter opnemen? Ginkgo ondersteunt je hersenen.

Het is aangetoond dat Ginkgo-extract de mentale functies en het waargenomen welzijn verbetert. Daarnaast is Ginkgo biloba getest op cognitief intacte, oudere volwassenen in dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek. De onderzoekers concludeerden dat de plant specifieke neuropsychologische en geheugenprocessen verbeterde.

bekijk ginkgo biloba

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
  • Ahmad Alkhatib. (2014). Yerba Maté (Illex Paraguariensis) ingestion augments fat oxidation and energy expenditure during exercise at various submaximal intensities - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Cieza A, Maier P, & Pöppel E. (2003 Sep-Oct). Effects of Ginkgo biloba on mental functioning in healthy volunteers. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Dimitrios Moustakas, Michael Mezzio, Branden R. Rodriguez, Mic Andre Constable, Margaret E. Mulligan, & Evelyn B. Voura. (2015). Guarana Provides Additional Stimulation over Caffeine Alone in the Planarian Model - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Haskell CF, Kennedy DO, Wesnes KA, Milne AL, & Scholey AB. (2007 Jan). A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioural effects of guaraná in humans. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Stone M, Ibarra A, Roller M, Zangara A, & Stevenson E. (12/10/2009). A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken