Blog
Verhoogt cannabis gebruik het risico op diabetes? De NHS ontkent
2 min

Verhoogt cannabis gebruik het risico op diabetes? De NHS ontkent

2 min
Nieuws Onderzoek
Door de staat gerunde organisaties houden meestal hun mond als het gaat om cannabis, maar in een onderzoek werd zo'n belachelijke bewering gedaan dat de NHS meende dit te moeten weerleggen.

Zeer recent heeft de Universiteit van Minnesota een onderzoek gepubliceerd, waarin gesuggereerd wordt dat het 65% meer waarschijnlijker is dat regelmatige cannabis gebruikers "pre-diabetes" ontwikkelen, vergeleken met niet-gebruikers. Je kunt je wellicht voorstellen dat de mainstream media de vele fouten in het onderzoek heeft genegeerd en de dag van hun leven had met het bezoedelen van de groeiende reputatie van cannabis.

Het onderzoek in kwestie vond een correlatie, na het verzamelen van de resultaten uit een zelfrapportage vragenlijst, een behoorlijk zwakke wetenschappelijke praktijk. Er werd geen rekening gehouden met de vele verstorende variabelen die de gezondheid en levensstijl beïnvloeden, maar toch werd met de vinger naar cannabis gewezen.

Uiteraard werd het nieuws neergehaald door pro-cannabis activisten en leden van de wetenschappelijke gemeenschap. Jon Liebling, politiek directeur van The United Patients Alliance, had het volgende te zeggen:

"De interpretatie van dit vreselijke onderzoek is zowel gevaarlijk als onethisch, tot het punt waar zelfs de NHS zelf een onmiddellijk weerwoord publiceerde."

De website over diabetes noemt de mogelijke voordelen van cannabis voor patiënten die lijden aan diabetes en GW Pharmaceuticals doet op dit moment onderzoek naar de efficiëntie van cannabinoïden, waarbij tot dusver geweldige resultaten zijn behaald.

EN DAAR IS DE NHS

Zoals Jon al vermeldde, zegt het feit dat de NHS zich gedwongen voelde te reageren al genoeg over de kwaliteit van dit onderzoek. De NHS is een door de staat gerunde organisatie die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk. Veel Britse inwoners zijn trots op de NHS en de organisatie wordt wereldwijd gerespecteerd.

Omdat het door de staat gerund wordt, probeert de NHS uit het cannabis debat te blijven. Ze vonden echter dat de boodschap van dit onderzoek zo misleidend was dat het niet kon worden genegeerd. In hun reactie, beweren ze dat er absoluut geen verband is tussen cannabis en type 2 diabetes en dat enige correlatie waarschijnlijk het resultaat is van verstorende variabelen, zoals levensstijl en sociale en economische kenmerken.

Ook wijzen ze erop dat het onderzoek is uitgevoerd onder een groep stadsburgers uit de VS, wat geen representatieve groep is. Omdat het zelfgerapporteerde onderzoek over een langere periode is uitgevoerd, is het ook waarschijnlijk dat deelnemers onjuiste informatie hebben verschaft over de frequentie van het gebruik, of zelfs hebben gelogen.

Tot slot zeiden ze ook: "De diverse, mogelijke effecten van cannabis op de lichamelijke en mentale gezondheid, zowel op korte als lange termijn, staat vaak ter discussie. In dit onderzoek wordt echter geen bewijs geleverd dat het gebruik van cannabis je risico op diabetes zal verhogen."

ZAL HET DE MEDIA INTERESSEREN? WAARSCHIJNLIJK NIET

Zulke feiten zullen waarschijnlijk tegen dovemansoren worden gesproken. De mainstream media die helemaal los ging (toch, Daily Mail?) en cannabis neerhaalde, zal niet toegeven dat ze het fout had, of dat de NHS de bevindingen heeft weerlegd.

Desalniettemin toont het feit, dat de NHS opstond en het onderzoek aan de kaak stelde, aan dat mensen en organisaties de waarheid over marihuana wel degelijk beginnen te erkennen. De vertelde leugens zullen niet meer klakkeloos worden aangenomen.


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken