Blog
Wat Je Moet Weten Over Wierook
4 min

Wat Je Moet Weten Over Wierook

4 min

Wierook heeft niet alleen een heerlijke geur, maar wordt al eeuwenlang gebruikt voor religieuze en therapeutische doeleinden. Daarmee is het veel veelzijdiger dan je denkt. Lees dit artikel om er meer over te weten te komen.

Naast allerlei heerlijke geuren bestaan er ook diverse vormen van wierook, van stokjes en hars tot kegels. Het gebruik van wierook dateert al van 6000 jaar voor Christus. Wierook wordt niet alleen voor de geur, maar ook voor godsdienstige rituelen, aromatherapie en meditatie gebruikt, en is daarom nog steeds van groot belang. In dit artikel gaan we dieper op de betekenis van wierook in en lees je alles over de gebruiken en de verkrijgbare soorten. Bovendien leer je hoe je het zelf kunt gebruiken!

Wat is wierook?

Wat Is Wierook?

Alle wierook is samengesteld uit allerlei soorten specerijen, oliën en ander plantaardig materiaal, met daarbij een brandbaar bindmiddel. Bij verbranding komt een doordringende geur vrij, die zich snel door de omgeving verspreidt. Het Engelse woord voor wierook ('incense') stamt af van het Latijnse werkwoord 'incendere', hetgeen 'branden' betekent. In de loop van de geschiedenis werd wierook voor diverse gelegenheden en onder verschillende omstandigheden gebruikt.

Geschiedenis van wierook

De oorsprong van wierook ligt omstreeks 6000 v.Chr. in het oude Egypte en Griekenland. Van daaruit verspreidde het zich in 3300 v.Chr. naar India en Zuid-Azië. Wierook werd vooral bij godsdienstige ceremoniën gebruikt, maar ook om boze geesten te verdrijven.

Omdat de folklore en het geloof in boze geesten op den duur verdwenen, gingen steeds meer mensen wierook gewoon vanwege het aangename aroma gebruiken. Naast dat het zorgt voor een lekkere geur in huis, kan het ook helpen bij ontspanning en meditatie. Hoe dan ook, het branden van wierook is zonder meer een verrijking van je leven.

Soorten wierook

Soorten Wierook

Bij wierook denk je al gauw aan wierookstokjes in een houder en de heerlijke geur die ze verspreiden. Toch zijn er ook andere vormen van wierook, met allemaal hun eigen voordelen. Wat je wensen ook zijn, er is altijd wel een type wierook voor te vinden.

Wierookstokjes

Wierookstokjes

Stokjes zijn ongetwijfeld de meest gebruikte en ook de goedkoopste vorm van wierook. In combinatie met een passende houder laten ze elke omgeving lekker ruiken. Bovendien zijn ze makkelijk mee te nemen en kun je ze overal in huis neerzetten.

Wierookstokjes branden ongeveer 50-90 minuten. Als je het topje even aansteekt en meteen weer uitblaast, komt er een aromatische rook vrij. Eenmaal opgebrand, gaat het stokje vanzelf uit en resteert alleen de as in de houder. Er zijn zoveel geurtjes verkrijgbaar dat er altijd wel iets van je gading bij zit.

Wierookkegels

Wierookkegels

Een andere veel gekochte soort is de wierookkegel. Net als een stokje is een kegel meestal van hout, met daaromheen allerlei geurige materialen. Wierookkegels kunnen op zichzelf staan en hoeven niet in een speciale houder. Op een hittebestendig schoteltje of bordje kun je ze meteen aansteken.

Een wierookkegel is dikker dan een stokje en brandt daarom langer, maar heeft ongeveer hetzelfde effect. Wierookkegels zijn net als stokjes in verschillende geuren verkrijgbaar, maar door hun langere brandtijd worden ze vooral gebruikt voor een uitgebreide meditatie en langdurige ontspanning.

Wierookhars

Wierookhars

Wierookhars wordt op een andere manier gemaakt dan stokjes en kegels, namelijk van de natuurlijke stoffen kopal, mirre en wierook. Al deze stoffen worden afgetapt van gombomen en, hoewel ze vooral bekend zijn van oude godsdienstige ceremoniën, worden ze door liefhebbers ook thuis graag gebruikt.

Het gebruik van wierookhars is echter heel anders dan bij stokjes en kegels, want je hebt er houtskool voor nodig. Je steekt een houtskoolblokje aan, laat het even branden en legt vervolgens de wierookhars erop. De hars brandt door de houtskool langdurig en desgewenst verleng je je sessie met een nieuwe brok hars.

Gebruik van wierook

Wierook wordt zoals gezegd vooral vanwege het aroma gebruikt, maar er zijn ook nog andere toepassingen mogelijk. Om je te helpen bij de keuze voor kegel, stokje of hars, volgen hier enkele van de meest populaire gebruiken.

Meditatie en ontspanning

Meditatie En Ontspanning

Meditatie wordt al duizend jaar gebruikt om de geest, het lichaam en de ziel tot rust te brengen. Inherent aan dit ritueel is het creëren van de juiste ambiance. Dit kun je doen door de omgeving aan te passen (bijvoorbeeld zorgen voor voldoende stilte), maar ook door middel van aroma's. Met behulp van wierook zorg je voor een aangenaam en rustgevend aroma. De verbrandingstijd fungeert bovendien als een timer voor de duur van de meditatiesessie. Sommigen gebruiken wierook op een vergelijkbare manier ook bij yoga.

Spiritueel en religieus

Spiritueel En Religieus

Op basis van de lange geschiedenis van wierook, zal het je niet verbazen dat wierook deel uitmaakte van godsdienstige en spirituele ceremoniën. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat wierook de omgeving zuivert en spiritueel reinigt. Er wordt zelfs beweerd dat de de rook van wierook de gebeden en offerandes in contact brachten met de goden. Daarom werd het ook wel de 'geur des levens' genoemd.

Zoals bij alle religies zijn er bij het gebruik van wierook verschillende factoren in het spel. De meeste culturen gebruiken in feite hun eigen geuren en mengsels, die vooral voor hun voorouders van de grootste betekenis waren. Tegenwoordig wordt wierook nog steeds bij godsdienstige en spirituele ceremoniën gebruikt.

Aromatherapie

Aromatherapie

Aromatherapie is ongetwijfeld een van de modernste gebruiken van wierook en heeft voor de gebruikers ervan diverse mogelijke voordelen. Zo zou het je concentratie kunnen vergroten, stress kunnen verminderen en rust kunnen brengen. Vooral vanwege de veelzijdigheid en eenvoud wordt aromatherapie al heel lang gebruikt.

Verondersteld wordt dat sandelhout je concentratie kan vergroten en dat de geur van olibanum rustgevend is en mogelijk zelfs kan helpen bij inflammatie. Met andere woorden, als je aan het studeren of ontspannen bent, geeft wierook je misschien precies de boost die je nodig hebt.

Reiniging en zuivering

Reiniging en zuivering kunnen verschillende betekenissen hebben. Zo heb je een 'bacteriële reiniging', wat betekent dat de wierookgeur de lucht in de omgeving reinigt en alle vieze geurtjes verdrijft. En als je meer spiritueel bent, kun je wierook ook gebruiken om negatieve energie of emoties te verdrijven.

Sommigen geloven dat wierook je tegen slechte vibes kan beschermen en je zuivert van negatieve emoties, zoals boosheid en een neerslachtig gevoel. Hoewel daar veel discussie over bestaat, kan een zeker effect van wierook niet worden ontkend.

Gerelateerd artikel

7 Redenen Om Wierook Te Gebruiken

Sier en sfeer

Wil je een aangenaam aroma in huis, of een boekenplank dan wel een tafel met allerlei soorten wierook versieren, dan kan dat ook. Je kunt de religieuze, spirituele of therapeutische betekenis van wierook laten voor wat het is, en het gewoon als een mooie, opvallende en lekker geurende versiering gebruiken. Wat let je om je huis te verrijken met een welriekend aroma? Wie weet, levert het je nog meer op dan de al genoemde voordelen!

Veiligheidsoverwegingen

Natuurlijk moet je wel uitkijken met vuur als je wierook aansteekt. Zorg ervoor dat je het uit de buurt houdt van brandbare materialen. Wierook en de as ervan zijn allebei brandhaarden en moet je daarom goed in de gaten houden. Gebruik altijd een geschikte wierookhouder; blijf voorzichtig en neem passende voorzorgsmaatregelen voor je de wierook aansteekt.

Tot slot: steek wierook alleen in een goed geventileerde ruimte aan, en adem de rook niet direct in. Ben je bezorgd over mogelijke gezondheidseffecten van het gebruik van wierook? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Geniet ook van wierook

Geniet Ook Van Wierook

Of je nou geïnteresseerd bent in de spirituele kant of alleen maar uit bent op het verrukkelijke aroma, het valt niet te ontkennen dat wierook heel veelzijdig is. Wat je ook kiest, het aanbod aan geuren is ongelooflijk groot. Wil je graag genieten van geweldige geuren, dan heb je natuurlijk je eigen set nodig. Gelukkig hoef je daar niet lang voor te zoeken, want Zamnesia heeft een groot assortiment aan wierook en aanverwante producten op voorraad. Dompel jezelf direct onder in deze eeuwenoude traditie!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken