Blog
Verbetert Cannabis Nachtzicht?
2 min

Verbetert Cannabis Nachtzicht?

2 min
Eerdere observatie oppert dat cannabis nachtzicht kan verbeteren, alhoewel hier lange tijd vooral anekdotisch bewijs voor was. Wetenschappers hebben nu een nieuw onderzoek uitgevoerd dat een link tussen cannabis en verbeterd nachtzicht opnieuw lijkt te bevestigen. Verbetert cannabis nachtzicht? Ontdek meer over het recentste onderzoek!

Wetenschappelijke literatuur gebaseerd op oudere studies oppert al lang dat er bewijs voor is dat cannabis mogelijk nachtzicht verbetert. In 2004 ontdekte een team wetenschappers dat onderzoek deed onder Marokkaanse vissers dat zij na het gebruiken van een grote hoeveelheid cannabis niet alleen hun richtingsgevoel behielden, maar ook beter konden navigeren in het donker. Een vergelijkbaar zichtversterkend effect van cannabis is ook geobserveerd bij Jamaicaanse vissers, wat er sterk op wijst dat er een verband is tussen cannabis en verbeterd nachtzicht.

Alhoewel deze vroegere observaties interessant zijn, was er nog geen verder onderzoek gedaan naar het effect van cannabis op nachtzicht. Tot voor kort, nu onderzoekers van het Montreal Neurologisch Instituut en Ziekenhuis grondigere testen hebben gedaan.

Deze keer deden de onderzoekers een studie naar kikkervisjes, de larvenstage van kikkers, waarbij ze zowel de cannabinoïden gebruikten die in het zenuwstelsels van de kikkervisjes zelf voorkomen, als die van de cannabisplant. De intrigerende conclusie van de studie is dat het oog en brein in staat waren om sneller en effectiever met elkaar te communiceren, wat het zicht verbetert en daardoor vroegere observaties bevestigt.

HOE CANNABIS NACHTZICHT VERBETERT

In een donkere omgeving, zoals de nacht, ontvangen de ogen minder informatie, wat resulteert in een langere bevestigingsperiode van visuele data door het brein. Cannabinoïden lijken deze communicatietijd te versnellen, waardoor ze dit informatietekort effectief compenseren. Dit is waarschijnlijk hetzelfde effect als dat wat meer dan een decennium geleden is geobserveerd bij de Marokkaanse en Jamaicaanse vissers.

De eerdere observaties van 2004 zijn samen met dit nieuwe onderzoek veelbelovend, alhoewel wetenschap nog steeds ver verwijderd is van het formuleren van een concluderend statement. De volgende vereiste stap zou het testen op zoogdieren zoals muizen zijn. Alhoewel er sterk bewijs is dat een positief effect suggereert tussen cannabis en nachtzicht, zal het waarschijnlijk nog vele jaren duren voordat we dit verband helemaal zulen begrijpen.

HOE CANNABIS VROEGERE MENSEN MOGELIJK HEEFT GEHOLPEN

Het is interessant om te speculeren wat voor rol cannabis en de waarschijnlijk gunstige effecten hiervan op nachtzicht mogelijk gespeeld hebben in de ontwikkeling en geschiedenis van de mensheid. Mensen hebben in de loop van de geschiedenis al duizenden jaren lang cannabis gebruikt. Zicht is ongetwijfeld het belangrijkste menselijke zintuig dat een significante en misschien wel de belangrijkste rol in de ontwikkeling van onze voorouders heeft gespeeld. Het is niet vergezocht om te denken dat het gebruik van cannabis en als resultaat daarvan het verbeterde nachtzicht vroege mensen een belangrijk streepje voor hebben gegeven als het op overleven en jagen aankomt. Cannabis heeft misschien wel een veel grotere rol gehad in onze geschiedenis dan mensen denken!

 

         
  Georg  

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken