Blog
Verkenning van Cannabis, Intelligentie en Creativiteit
3 min

Verkenning van Cannabis, Intelligentie en Creativiteit

3 min

Propaganda en opinie hebben de reputatie van de cannabisplant zwaar beschadigd en gedemoniseerd. Leugens hebben marihuana ontdaan van haar ware status als intellectuele brandstof, kruid dat sommige van de beste denkers ooit heeft gestimuleerd. In plaats daarvan geloven velen nu onterecht de retoriek dat wiet mensen dom, lui en onnozel maakt.

We zijn allemaal welbekend met het archetype van de “luie stoner”. Dit stereotype wordt ons via verschillende mediums gepresenteerd, zoals Hollywoodfilms, televisieprogramma’s’ en antidrugcampagnes die circuleren in schooldistricten – ze geven de jeugd het idee dat het gebruiken van cannabis gelijk staat aan het weggooien van hun potentie.

Dit personage wordt meestal geportretteerd als een traag sprekende, superhongerige, stuntelende idioot met rode ogen. Hij heeft geen baan, nauwelijks vooruitzichten in het leven en is gelukkig met middelmatigheid, zolang hij maar continu bij zijn cannabis kan.

Oké, dus dit stereotype heeft misschien bijgedragen aan grappige films en amusante memes. Maar toch moeten hier vragen bij gesteld worden. Lijkt deze schets op de waarheid? Of is het ontworpen als beeld ter ondersteuning van de propagandacampagne die de strijd tegen drugs is?

 

Stoner with bong

CANNABIS ALS KATALYSATOR VOOR CREATIVITEIT EN INTELLECTUALISME

In tegenstelling tot het hierboven geschetste beeld dat we via de populaire cultuur collectief voorgeschoteld krijgen, is er voldoende bewijs dat marihuanagebruik kan bijdragen aan intellectuele gedachtes en doelen en deze kan aanvullen. In tegenstelling tot vandaag werd wiet in de 19e eeuw vereerd als een veelzijdig medicijn en industriegigant. Daar hielden de gebruiksmogelijkheden echter niet op: het werd door sommige krachtige denkers uit die tijd ook erkend als een gedachtestimulerend middel.

De gerenommeerde en bekende Franse dichter, schrijver en intellectueel Charles Baudelaire vereerde marihuanagebruik in zijn ambacht zo sterk dat hij lid was van de Club de Hachichins (Hasj-Club), die tussen 1844 en 1849 bijeenkwamen.

Baudelaire schreef smaakvol: “Mensen die volledig ongeschikt zijn voor taalspelen zullen een eindeloze stroom aan woordgrapjes en volledig onwaarschijnlijke gedachtegangen improviseren waarmee ze zelfs de meesters van deze dwaze vaardigheid kunnen overtreffen. Elke moeilijk vraag…wordt helder en transparant. Elke tegenstelling verzoent zich. De mens heeft de goden overtroffen.”

Dat is pas waardering. Deze woorden gaan echter verder dan de pure partijdigheid van Baudelaires. Modern onderzoek heeft cannabisgebruik geassocieerd met het zogenaamde hyper-priming fenomeen in gebruikers geassocieerd. Priming is een psychologisch effect dat het makkelijker maakt om verschillende gerelateerde concepten met te benaderen en met elkaar te associëren. Hyper-priming is een sterkere variant van dit effect. Dit is waarschijnlijk de reden waarom wiet kan helpen als stimulator voor intellectueel en creatief denken, waardoor schrijvers, artiesten en innovators ongerelateerde concepten kunnen koppelen die ze in hun sobere en dus lineairdere geestestoestand nooit hadden gekoppeld.

Dr. Lester Grinspoon, een psychiater en gepensioneerde professor aan de Harvard Medical School, is een voorbeeld van een modernere intellectueel die marihuana hoog in het vaandel heeft staan als voornaamste denkinstrument. In zijn boek “Marijuana Reconsidered” ontkracht hij stereotypes op alle niveaus door te stellen: “Ik twijfel er niet langer aan dat marihuana een intellectuele stimulus kan zijn. Het kan de gebruiker helpen om conceptuele grenzen te doorbreken, het kan vloeibaarheid van associaties stimuleren en inzicht en creativiteit versterken.”

Een andere grote intellectueel wiens werk in dit boek verschijnt, is Carl Sagan, welbekend vanwege zijn werk in de wetenschap en communicatie. Sagan schrijft onder andere: “De cannabiservaring heeft mijn waardering voor kunst zeer verhoogd, een onderwerp dat ik daarvoor nooit zo kon waarderen.” En: “Het begrip voor de intentie van de artiest dat ik kan bereiken als ik high bent, gaat soms verder als ik down ben. Dit is een van de vele menselijke grenzen die cannabis mij heeft geholpen te doorbreken.”

Sagan schreef in politiekere en revolutionairdere termen: “De illegaliteit van cannabis is schandalig, een belemmering op volledig gebruik van een drug dat de sereniteit en het inzicht, de sensitiviteit en het kameraadschap helpt te produceren dat deze toenemende gekke en gevaarlijke wereld zo hard nodig heeft.”

WIET EN IQ

We kennen allemaal wel die wanhopig futiele pogingen van propagandacampagnes die gelanceerd zijn om redelijkheid en logica te ondermijnen en het publiek een zwaar bevooroordeeld en wetenschappelijk niet verantwoord beeld van drugs in te prenten. Een van die campagnes is de bekende video waarin een eitje wordt gebroken en in een pan wordt gegoten. De rommelige troep die dan ontstaat wordt vervolgens vergeleken met wat er met iemands brein gebeurt wanneer hij of zij drugs gebruikt. Dit is niet alleen gevaarlijk incorrect, maar het is een situatie waarin een mening wordt gepresenteerd als een feit.

Happy brain  

Statistisch gezien gebruikt een gigantisch deel van de Amerikanen op een bepaald punt in hun leven marihuana. Veel van hen beginnen hiermee op jonge leeftijd en blijven vervolgens succesvol functioneren als leden van de samenleving met succesvolle carrières en intacte hersenen.

Een studie die is uitgevoerd op tweelingen die ofwel cannabis gebruikten ofwel juist niet, constateerde dat cannabisgebruik absoluut geen meetbaar effect heeft op het IQ.

DE LEUGENS IDENTIFICEREN

De mythe van de “luie stoner” is in werkelijkheid eerder een misvatting die ontstaan is door een lastercampagne, dan een feitelijke waarheid.

Deze schandalige afwezigheid van de waarheid begon bij de geestelijke vader van de strijd tegen drugs, president Richard Nixon. Hij sprak: “Amerika’s grootste publieke vijand is drugsmisbruik. Om deze vijand te bevechten en te verslaan is er een nieuw, volledig offensief nodig.”

Sindsdien is onthuld dat Nixons administratie twee voornaamste publieke tegenstanders had, en dat er een nieuwe methode voor nodig was om deze te kunnen bereiken. Deze subculturen waren “zwarten” en “hippies”. Marihuanagebruik was een groot onderdeel van deze gemeenschappen en de classificatie ervan als een gevaarlijke drug was de perfecte manoeuvre om deze minderheden op te sluiten en te gaan controleren.

Het is cruciaal om te beseffen dat een groot deel van de manier waarop onze cultuur denkt mogelijk inderdaad afgeleid is van manipulatie in plaats van keiharde feiten. Moderne wetenschap is deze eeuwenoude ongegronde retoriek nu aan het ontkrachten en werpt nieuw licht op de waarheid. Cannabis is een medicijn, een intellectueel instrument en een brandstof dat het creatieve en empathische vlammetje in ons allemaal voedt.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken