Blog
Wat is een Klinisch Endocannabinoïden Tekort?
3 min

Wat is een Klinisch Endocannabinoïden Tekort?

3 min

Het is natuurlijk de droom van elke stoner om te horen dat hun wiet hen gezond houdt, maar het gaat veel dieper dan dat. Het lichaam produceert zijn eigen cannabinoïden en een tekort zou ziektes kunnen veroorzaken.

Nu de wetenschap meer ontdekt over het endocannabinoïdensysteem en de rol die dit systeem speelt in het lichaam, beginnen steeds meer wetenschappers te denken dat een onbalans de onderliggende reden is voor de aandoeningen en ziekten die we maar moeilijk kunnen begrijpen; een gebrek aan cannabinoïden in het lichaam, zoals die in cannabis worden gevonden, kan ziekte veroorzaken. Dit fenomeen is bekend onder het Klinisch Endocannabinoïden Tekort.

Simpel uitgelegd, is het endocannabinoïdensysteem het netwerk receptoren in het lichaam die samenwerkt met de cannabinoïden in cannabis (zoals THC en CBD), maar ook de enodcannabinoïden die onze lichamen produceren (zoals amandamine). Hoewel de wetenschap nog steeds probeert dit fenomeen te begrijpen (omdat het een vrij nieuwe ontdekking is), wordt gedacht dat het endocannabinoïdensysteem, en de cannabinoïden die hiermee reageren, een belangrijk systeem is in het lichaam, net als het centrale zenuwstelsel.

Hiermee wordt niet bedoeld dat we allemaal massaal wiet moeten roken omdat we zonder ziek zullen worden; het lichaam is vrij goed in het produceren van een eigen voorraad endocannabinoïden. Deze endocannabinoïden worden door het lichaam gebruikt om functies te reguleren en homeostase te veroorzaken (een gezonde en stabiele conditie van het lichaam). Er is bijvoorbeeld ontdekt dat cannabinoïden, die samenwerken met het endocannabinoïdensysteem, ontstekingen en pijn verminderen.

KLINISCH ENDOCANNABINOÏDEN TEKORT: DE OORZAAK VAN VEEL PROBLEMEN

Dus wat gebeurt er als het lichaam niet genoeg endocannabinoïden produceert? Nou, dat is een vraag waar veel wetenschappers zich op dit moment over buigen. Het reeds gedane onderzoek suggereert dat een traag endocannabinoïdensysteem veel problemen kan veroorzaken, zoals migraines, PDS en zelfs fibromyalgie. Het idee is dat cannabis, of in elk geval de cannabinoïden uit cannabis, kunnen worden gebruikt om het systeem terug in balans te brengen en de symptomen te verlichten, omdat cannabis de enige bekende bron is van cannabinoïden.

Migraines

Ondanks het feit dat mensen al eeuwen worden geplaagd door migraines, wordt de wetenschap erachter nog steeds niet helemaal begrepen. We weten waar ze zo ongeveer beginnen in de hersenen en ook dat er vaak hoge niveaus serotonine aanwezig zijn, maar de complexe triggers ontgaan ons nog steeds. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit gebied in de hersenen enorm beïnvloed wordt door endocannabinoïden activiteit en er is ook ontdekt dat anandamide een grote rol speelt in de regulatie van zowel serotonine als pijn.

In een zeer recente beoordeling van medische literatuur is in feite ontdekt dat de meeste experimenten in dit veld een positieve vermindering lieten zien in de symptomen, wanneer de cannabinoïden van cannabis werden toegepast, wat suggereert dat ze het systeem weer in evenwicht brengen.

PDS

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een andere aandoening die in verband is gebracht met een tekort aan endocannabinoïden. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door een opgeblazen gevoel, buikkrampen en diarree en komt het meest voor bij mannen in de leeftijd van 20-40 jaar. Hoewel de oorzaak van deze aandoening ook niet helemaal begrepen wordt, is wel ontdekt dat er een verband is met serotonine. Mensen die lijden aan PDS-D hebben tijdens hun episoden hoge serotonine niveaus, terwijl diegenen met PDS-C een laag niveau hebben tijdens hun aanvallen.

De activering van de cannabinoïden receptoren in de darmen, ofwel via de natuurlijke endocannabinoïden van het lichaam of via de cannabinoïden uit cannabis, zorgt ervoor dat de ontstekingsreacties en hypergevoeligheid van de darmen worden verminderd. Daarom geven veel PDS patiënten aan dat de symptomen van hun aandoening lijken te verdwijnen als ze cannabis gebruiken. In sommige gevallen is echter ook gemeld dat het een aanval kan opwekken, dus er is veel meer onderzoek nodig naar de individuele verschillen van de aandoening en hoe het systeem door de cannabinoïden wordt gemanipuleerd.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een neuropsychiatrische aandoening die pijn veroorzaakt. Deze aandoening wordt wederom gelinkt aan serotonine, echter dit keer alleen met lage serotonine niveaus.

Omdat pijn het voornaamste symptoom is van deze aandoening, wordt dit vaak behandeld met cannabis op plaatsen waar dit legaal is en dit levert een enorme verbetering in de kwaliteit van leven. Deze bevinding wordt door onderzoek ondersteund. Ondanks dat cannabis wordt voorgeschreven als pijnstilling, kan het dus mogelijk helpen met de onderliggende oorzaken. Wederom is ook hier meer onderzoek nodig.

HET ONTBREKENDE PUZZELSTUKJE: EEN TEKORT AAN ENDOCANNABINOÏDEN?

Naast de serotonine, die mogelijk betrokken is bij al deze aandoeningen, heeft onderzoek een aanzienlijke overlapping gevonden bij de aandoeningen zelf. 63% van de patiënten met fibromyalgie heeft ook last van migraine en 22% van de migraine-patiënten lijdt ook aan fibromyalgie. Veel patiënten met PDS geven ook aan dat ze regelmatig last hebben van migraines en gedacht wordt dat 70% van de mensen met fibromyalgie lijdt aan PDS.

Dit suggereert allemaal een onderliggend verband en als het endocannabinoïdensysteem en de cannabinoïden, die hiermee samenwerken, homeostase veroorzaken, klinkt het logisch dat deze aandoeningen opduiken als het evenwicht verstoord is.

Natuurlijk is een Klinisch Endocannabinoïden Tekort nog geen officiële aandoening, omdat dit slechts een theorie is en het onderzoeksveld nog relatief nieuw is, hoewel het ondersteunend bewijs zich inmiddels opstapelt. Er zijn ook vele andere aandoeningen die mogelijk hierdoor worden beïnvloed en het zal nog lang duren voordat alles met elkaar in verband kan worden gebracht, omdat elke aandoening op zichzelf al extreem complex is. De bevindingen zijn echter veelbelovend en naarmate er meer wetenschappelijk bewijs komt, kunnen we allerlei nieuwe manieren ontdekken om deze aandoeningen te behandelen en de balans te restaureren in het lichaam. Is cannabis niet fantastisch?

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken