Blog
Vaporizer Burn Off
3 min

Wat Is Een Vaporizer Burn Off En Waarom Moet Je Dit Doen?

3 min

Als je je nieuwe vaporizer uit de verpakking haalt, zul je misschien van die 'nieuwe' geur genieten. Maar dit is eigenlijk een teken van achtergebleven restjes die je longen kunnen beschadigen als je ze vapet. Maak je echter geen zorgen, want je kunt hem schoonmaken door middel van een burn off. Ontdek hier wat dit inhoudt.

Er gaat niets boven het uitpakken van een gloednieuwe vaporizer. Je hebt online je bestelling geplaatst, gewacht op de bezorger en daar is ie dan eindelijk. De vaporizer van je dromen staat op je tafel, klaar om voor het eerst te worden gebruikt. Je hebt hem zelfs al volledig opgeladen. Er is dus niets dat je eerste vapesessie nog kan verpesten, toch? De eerste hijs smaakt raar. En dat geldt ook voor de tweede en de derde. Wat is er mis met je gloednieuwe (en waarschijnlijk dure) vaporizer?

Gerelateerd artikel

Een Complete Beginnersgids Over Vape-Pennen Voor Wiet

Net als veel andere elektrische producten kunnen vaporizers restjes en oliën van het fabricageproces of stof van de verpakking en het transport bevatten. Heb je weleens de eerste snee brood gegeten die je in een nieuwe broodrooster hebt geroosterd? Of het eerste kopje koffie gedronken, gemaakt met een gloednieuwe koffiemachine? Het zal gegarandeerd niet lekker hebben gesmaakt. Al deze apparaten, inclusief vaporizers, moeten eerst worden gereinigd. Voor vapes betekent dit dat je een heel eenvoudig en ongecompliceerd proces moet toepassen dat 'burn off' wordt genoemd.

Hoe werken vapes?

Hoe Werken Vapes?

Er zijn twee soorten vapes: draagbaar en desktop. Bovendien kunnen ze op twee verschillende manieren werken: via geleiding of convectie. Vaporizers die via geleiding werken, verhitten het materiaal direct, wat vrij snel gaat. Convectievaporizers verwarmen echter de lucht rondom het materiaal. Dit resulteert vaak in zachtere rook. Hybriden zijn ook behoorlijk populair. Dit zijn vaporizers die beide methoden gebruiken. Bij sommige apparaten tegelijkertijd, bij andere om de beurt. Zonder al te diep in te gaan op deze processen, gebruiken alle vaporizers warmte en hebben ze allemaal een ovenachtige kamer voor kruiden en/of concentraten.

Gerelateerd artikel

Hoe Werken Vaporizers Nu Echt?

Het is belangrijk om te vermelden dat er in de verschillende productiefasen van vaporizers vaak chemische resten achterblijven. Vooral in de ovenkamer en het mondstuk. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je geen ongewenste substanties inademt als je je apparaat meteen wilt gebruiken? Laten we dat eens bekijken.

Wat is een burn off?

Wat Is Een Burn Off?

Burn off is het proces waarbij residu uit je vaporizer wordt verwijderd door hem leeg te verhitten. Je laat dus je vape opwarmen zonder kruiden of concentraat. Zoals we al zeiden, is het vrij normaal dat er in elektrische apparaten tijdens de fabricage ervan olierestjes en smeermiddelen achterblijven. Deze zijn vaak de oorzaak van die vreemde geur van 'nieuwigheid' die uit je vaporizer komt.

Waarom moet je een vaporizer burn off doen?

Waarom Moet Je Een Vaporizer Burn Off Doen?

Hoewel sommige hardcore gebruikers beweren dat nieuwe vaporizers volledig vrij zijn van restjes, kan een burn off geen kwaad. Het duurt tenslotte maar 10-15 minuten en je zorgt er zo voor dat je vape-ervaring zo goed mogelijk wordt. Je kunt beter zeker van je zaak zijn, toch?

De burn off is een goede gewoonte voor elk nieuw elektrisch apparaat. Vooral voor apparaten die in contact komen met je lichaam en al helemaal met je mond en longen!

Hoe doe je een vaporizer burn off: draagbare- versus desktop vaporizers

Hoe Doe Je Een Vaporizer Burn Off: Draagbare- Versus Desktop Vaporizers

Het verschil tussen deze twee apparaten is niet groot, maar wel belangrijk. Een draagbare vaporizer moet je voor het eerste gebruik volledig opladen. Als je concentraat-pods of capsules hebt, stop deze dan meteen in de kamer en warm ze mee op. Zo ben je er zeker van dat ook deze vrij zijn van restjes.

Een desktop vaporizer moet tijdens de burn off op het stopcontact aangesloten zijn. We raden daarbij aan ook alvast de ballon te bevestigen en om de ventilatorfunctie te gebruiken, indien mogelijk. Dit laatste zal het proces versnellen. We raden aan om in dit geval de vaporizer niet langer dan vijf minuten te laten opwarmen, omdat de ventilator de burn off bevordert.

Hoe Doe Je Een Vaporizer Burn Off?

Hoe Doe Je een Vaporizer Burn Off

Hoe Doe Je Een Vaporizer Burn Off?

Stappen van de burn off

Stap 1. Nadat je je apparaat uit de doos hebt gehaald, laad je hem volledig op voor het eerste gebruik. Als je een desktop vaporizer gebruikt, sluit je hem gewoon aan op het stopcontact.

Stap 2. Voeg het benodigde accessoire (capsule of pods) toe aan de ovenkamer. Zet de temperatuur op de maximale stand en laat hem één volledige cyclus draaien (niet langer dan 5–10 minuten).

Stap 3. Verwijder alle accessoires en voeg droge kruiden toe (geen cannabis, misschien iets als pepermunt). Deze stap is optioneel, maar zorgt voor nog meer gemoedsrust als het om smaak gaat. Gebruik geen lavendel of kamille, want er wordt gezegd dat dit een nasmaak achterlaat die je er moeilijk weer uit krijgt.

Stap 4. Gooi het droge kruid weg.

Stap 5. Voer op de hoogste temperatuur nog een 'lege' cyclus uit.

Je vaporizer is nu klaar om je de best mogelijke smaak te bieden!

Zaken waar je rekening mee moet houden bij een burn off

Zaken Waar Je Rekening Mee Moet Houden Bij Een Burn Off

We raden je ten zeerste aan om dit proces met elk nieuw elektrisch apparaat uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat elke vapesessie daarna veiliger en lekkerder is. Maar je kunt het reinigingsproces nog verder verbeteren. Laten we eens kijken wat je nog meer kunt doen.

Je bent waarschijnlijk wel bekend met het onderhoud van een vaporizer. Dit is nodig om je gadget in topconditie te houden. Kort samengevat, in vaporizers bouwen alle goede, plakkerige deeltjes van je wiettoppen zich na verloop van tijd op. Om ervoor te zorgen dat je apparaat goed blijft werken, is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Zo wordt ook de smaak van je kostbare wiet niet verpest.

En daarmee komen we bij onze laatste tip: voor het schoonmaken van je apparaten kun je een chemisch product of speciaal reinigingsmiddel gebruiken, vaak op alcoholbasis. Daarbij raden we ten zeerste aan om ook na elke reinigingsbeurt een burn off van 5 minuten te doen. We willen tenslotte niet dat je giftige stoffen inademt!

Schoonmaken en burn offs zijn belangrijke zaken bij het onderhoud van je apparaat. Ze zullen de levensduur ervan verlengen en je op de lange termijn geld besparen. Met andere woorden, je haalt hiermee het meeste uit je nieuwe vaporizer!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken