Blog
Vergelijkend risico-onderzoek ontdekt dat cannabis veiliger is dan alcohol
1 min

Vergelijkend risico-onderzoek ontdekt dat cannabis veiliger is dan alcohol

1 min
Het is wetenschappelijk bevestigd: Cannabis is veiliger dan alcohol

Er zijn diverse onderzoeksstudies waarin gekeken wordt naar de schade die alcohol en cannabis kunnen veroorzaken in het lichaam. Ze lijken allemaal hetzelfde aan te tonen: Alcohol heeft het meeste potentieel voor misbruik en schade. Dit heeft ertoe geleid dat veel pro-cannabis figuren en politici beweren dat alcohol schadelijker is dan cannabis, zelfs President Barack Obama heeft gezegd dat hij gelooft dat dit het geval is.

Het punt is echter, dat het meeste onderzoek de nadruk heeft gelegd op de letterlijke toegebrachte schade, niet het vergelijkende risico tussen de twee stoffen. Voor het eerst (voor zover we weten) is er onderzoek gepubliceerd waarin daadwerkelijk een vergelijkende risicobeoordeling tussen cannabis en alcohol is uitgevoerd, maar ook voor tabak en een paar andere, illegale stoffen. Wat hebben ze ontdekt? Dat het gebruik van alcohol 114 keer gevaarlijker is dan marihuana.

Om het risico te beoordelen, vergeleken ze de fatale dosis van elke stof met de hoeveelheid die typisch wordt gebruikt door de gemiddelde persoon. Niet alleen werd ontdekt dat marihuana het laagste overlijdensrisico had van alle geteste stoffen, maar de marge tussen marihuana en de rest was zo hoog dat het de enigste stof was die geclassificeerd werd met een laag risicoprofiel, terwijl de rest als een "gemiddeld" of "hoog" risicoprofiel werd geclassificeerd.

De onderzoekers waren zo zeker van hun bevindingen, en de minimale risico's die cannabis levert, dat ze een volledige, gereguleerde legalisatie aanraadden! Om dit in een onderzoeksverslag te beweren zegt heel veel en is een testament voor de verwaarloosbare risico's van cannabis gebruik.

Al geruime tijd proberen anti-cannabis autoriteiten bewijs te vinden dat cannabis extreem schadelijk is, vergeleken met andere stoffen. Ze zijn zojuist op hun nummer gezet.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken