Blog
Afrikaans Goud: Profiteer Van De Voordelen Van Baobabpoeder
3 min

Afrikaans Goud: Profiteer Van De Voordelen Van Baobabpoeder

3 min

Mensen gebruiken al eeuwenlang baobab vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. De vrucht van deze boom wordt op verschillende manieren gebruikt, maar tegenwoordig is poeder het meest populair. Je kunt het namelijk goed met je eten en drinken combineren. Daarmee is het eenvoudiger dan ooit om baobab, een echte Afrikaanse schat, te ervaren!

Baobab heeft een lange en rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Maar wat is er, met de komst van zoveel handige supplementen, nog zo aantrekkelijk aan deze Afrikaanse schat voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren? Hier vind je het antwoord op deze vraag! Ontdek alles wat je over baobab moet weten, en wat je kunt verwachten als je het zelf eens probeert.

Wat is baobabpoeder?

Wat Is Baobabpoeder?

Laten we beginnen bij het begin: wat is baobabpoeder eigenlijk? Baobab is afgeleid van de baobabboom, ook wel Adansonia digitata of apenbroodboom genoemd. De boom groeit van nature in tropisch Afrika, maar ook India en Madagaskar. Baobab groeit razendsnel tot zijn volledige grootte. Een hoogte van bijna 30 meter en een diameter van 11 meter is niet ongebruikelijk! En alsof dat nog niet bizar genoeg is, kunnen baobabbomen wel 3000 jaar oud worden! De vrucht van de baobabboom wordt voor holistische doeleinden gebruikt. Vanwege het warme klimaat waarin de boom groeit, drogen de vruchten op natuurlijke wijze uit. Om het baobabpoeder te maken, plet men de inhoud van de vrucht, waarna het door een zeef wordt gefilterd.

Hoe gebruik je baobabpoeder?

Hoe Gebruik Je Baobabpoeder?

Baobabpoeder heeft een heerlijke zoete, lichte smaak van citrus. Je kunt het daarom op meerdere manieren gebruiken. Strooi een beetje van het poeder op fruit, ontbijtgranen of zelfs op ijs. Sommige mensen voegen het toe aan recepten, bijvoorbeeld bij het maken van brood, taarten of brownies. Je kunt ook gewoon een lepel baobabpoeder door een glas water, vruchtensap of een lekkere smoothie roeren.

Als je geen ster in de keuken bent, kun je simpelweg capsules vullen met het poeder. Zo ervaar je alle mogelijke voordelen, zonder het aan eten of drinken toe te voegen. Bij het gebruik van dit poeder zijn de mogelijkheden eindeloos. Sommige mensen maken zelfs oliën van het poeder en combineren het met cosmetische producten zoals gezichtscrèmes, lotions en shampoos.

Hoe kun je baobabpoeder doseren?

Hoeveel baobabpoeder heb je precies nodig om van de smaak en mogelijke voordelen te kunnen genieten? Naar verluidt, ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid tussen de 5 en 15g. Dit staat gelijk aan 1 tot 3 theelepels poeder. Als je supplementen gebruikt, is het altijd verstandig om te observeren hoe je je voor, tijdens en na het gebruik ervan voelt. Op deze manier heb je een ruwe richtlijn en kun je beter inschatten wat de impact van verschillende doses is.

Wat zijn de mogelijke voordelen van baobabpoeder?

Wat Zijn De Mogelijke Voordelen Van Baobabpoeder?

Nu je weet wat baobabpoeder is en op welke manier je het kunt gebruiken, wil je natuurlijk weten wat de mogelijke effecten zijn! Baobabpoeder zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Het heeft een uniek chemisch profiel dat de aandacht heeft getrokken van zowel gezondheidsbewuste personen als de medische gemeenschap.

Hieronder bespreken we het beschikbare wetenschappelijke onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van baobab.

✅ Helpt mogelijk bij afvallen

Men denkt dat het verrijken van je dieet met baobab een positieve impact heeft als je wat kilo's kwijt wilt raken. Dit werkt zo: omdat baobabpoeder meer dan 30% oplosbare vezels bevat, houd je het tussen twee maaltijden langer vol. Een onderzoek onder 20 deelnemers toonde aan dat personen die een smoothie met 15g baobabpoeder dronken, minder honger hadden dan de mensen die een placebo drankje kregen (Garvey et al., 2017). Ondanks dit wordt baobabpoeder niet massaal als afslankmiddel gebruikt. Er is meer onderzoek nodig voordat we concrete conclusies kunnen trekken.

✅ Heeft mogelijk invloed op ontstekingen

Baobabpoeder is ook onderzocht vanwege het effect op ontstekingen. Omdat het poeder vol antioxidanten zit, denken wetenschappers dat deze het lichaam kunnen beïnvloeden op een manier die een gezonde ontstekingsreactie bevordert. Hoewel het onderzoek op dit moment beperkt is tot dieren, tonen voorlopige resultaten een verband aan tussen de inname van baobabpoeder en verminderde ontstekingsmarkers (Ghoneim et al., 2016). Zolang er geen onderzoek op proefpersonen is uitgevoerd, bestaat er echter geen definitief bewijs voor de werkelijke impact van baobabpoeder op ontstekingen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Zeldzame Superfoods Om Je Gezondheid Te Bevorderen

✅ Kan energie geven

Sommige mensen zweren bij baobab als alternatief voor koffie en melden dat het een vergelijkbare energieboost geeft. Baobabpoeder is rijk is aan vitamine C. Het is bekend dat deze vitamine de afgifte van energie helpt reguleren en vermoeidheid vermindert. Daarmee kan baobab je net dat beetje energie geven op momenten dat je dit hard nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook een beetje poeder aan je koffie toevoegen voor een iets grotere energiestoot.

✅ Kan de darmgezondheid bevorderen

De vezelrijke aard van baobab is niet alleen gunstig voor mensen die met gewichtsverlies bezig zijn. Het kan zelfs helpen om je darmen gezond te houden. Een onderzoek liet zien dat mensen met constipatie een betere stoelgang hadden als ze baobabpoeder gebruikten (Yang, 2012). De vezels in baobab zijn ook prebiotisch, wat betekent dat het de goede bacteriën in je darmen voedt, de spijsvertering bevordert en mogelijk de kans op andere gerelateerde aandoeningen verkleint.

✅ Rijk aan vitamine C

Het is je inmiddels vast wel duidelijk dat baobab boordevol vitamines en mineralen zit. Het gehalte vitamine C is zes keer hoger dan dat van sinaasappels. Vitamine C is ongelooflijk belangrijk voor het ondersteunen en behouden van verschillende lichaamsfuncties, zoals botgezondheid, huidcelvernieuwing en de immuunfunctie.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van baobabpoeder?

Wat Zijn De Mogelijke Bijwerkingen Van Baobabpoeder?

Zoals voor de meeste supplementen geldt, zijn er enkele bijwerkingen geassocieerd met het gebruik van baobab. Gelukkig zijn ze redelijk mild en treden voornamelijk op bij hogere doses. Omdat baobabpoeder rijk is aan vezels, kan de inname ervan leiden tot diarree en milde buikpijn. Meestal kun je dit verhelpen door de dosis aan te passen. Over het algemeen lijkt baobab veilig te zijn en er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend. Als je twijfelt, overleg dan eerst met je huisarts voordat je baobabpoeder gebruikt.

Ervaar zelf baobabpoeder

Ondanks, of misschien wel dankzij, de lange historie is baobab nog altijd geliefd. Dit fruitextract in poedervorm lijkt veel mogelijke voordelen te bieden en je kunt zelf ook van de magie van boabab profiteren. Het is gelukkig vrij gemakkelijk om baobab aan je leven toe te voegen. Strooi wat poeder over je favoriete gerecht, maak er een heerlijk drankje mee of verwerk het in je zelfgemaakte cosmetica. Succes!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Garvey R, Clegg M, & Coe S. (2017 Jun). The acute effects of baobab fruit ( Adansonia digitata) on satiety in healthy adults - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Ghoneim MA, Hassan AI, Mahmoud MG, & Asker MS. (2016). Protective Effect of Adansonia digitata against Isoproterenol-Induced Myocardial Injury in Rats - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Jing Yang, Hai-Peng Wang, Li Zhou, & Chun-Fang Xu. (2012/12/12). Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken