Blog
Witte Salie
3 min

Wat is Witte Salie?

3 min

In dit artikel gaan we dieper in op witte salie en hoe dit kruid kan worden gebruikt om jezelf, je woonruimte en je omgeving te zuiveren of te reinigen en ook wat de voordelen zijn.

Salvia Apiana of witte salie is een groenblijvende, meerjarige struik die inheems is in het zuidwesten van de VS en het noordwesten van Mexico. Het is een veelvoorkomende plant die droge aarde nodig heeft, weinig water en veel zonlicht. Inheemse Amerikanen gebruiken witte salie al eeuwenlang voor diverse doeleinden. Witte salie wordt bijvoorbeeld gebruikt als het hoofdingrediënt in pinole, het hoofdvoedsel van Inheemse Amerikanen, maar ook voor het verwijderen van vreemde voorwerpen uit de ogen. Witte salie wordt echter het meest gebruikt voor het maken van smudge sticks, die weer worden gebruikt voor zuiveringsdoeleinden.

WAT KAN JE MET EEN SMUDGE STICK VAN WITTE SALIE?

Smudge Stick van Witte Salie

Al duizenden jaren nemen mensen deel aan rituele zuiveringen van hun huizen. Deze rituelen en ceremonies zijn belangrijke onderdelen van veel culturen en meestal worden er aromatische of therapeutische kruiden gebruikt. Voor wat betreft witte salie, gebruiken Inheemse Amerikanen het al 2000 jaar voor dit doel. Het proces van het branden van witte salie wordt smudging genoemd en het doel is de energiestromen te verbeteren en de huidige ervaring te transformeren naar een spirituele.

WANNEER KAN WITTE SALIE WORDEN GEBRUIKT?

Een zuivering kan om diverse redenen worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het openen of sluiten van een hoofdstuk in je leven, zoals een verhuizing, een nieuwe baan, de geboorte van een kind, etcetera. Maar het kan ook worden ingezet voor dagelijkse routines, zoals meditatie, yoga sessies, het ontvangen van gasten, gemoedsrust als je spiritueel gevoelig bent, enzovoorts. Zoals je kan lezen, kan het reinigen van jezelf of een ruimte worden uitgevoerd in diverse situaties, naar je eigen wensen. Je kan niet te ver gaan met witte salie, dus je mag je energetische velden naar hartelust oppoetsen.

HOE GEBRUIK JE WITTE SALIE?

Het gebruik van witte salie voor een zuiveringsproces is gemakkelijk en kan door iedereen worden gedaan. Allereerst moet je een bundel witte salie te pakken krijgen, maar als je gedroogde salie hebt, kan je je eigen bundel maken door de gedroogde bladeren samen te binden. Ten tweede moet je een vuurvast oppervlak vinden waarop je de salie kan branden. Een abalone schelp, een traditioneel gereedschap dat door de Inheemse Amerikanen wordt gebruikt en water vertegenwoordigt, is hier het meest geschikt voor.

Witte Salie abalone schelp

Nadat je je bundel en oppervlak bij de hand hebt, moet je de bundel aansteken totdat rook verschijnt. Je kan een veer (zoals een kalkoenveer) gebruiken of je bundel simpelweg heen en weer bewegen om de verbranding van je smudge stick te beheersen. Direct op je stick blazen, is taboe omdat je zo het ritueel kan vervuilen met je eigen negativiteit. Je moet de bundel wellicht een aantal keren opnieuw aansteken tijdens het proces. Zodra je een mooie, constante rook hebt, kan je beginnen met het reinigen van jezelf of een ruimte naar keuze.

REINIG DE RUIMTE

Heb je besloten dat je een kamer wil reinigen? Open alle deuren en ramen om een luchtcirculatie op gang te krijgen. Zodra de witte salie bundel is aangestoken en je constante rook hebt, begeef je je door de ruimte zodat de rook erdoorheen kan vloeien. De traditionele methode vereist dat er ook een ceremoniële chant of een reinigend gebed wordt gezegd, zoals bijvoorbeeld het herhalen van de zin: "Lucht, vuur, water, aarde. Reinigen, verwerpen, verdrijven." Tegenwoordig vragen velen echter simpelweg dat negatieve energie de ruimte verlaat en goede en positieve energie de ruimte betreedt. De rook zal alle negatieve energie in de ruimte opslokken en de ruimte verlaten met de rook, zodat er ruimte wordt gemaakt voor de positieve energie die afkomstig is uit het gebed. Houd er rekening mee dat je huidige gemoedstoestand invloed kan hebben op het resultaat. Na het reinigen van de ruimte is het een goed idee om ook jezelf te smudgen en als de bundel uitgaat, wordt het aangeraden de bundel te begraven in de tuin zodat het ritueel wordt voltooid, mits de omstandigheden dit toelaten.

HET REINIGEN VAN DE ZIEL

Als je ervoor gekozen hebt jezelf te reinigen, zou je je hand of de veer moeten gebruiken om de rook over je lichaam te sturen, beginnend vanaf je voeten, naar je hoofd en weer terug. Tijdens deze salie douche, moet je visualiseren dat de rook de negatieve energie uit je lichaam en je innerlijke zelf haalt, terwijl je een gebed naar keuze herhaalt. Dit proces zal helpen bij het vrijlaten van conflict, boosheid en ziekte en het geeft je ziel ruimte om te ademen, niet aangeslagen door dagelijkse worstelingen. Zoals we eerder hebben vermeld, wordt het ook hier aangeraden de resten van de bundel te begraven zodra het ritueel is voltooid.

Het branden van witte salie voor reinigen en zuiveren is absoluut niet schadelijk en kan de kwaliteit van leven wellicht verbeteren.

Een bundel witte salie bestel je op onze website, waarna het bij je thuis wordt bezorgd, maar je kan natuurlijk ook witte salie kopen bij een kruiden- of wierookwinkel, zodat je zelf aan de slag kan met reinigen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken